Wyhoduj sobie spirulinę

Każdy kto interesuje się zdrową dietą z pewnością słyszał już o spirulinie. To alga dostępna komercyjnie w sproszkowanej formie niosąca ze sobą wiele substancji odżywczych. Polscy naukowcy wpadli właśnie na pomysł jak doprowadzić do tego by każdy z nas mógł ją wyhodować we własnym domu. To nie tylko zwyczajna wygoda, ale także chęć zmaksymalizowania walorów smakowych i odżywczych spiruliny. Zanim założymy domową hodowlę dowiedzmy się nieco więcej.

Beauty Innovations 2019 za nami!
Antybiotyki – cudowny lek, któremu zawdzięczamy...
Biolumo publikuje raport "Dostępność szybkiego...

Geneza antybiotykooporności – czemu antybiotyki...

Biomed Lublin oddala od siebie piętno bankructwa i...

Rozwijasz projekt, którego część stanowi obszar...

Tak zaczyna się rozwój polskiej biotechnologii...
Kongres Biogospodarki 2018 przechodzi do historii...

Naukowa Fundacja Polpharmy otwiera KONKURS pt...

Międzynarodowy Kongres Biogospodarki już za kilka...

O innowacjach i inwestycjach w zdrowie. Roche...

Rutynowe testy wag laboratoryjnych

Biotechnologia w Pałacu Prezydenckim [VIDEO]

Tomasz Szacoń radzi, jak współpracować z sieciami...

Ustawa o produktach kosmetycznych – kiedy wejdzie...

Multipleksowe testy diagnostyczne w formacie...

Konserwanty w kosmetykach – czy są nam potrzebne...
Sprawdź, co się działo na Beauty Innovations 2018

O biotechnologii, moście innowacji między Polską a...

Genomtec wyznacza kierunki w tzw. smart rolnictwie...

Nagroda Europejskiego Wynalazcy 2018: Internauci...

Nie każdy chory po przeszczepieniu szpiku...

Jakie są największe problemy laboratoriów...

"Destination: Mars" zachęca dzieci do odkrywania...

Prof. Zbigniew Brzózka opowiada o platformie...

Prezentacja pomieszczenia clean room, cz. 2...

Praktyczne aspekty pracy w clean room, cz. 1...

Nanoimager: nowa era w dziedzinie mikroskopii...

Bio-Tech Vlog #18 - marihuana na giełdzie...

Jak powstają leki? – wyjaśnia dr Krzysztof Brzózka...

Jeden doktorat z chemii, biologii i nauk...

Prof. nadzw. dr hab. n. med. Zbigniew Żuber...

Nowa terapia komórkami macierzystymi wchodzi w...
Biospołeczność "po łódzku"! Eksperci podsumowują V...
Biotechnologia na salonach cz. 3 – relacja z...

Targi HPCI i CosmeticBusiness znowu razem! – głos...

Przyszłość nanomateriałów w kosmetykach

Pracownia Indywidualnych Implantów Medycznych...

OncoArendi Therapeutics na radzie globalnych...

Mabion S.A. na ostatniej prostej do zakończenia...

24 czerwca br. zakończyła się IX Międzynarodowa...

Celon Pharma rozpoczyna proces rozbudowy swojego...

Polpharma Biologics jako pierwsza w Polsce połączy...

Druga edycja targów CosmeticBusiness Poland przed...

Tym żyje Branża - projekt ustawy o produktach...

Rozporządzenie REACH – 31 maja mija termin...

Czy sztuczna macica jest szansą dla wcześniaków?

BioForum 2017 otwarte na studentów!

„Endotheliocentryczne” spojrzenie na rozwój chorób...

Poszukiwany, poszukiwana - rekrutacja w branży...
Przeczytaj i zobacz, jak było w tym roku na...
[VIDEO] W pułapce średniego rozwoju - jak...
Videorelacja z Konferencji JCI

Provital Group - zawsze o krok przed trendami w...

PCC Exol - największy w Polsce producent...
Ważne decyzje Kongresu Biogospodarki

Aston Chemicals – dystrybutor surowców...

