Sposób na zdrowe jaja i kurze mięso
Zespoły naukowców m. in. z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy i Politechniki Łódzkiej pracują nad nowoczesnym, innowacyjnym i rewolucyjnym biopreparatem, który ma skutecznie usuwać związki odorowe z kurników. Kury będą zdrowsze, a ich mięso i jaja przestaną być faszerowane antybiotykami.
Beauty Innovations 2019 za nami!
Antybiotyki – cudowny lek, któremu zawdzięczamy...
Biolumo publikuje raport "Dostępność szybkiego...
Geneza antybiotykooporności – czemu antybiotyki...
Biomed Lublin oddala od siebie piętno bankructwa i...
Rozwijasz projekt, którego część stanowi obszar...
Tak zaczyna się rozwój polskiej biotechnologii...
Kongres Biogospodarki 2018 przechodzi do historii...
Naukowa Fundacja Polpharmy otwiera KONKURS pt...
Międzynarodowy Kongres Biogospodarki już za kilka...
O innowacjach i inwestycjach w zdrowie. Roche...
Rutynowe testy wag laboratoryjnych
Biotechnologia w Pałacu Prezydenckim [VIDEO]
Tomasz Szacoń radzi, jak współpracować z sieciami...
Ustawa o produktach kosmetycznych – kiedy wejdzie...
Multipleksowe testy diagnostyczne w formacie...
Konserwanty w kosmetykach – czy są nam potrzebne...
Sprawdź, co się działo na Beauty Innovations 2018
O biotechnologii, moście innowacji między Polską a...
Genomtec wyznacza kierunki w tzw. smart rolnictwie...
Nagroda Europejskiego Wynalazcy 2018: Internauci...
Nie każdy chory po przeszczepieniu szpiku...
Jakie są największe problemy laboratoriów...
"Destination: Mars" zachęca dzieci do odkrywania...
Prof. Zbigniew Brzózka opowiada o platformie...
Prezentacja pomieszczenia clean room, cz. 2...
Praktyczne aspekty pracy w clean room, cz. 1...
Nanoimager: nowa era w dziedzinie mikroskopii...
Bio-Tech Vlog #18 - marihuana na giełdzie...
Jak powstają leki? – wyjaśnia dr Krzysztof Brzózka...
Jeden doktorat z chemii, biologii i nauk...
Prof. nadzw. dr hab. n. med. Zbigniew Żuber...
Nowa terapia komórkami macierzystymi wchodzi w...
Biospołeczność "po łódzku"! Eksperci podsumowują V...
Biotechnologia na salonach cz. 3 – relacja z...
Targi HPCI i CosmeticBusiness znowu razem! – głos...
Przyszłość nanomateriałów w kosmetykach
Pracownia Indywidualnych Implantów Medycznych...
OncoArendi Therapeutics na radzie globalnych...
Mabion S.A. na ostatniej prostej do zakończenia...
24 czerwca br. zakończyła się IX Międzynarodowa...
Celon Pharma rozpoczyna proces rozbudowy swojego...
Polpharma Biologics jako pierwsza w Polsce połączy...
Druga edycja targów CosmeticBusiness Poland przed...
Tym żyje Branża - projekt ustawy o produktach...
Rozporządzenie REACH – 31 maja mija termin...
Czy sztuczna macica jest szansą dla wcześniaków?
BioForum 2017 otwarte na studentów!
„Endotheliocentryczne” spojrzenie na rozwój chorób...
Poszukiwany, poszukiwana - rekrutacja w branży...
Przeczytaj i zobacz, jak było w tym roku na...
[VIDEO] W pułapce średniego rozwoju - jak...
Videorelacja z Konferencji JCI
Provital Group - zawsze o krok przed trendami w...
PCC Exol - największy w Polsce producent...
Ważne decyzje Kongresu Biogospodarki
Aston Chemicals – dystrybutor surowców...
CosmeticBusiness i HPCI łączą siły w Warszawie!
Wirus Zika w Polsce – Anders Widell ostrzega!
Wszędzie dobrze, ale w Wilnie (?!) najlepiej…
Jak aplikować na stanowiska w firmach...
Pół świnia-pół człowiek czy mała świnka z ludzkim...
Wyniki „Master of Innovation” - konkursu na...
Niepłodność plagą zdrowotną XXI wieku
Koniec z teorią nad komercjalizacją bada...
"Adoptuj życie" zanim się narodzi
Bioforum wróciło tam, gdzie jego miejsce!
FameLab czy ShameLab?
Dla Salonu + Biotechnologia.pl = klip z Beauty...
Konserwanty wielofunkcyjne jako jedno z rozwiąza...
Szkodliwe dla środowiska mikrogranulki w...