CosmeticBusiness i HPCI łączą siły w Warszawie!

Wirus Zika w Polsce – Anders Widell ostrzega!
Wszędzie dobrze, ale w Wilnie (?!) najlepiej…

Jak aplikować na stanowiska w firmach...

Pół świnia-pół człowiek czy mała świnka z ludzkim...

Wyniki „Master of Innovation” - konkursu na...

Niepłodność plagą zdrowotną XXI wieku

Koniec z teorią nad komercjalizacją bada...

"Adoptuj życie" zanim się narodzi
Bioforum wróciło tam, gdzie jego miejsce!

FameLab czy ShameLab?
Dla Salonu + Biotechnologia.pl = klip z Beauty...

Konserwanty wielofunkcyjne jako jedno z rozwiąza...

Szkodliwe dla środowiska mikrogranulki w...

Wstydliwe badanie ratujące życie

Rusza konkurs Prix Galien Polska 2016!

Chikungunya- tajemniczy wirus, o którym wiemy...

Quo vadis młody biotechnologu?

Zakażenia HIV i HCV wśród użytkowników narkotyków

Zewnątrzkomórkowe RNA w progresji i diagnostyce...

Rzadkie typy wirusowego zapalenia wątroby

Nowe technologie w diagnostyce WZW C

iLiver- aplikacja dla Twojej wątroby

Centrum Diagnostyki i Terapii Onkologicznej w...

HCV - podstępny zabójca

ADHD – objawy, leczenie i postępowanie

Innowacyjny biobiznes bez kompleksów

Contract Research Organizations i ich słowacki...

Biosaxony Biotechnology

Polscy biotechnolodzy poszukują możliwości w...

Lecz się odpowiedzialnie

Krótko lecz na temat w konkursie 3MT®

Biotechnologu, chroń swoje wynalazki!

Boost Biotech Polska

Balon żołądkowy zatwierdzony w terapii otyłości

Pierwszy lek 3D zatwierdzony!

Czym jest biochirurgia?

Branża "life science" rozwija się szybciej ni...

Rozwiń skrzydła w Chinach!

Laboratorium Pomorskiego Parku...

Nervoplastica

Pięta Achillesowa wirusa Ebola?

Proces projektowania i wprowadzania nowych leków...

Nowa era dla sterylizacji w laboratorium

Wibrujące pióro ARC stworzone dla chorych na...

Pierwszy generyczny lek na SM zatwierdzony przez...

Superimplant pomoże przejrzeć na oczy

Chromatografia, czyli cuda w laboratorium

Sukces polskiej medycyny nuklearnej

Suplementacja wapnia zdecydowanie nie dla każdego

Wrocław, maj i święto sektora life science

Niski poziom witaminy D może sprzyjać cukrzycy...

Czas na lab! Eurolab!

Probiotyki mogą szkodzić?

Zioła dobre na chorobę duszy

Skóra, rana i hemostaza, czyli do wesela się zagoi

Alergiku! Czy steryd wziewny to samo zło?

Zakochaj się w... buraku ćwikłowym

Czy inteligentna kapsułka zastąpi zastrzyk?

Gdy ból nie ma końca…

BiotechTV: Popularyzacja nauki w Polsce

Noc Biologów, czyli mali i duzi ruszają po wiedzę

BiotechTV: Patent czy sprzedaż własności...

Diagnostyka molekularna

Epigenetyka w pigułce

Prokariotyczny system toksyna-antytoksyna

Biotransformacja w teorii i praktyce

Dlaczego Polacy się nie chwalą?

Angiogeneza i nowotworzenie

Lecytyna na kłopoty z pamięcią

Modele zwierzęce chorób neurodegeneracyjnych

Jak bardzo rośliny mogą być plastyczne?

Potencjał drzemiący w algach

Biokataliza to biotechnologia w czystej formie

EduLab, miejsce dla fanów doświadczeń chemicznych

Bioinformatyka i jej perspektywy

Nadzieja dla chorych na Alzheimera

Nukleolina i jej rola w nowotworzeniu

Medycyna regeneracyjna

Nieśmiertelność, skóra i teoria telomerowa – co je...

Krystalografia według prof. Ady E. Yonath

Sposób na zdrowe jaja i kurze mięso

Cholesterol nie taki zły jak go malują

Alternatywa dla antybiotyków?

Lek Lyrica – blockbuster z polskim wkładem

Jak powinien wyglądać transfer technologii?

Anaplazja, aplazja i metaplazja – plastyczno...

Przyszłość Polski zależy od kreatywności Polaków...

O aparaturze do wieloparametrycznej analizy...

HPCI 2014 w pigułce

mgr Leszek Pryszcz o mykologii i bioinformatyce

Ryzykowne inwestycje

Ojciec chrzestny klonowania – Noblista sir John...
Ciemna strona długiego życia

MERCK kupi SIGMĘ-ALDRICH. Wielki deal na globalnym...

Medycyna sądowa od podszewki – rozmowa z dr...

"Zrezygnowanie z GMO byłoby cofnięciem si...

Zatrudnienie w Polsce – rozmowa z Iwoną Szulc...

Technologia ustalenia ojcostwa
Diagnozowanie chorób na podstawie analizy oddechu

Dlaczego warto inwestować w sektor Life Science?

Znaczenie rybosomów w terapii antybakteryjnej

Rozpoczęcie Kongresu BIO 2014

Anielskie wsparcie dla biznesu

Wady i zalety notowania na NewConnect w pigułce

Polpharma – nowoczesne laboratoria

GMO oczami blogera – rozmowa z dr. Wojciechem...

Nowości w polskich produktach weterynaryjnych

Postęp rodzi w nas potrzebę zmian – rozmowa z...

Polski innowacyjny lek na łuszczycę nagrodzony

Renaturacja białek rekombinowanych? Polscy...

Aż podskoczy ciśnienie!

Jak zmieni się Dolina Krzemowa?

Bioemprenedor XXI – szansą dla biotechnologicznego...

Modele anatomiczne drukowane za pomocą drukarki 3D...

Jak ugryźć raka

Jak możemy wykorzystać wiedzę o angiogenezie w...

Polpharma rozpocznie produkcję leków biopodobnych...

Innowacyjne start-upy czynnikiem przyciągającym...
Steven Burrill: Inwestować czy nie inwestować?

Już jutro BioForum!

Epidemiologia chorób zakaźnych w krajach...

Kilka słów o lobby antyszczepionkowym

Czym jest epidemiologia?

Problemy z edukacją w Antiviral Baltic Network...

Za 5 lat biotechnologiczny Google?

Porównania międzylaboratoryjne, w czym problem...

Jak przygotować się do akredytacji PCA?

Probiotyki w alergii – nowatorski projekt...

Jak zmieniają się wymagania rynku wobec pipet?
Jak można unowocześniać pipety?

Jak skutecznie zarządzać informacją laboratoryjn...