Wstydliwe badanie ratujące życie
Rusza konkurs Prix Galien Polska 2016!
Chikungunya- tajemniczy wirus, o którym wiemy...
Quo vadis młody biotechnologu?
Zakażenia HIV i HCV wśród użytkowników narkotyków
Zewnątrzkomórkowe RNA w progresji i diagnostyce...
Rzadkie typy wirusowego zapalenia wątroby
Nowe technologie w diagnostyce WZW C
iLiver- aplikacja dla Twojej wątroby
Centrum Diagnostyki i Terapii Onkologicznej w...
HCV - podstępny zabójca
ADHD – objawy, leczenie i postępowanie
Innowacyjny biobiznes bez kompleksów
Contract Research Organizations i ich słowacki...
Biosaxony Biotechnology
Polscy biotechnolodzy poszukują możliwości w...
Lecz się odpowiedzialnie
Krótko lecz na temat w konkursie 3MT®
Biotechnologu, chroń swoje wynalazki!
Boost Biotech Polska
Wyhoduj sobie spirulinę
Balon żołądkowy zatwierdzony w terapii otyłości
Pierwszy lek 3D zatwierdzony!
Czym jest biochirurgia?
Branża "life science" rozwija się szybciej ni...
Rozwiń skrzydła w Chinach!
Laboratorium Pomorskiego Parku...
Nervoplastica
Pięta Achillesowa wirusa Ebola?
Proces projektowania i wprowadzania nowych leków...
Nowa era dla sterylizacji w laboratorium
Wibrujące pióro ARC stworzone dla chorych na...
Pierwszy generyczny lek na SM zatwierdzony przez...
Superimplant pomoże przejrzeć na oczy
Chromatografia, czyli cuda w laboratorium
Sukces polskiej medycyny nuklearnej
Suplementacja wapnia zdecydowanie nie dla każdego
Wrocław, maj i święto sektora life science
Niski poziom witaminy D może sprzyjać cukrzycy...
Czas na lab! Eurolab!
Probiotyki mogą szkodzić?
Zioła dobre na chorobę duszy
Skóra, rana i hemostaza, czyli do wesela się zagoi
Alergiku! Czy steryd wziewny to samo zło?
Zakochaj się w... buraku ćwikłowym
Czy inteligentna kapsułka zastąpi zastrzyk?
Gdy ból nie ma końca…
BiotechTV: Popularyzacja nauki w Polsce
Noc Biologów, czyli mali i duzi ruszają po wiedzę
BiotechTV: Patent czy sprzedaż własności...
Diagnostyka molekularna
Epigenetyka w pigułce
Prokariotyczny system toksyna-antytoksyna
Biotransformacja w teorii i praktyce
Dlaczego Polacy się nie chwalą?
Angiogeneza i nowotworzenie
Lecytyna na kłopoty z pamięcią
Modele zwierzęce chorób neurodegeneracyjnych
Jak bardzo rośliny mogą być plastyczne?
Potencjał drzemiący w algach
Biokataliza to biotechnologia w czystej formie
EduLab, miejsce dla fanów doświadczeń chemicznych
Bioinformatyka i jej perspektywy
Nadzieja dla chorych na Alzheimera
Nukleolina i jej rola w nowotworzeniu
Medycyna regeneracyjna
Nieśmiertelność, skóra i teoria telomerowa – co je...
Krystalografia według prof. Ady E. Yonath
Cholesterol nie taki zły jak go malują
Alternatywa dla antybiotyków?
Lek Lyrica – blockbuster z polskim wkładem
Jak powinien wyglądać transfer technologii?
Anaplazja, aplazja i metaplazja – plastyczno...
Przyszłość Polski zależy od kreatywności Polaków...
O aparaturze do wieloparametrycznej analizy...
HPCI 2014 w pigułce
mgr Leszek Pryszcz o mykologii i bioinformatyce
Ryzykowne inwestycje
Ojciec chrzestny klonowania – Noblista sir John...
Ciemna strona długiego życia
MERCK kupi SIGMĘ-ALDRICH. Wielki deal na globalnym...
Medycyna sądowa od podszewki – rozmowa z dr...
Zatrudnienie w Polsce – rozmowa z Iwoną Szulc...
"Zrezygnowanie z GMO byłoby cofnięciem si...
Technologia ustalenia ojcostwa
Diagnozowanie chorób na podstawie analizy oddechu
Dlaczego warto inwestować w sektor Life Science?
Znaczenie rybosomów w terapii antybakteryjnej
Rozpoczęcie Kongresu BIO 2014
Anielskie wsparcie dla biznesu
Wady i zalety notowania na NewConnect w pigułce
Polpharma – nowoczesne laboratoria
GMO oczami blogera – rozmowa z dr. Wojciechem...
Nowości w polskich produktach weterynaryjnych
Postęp rodzi w nas potrzebę zmian – rozmowa z...
Polski innowacyjny lek na łuszczycę nagrodzony
Renaturacja białek rekombinowanych? Polscy...
Aż podskoczy ciśnienie!
Jak zmieni się Dolina Krzemowa?
Bioemprenedor XXI – szansą dla biotechnologicznego...
Modele anatomiczne drukowane za pomocą drukarki 3D...
Jak ugryźć raka
Jak możemy wykorzystać wiedzę o angiogenezie w...
Polpharma rozpocznie produkcję leków biopodobnych...
Innowacyjne start-upy czynnikiem przyciągającym...
Steven Burrill: Inwestować czy nie inwestować?
Już jutro BioForum!
Epidemiologia chorób zakaźnych w krajach...
Kilka słów o lobby antyszczepionkowym
Czym jest epidemiologia?
Problemy z edukacją w Antiviral Baltic Network...
Za 5 lat biotechnologiczny Google?
Porównania międzylaboratoryjne, w czym problem...
Jak przygotować się do akredytacji PCA?
Probiotyki w alergii – nowatorski projekt...
Jak zmieniają się wymagania rynku wobec pipet?
Jak można unowocześniać pipety?
Jak skutecznie zarządzać informacją laboratoryjn...
TV.Biotechnologia.pl – Urszula Potęga o Targach...
Kierownikiem projektu jest prof. nadzw. dr hab. Beata Gutarowska z Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ. Od jesieni 2014 roku przez około rok zespół pod kierownictwem dr. Krzysztofa Makowskiego będzie pracował w Laboratorium Biotechnologii Przemysłowej w łódzkim Technoparku nad optymalizacją technologii otrzymywania biopreparatu.
Pierwszy okres badań trwa ok. 7 lat. Angażuje się kilka zespołów naukowych. Wykonuje się wiele powtórzeń, by przed wdrożeniem preparatu zainteresować firmę, która decyduje się na wsparcie finansowe, a po zakończeniu wszystkich badań na produkcję preparatu. Brzmi jak happy end kolejnego super pomysłu zza Wielkiej Wody? Nie. To będzie nasz, rodzimy, polski sukces. Będzie, bo badania jeszcze trwają, ale już można zaryzykować i powiedzieć, że nareszcie mamy szansę na zdrowe i smaczne kurze mięso i jajka!
Historia biopreparatu
Pierwszy etap skupiał się na badaniach laboratoryjnych. Izolowano drobnoustroje, testowano ich właściwości antagonistyczne, a następnie sprawdzano zdolności usuwania odorów oraz opracowywano kompozycję tego preparatu, z uwagi na wielorakość nośników mineralnych. - Musieliśmy wybrać metody osadzania drobnoustrojów na nośnikach, scharakteryzować co wpływa na ich właściwości: jaka wilgotność, jakie pH. Interesowały nas procesy zachodzące podczas kontaktu z pomiotem – wyjaśnia prof. nadzw. dr hab. Beata Gutarowska. - W pierwszym etapie sprawdzany był aspekt przechowywania takiego preparatu. Ważna była temperatura, bo nie ukrywajmy, jeśli hodowca otrzyma taki preparat, to najłatwiej byłyby go przechowywać nie w lodówkach, ale w temperaturze pokojowej. Interesował nas również mechanizm: co jest w tych drobnoustrojach, dlaczego usuwają związki lotne? Czy je metabolizują, czy wykorzystują w inny sposób? Poza tym należało określić, jaki jest dopuszczalny czas przechowywania biopreparatu. Na dziś wiemy, że przez pół roku w temperaturze pokojowej nic złego się z nim nie dzieje. Oczywiście badania są kontynuowane.
W centrum badawczo-wdrożeniowym BioNanoPark w Łodzi rozpoczęła się realizacja jednego z końcowych etapów projektu. Polega on na opracowaniu metody i warunków hodowli oraz doboru składu pożywki drobnoustrojów, które będą stanowiły część preparatu biologicznego. - Podczas hodowli kur powstaje m. in. amoniak i siarkowodór. Gazy te, oprócz przykrego zapachu, są zagrożeniem dla zdrowia a nawet życia zwierząt. Niekorzystne warunki źle wpływają na przyrost tkanki mięśniowej i produkcję jajek – wyjaśnia dr Krzysztof Makowski z łódzkiego Technoparku. - Właśnie dlatego powstał pomysł, żeby opracować preparat drobnoustrojów, które będą miały metabolizm umożliwiający przetwarzanie ściółki, odchodów kurzych w takie metabolity, które nie będą negatywnie oddziaływały na kury, a pośrednio na ekonomikę całego procesu.