TV.Biotechnologia.pl – Urszula Potęga o Targach...
Spirulina to najbardziej skoncentrowane źródło pokarmu znane obecnie ludzkości. Za tą nazwą kryje się jednokomórkowa, zielona alga. To cyjanobakteria, która nie posiada ściany komórkowej, dzięki czemu wszystkie substancje składające się na nią są tak łatwo przyswajalne dla człowieka jak tylko jest to możliwe. Pod mikroskopem wygląda jak mała, zielona spiralka- stąd pochodzi jej nazwa.
Spirulina widoczna pod mikroskopem (źródło: Algae Industry Magazine)
Spirulina jest jednym z najstarszych organizmów żyjących na Ziemi. Pojawiła się na niej blisko trzy i pół bilionów lat temu. Naturalnie występuje w wodzie, przede wszystkim w Afryce (jej silnie alkalicznych i zasolonych jeziorach) i w Meksyku. Od wieków żywią się nią ubogie plemiona afrykańskie (takie jak plemię Kanembu) które suplementują w ten sposób swoją nad wyraz ubogą dietę. Teraz natomiast zainteresowali się nią również naukowcy. Doszli oni do wniosku, że względu na swoje właściwości spirulina powinna znaleźć się w codziennej diecie kosmonautów.
To naturalny suplement diety wzmacniający system immunologiczny. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo dzięki swojej bogatej zawartości takich substancji jak pełnowartościowe białko, witaminy, minerały, czy też antyoksydanty. Obecnie dostępny jest na rynku jedynie w sproszkowanej postaci, która pomimo niezaprzeczalnych zalet dla zdrowia ma również wiele wad. Chodzi przede wszystkim o jego zapach i smak, które są dla konsumentów ciężkie do zaakceptowania. Również sam proces produkcji pozostawia wiele do życzenia- spirulina jest dostępna na rynku jedynie w suszonej formie. Podczas wytwarzania takiej postaci alga jest suszona, a wtedy wiele kluczowych dla jej właściwości, termo labilnych substancji zostaje zniszczonych.
Spirulina w w dostępnej komercyjnie suszonej postaci (źródło: argonaturals.com)
Z propozycją rozwiązania tych problemów wyszli polscy naukowcy-Aleksandra Ławrynowicz i Łukasz Pietrzkiewicz. Stworzyli oni pierwszy domowy bioreaktor spiruliny noszący nazwę Spiruu. W jego skład wchodzą specjalne lampy, systemy napowietrzania, a także czujniki jakości. W zestawie otrzymujemy wyjściową porcja spiruliny, która ma zostać namnożona w całym procesie, a także odpowiednią pożywkę. Wystarczy dodać wody, by wyhodowac świeżą, nieprzetworzoną w żaden sposób spirulinę w ciągu zaledwie jednego dnia. Na dodatek w banalnie prosty sposób, nie ruszając się z domu. Co więcej proces ten będzie można regulować na odległość, z użyciem smartfona. Jak podkreśla Aleksandra Ławrynowicz: „Spirulina jest żywym organizmem i chcemy uniknąć problemów takich, jakie mają właściciele zwierząt jadący np. na wakacje”.
Wiecej o samych zaletach technologii Spiruu Aleksandra Ławrynowicz opowiedziała w czasie BioForum: „Dzienna zalecana dawka spiruliny to trzy gramy. Takiej też ilości będzie dostarczało użytkownikowi nasze urządzenie. W tych trzech gramach, jednej łyżeczce, jest tyle witamin i minerałów ile w trzech kilogramach różnych warzyw i owoców plus do tego jest jeszcze pełnowartościowe białko. Dokładnie tyle białka ile w szklance mleka. Plus nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. To wszystko zamknięte w jednej łyżeczce świeżej spiruliny,która jest naturalnym suplementem diety. Spirulina jaką otrzymamy będzie w 100% organiczna i będziemy mieć pewność , że nie ma żadnych dodatków i substancji konserwujących. Przyświecał nam cel, by skrócić proces od momentu produkcji spiruliny do jej trafienia do konsumenta. Chcielismy maksymalnie skrócić tą drogę i dac ludziom najlepszą jakość jaką tylko można osiągnąć w spirulinie. Jak dodaje Łukasz Pietrzkiewicz: „Spożywanie spiruliny dostępnej w tej chwili na rynku wymaga dużego poświęcenia konsumentów. Jest ona mało smaczna, a jej walory zapachowe są bardzo zniechęcające. Ponadto cieżko ją spozyć w dogodny sposób. To wszystko poświadcza o tym jak bardzo dużą przewagę jakościową ma nasza spirulina”.
Natalia Martuzalska
Źródła
Spiruu jest urządzeniem przyszłości. Wywiad z Aleksandrą Ławrynowicz. www.webnakarku.pl
Biotech.tv: Aleksandra Ławrynowicz i Łukasz Pietrzkiewicz o trudnościach przy rozwoju projektu Spiruu (https://www.youtube.com/watch?v=-GYrf4qT5Ls)
Biotech.tv: Jakie korzyści daje spożywanie spiruliny - Aleksandra Ławrynowicz, Łukasz Pietrzkiewicz (https://www.youtube.com/watch?v=TzZ2-FMw0oM)
KOMENTARZE