Tajemnica biopreparatu
Uniwersalny, innowacyjny, nowatorski. Tak można określić preparat, który pozwoli na usunięcie szkodliwych związków odorowych z odpadów organicznych powstających w trakcie hodowli drobiu. Na czym polega jego przewaga? Preparat oparty jest na bazie mikroorganizmów wyizolowanych z naturalnych produktów: z kiszonek, z kompostu, z gleby, a nawet z pomiotu kurzego. - Chodziło o to, żeby te mikroorganizmy, po pierwsze, zaadaptowały się do środowiska pomiotu kurzego, bo nie jest to środowisko łatwe. Pamiętajmy, że jest to kałomocz drobiowy. Może on działać toksycznie, bo zawiera mnóstwo związków, które hamują wzrost drobnoustrojów - zaznacza prof. Gutarowska, dyrektor Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej. - Wyselekcjonowaliśmy z puli wielu mikroorganizmów takie, które przeżyją w takim środowisku, są aktywne, a poza tym nie oddziałują między sobą antagonistycznie i najważniejsze: są skuteczne w usuwaniu związków odrowych. Oprócz tego, że drobnoustroje usuwają związki odorowe, hamują również wzrost patogennej mikroflory w pomiocie. Wiemy o tym, że w kurnikach mamy problem z Salmonellą i innymi patogenami. I to jest dodatkowy atut tego preparatu. - W BioNanoParku pracujemy właśnie nad konsorcjum drobnoustrojów, czyli mieszaniną drobnoustrojów, które będą ze sobą „współpracowały” tak, by powstałe gazy i odory były jak najmniej uciążliwe dla kur. W środowisku naturalnym drobnoustroje nie żyją jako monokultury, to jest zbiór różnego rodzaju grzybów i bakterii, które ze sobą współdziałają, ale mogą tez się wzajemnie zwalczać – podkreśla dr Makowski.
{page_break}
Co jeszcze wpływa na jego innowacyjność? Tak naprawdę wszystko w biopreparacie jest naturalne. To nie tylko preparat skomponowany z mikroorganizmów, ale także osadzony na nośniku mineralnym, który sam z siebie również częściowo chłonie zapachy. Czy wobec tego nie wystarcza sam nośnik skoro ma on właściwości eliminujące zapachy? - Nośniki były wcześniej wykorzystywane do tego celu. Są to związki mineralne, bezpieczne dla kur, natomiast dodatek mikroorganizmów przedłuża działanie preparatu - tłumaczy prof. Gutarowska. – Dzieje się tak, ponieważ zdolności adsorpcyjne tych związków mineralnych są ograniczone, krótkotrwałe. Po nasyceniu nie są w stanie więcej zaadsorbować. I tu powinny wkroczyć mikroorganizmy, które są stale aktywne. W ten sposób podnosi się skuteczność takiego biopreparatu.
Szczęśliwe kury = zdrowe jajka i mięso
Związki odorowe powinny być usuwane nie tylko ze względu na przykry zapach wydobywający się z kurników i skargi okolicznych mieszkańców, ale z uwagi na to, że najpoważniejszy problem istnieje wewnątrz kurników. Najtrudniejszym okresem jest jesień i zima, ponieważ kurniki są zamykane, nie wentyluje się ich przez wzgląd na cykl produkcyjny kur, który trwa około 7 tygodni. Wymagana jest przy tym odpowiednio wysoka temperatura i stężenie związków lotnych niestety rośnie. - Wśród tych substancji jest kilka związków odorowych, które działają toksycznie na tkanki zwierzęce m.in. na układ oddechowy – przypomina prof. Gutarowska. – Zwierzęta stają się agresywne, dziobią się, spada im odporność na choroby. Nasz projekt wychodzi naprzeciw tym problemom. Ma ograniczać związki odorowe, a jednocześnie pozwalać na stosowanie w znacznie mniejszej ilości wszelkich dodatków i antybiotyków do pasz oraz szczepionek. Należy bowiem pamiętać, że antybiotyki zostają w mięsie, w jajach, a my je jemy. I to właśnie w nas kumulują się te związki.
Założenia i działanie biopreparatu wydają się być prostą drogą do wprowadzenia na rynek zdrowego i smacznego mięsa drobiowego oraz jaj kurzych. Pewne drobnoustroje mają konkurować o pokarm, którego jest niewiele, bo pamiętajmy, że to jest pomiot kurzy. Jeśli drobnoustrojom patogennym zabraknie „jedzenia”, to nie będą w stanie przeżyć. Odory biorą się z pomiotu, dlatego że są w nim związki organiczne, które są przekształcane przez rozwijające się mikroorganizmy. Jeżeli usunie się te mikroorganizmy, nie da się im szansy bytu, to nie będzie odoru.
KOMENTARZE