Strona główna
Kalendarium
Nasze szkolenia
Kwartalnik
Biotech TV
Oferty pracy Pracuj.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Strefa logowania
Informacje
Biotechnologia
Farmacja
Kosmetologia
Technologie
Firmy
Materiały i odczynniki
Aparatura i wyposażenie
Surowce kosmetyczne
Surowce farmaceutyczne
Surowce żywnościowe
Firmy usługowe
Uczelnie Wyższe
Consulting
Badania kliniczne i przedkliniczne
Patenty i rejestracje
Oprogramowanie
Opakowania
Produkty kosmetyczne
Inne
Produkty/Usługi
Aparatura
Materiały i odczynniki
Surowce kosmetyczne
Surowce farmaceutyczne
Surowce żywnościowe
Usługi
Praca
Strona główna
Kalendarium
Nasze szkolenia
Kwartalnik
Biotech TV
Oferty pracy Pracuj.pl
Home
Informacje
Portal biotechnologia.pl korzysta z Javascript. Włącz go w swojej przeglądarce, aby w pełni cieszyć się portalem. Nie wiesz jak?
Kliknij tutaj.
Biotechnologia
Farmacja
Kosmetologia
Technologie
MAPA TAGÓW
bioetyka
innowacje
badania kliniczne
nauka w polsce
pandemia
dofinansowanie
koronawirus
covid-19
koronawirus w Polsce
sars-cov-2
Oferty pracy
Researcher (role in the project: Senior postdoctoral researcher)
, International Institute of Molecular and Cell Biology in Warsaw
Researcher (role in the project: Senior postdoctoral researcher) Recruitment for the project "RNA Platform and Cell Biology for Research and...
Researcher/Postdoc
, International Institute of Molecular and Cell Biology in Warsaw
Researcher/Postdoc Recruitment for the project "RNA Platform and Cell Biology for Research and Innovation in Medicine (RACE-PRIME)" (contract...
Genomics Facility Head
, International Institute of Molecular and Cell Biology in Warsaw
Genomics Facility Head The International Institute of Molecular and Cell Biology in Warsaw (IIMCB), Poland invites applications for the...
Informacje
Szukaj
Chińscy naukowcy odkryli gen GSE3, który zwiększa produkcję ryżu hybrydowego do 38%
Tradycyjnie produkcja ryżu hybrydowego wymaga skrupulatnej pracy ręcznej w celu oddzielenia nasion hybrydowych od nasion renowacyjnych, co jest procesem pochłaniającym czas i zasoby. Naukowcy odkryli gen, dzięki któremu separacja nasion ryżu hybrydowego może przebiegać z 96% czystością.
Misza Kinsner
, 26.06.2024
,
Tagi:
bezpieczeństwo żywności
,
modyfikacje genetyczne
,
rolnictwo
,
hybrydyzacja
,
automatyzacja
,
edycja genów
,
crispr-cas9
,
technologia żywności
,
ryż hybrydowy
,
hodowla roślin
,
gen GSE3
Nowe technologie pokazują całe półkule mózgowe z rozdzielczością subkomórkową
Trzy innowacje opracowane przez zespół z MIT umożliwiają wysokorozdzielcze, wysokoprzepustowe obrazowanie ludzkiej tkanki mózgowej w pełnym zakresie skali oraz mapowanie połączeń neuronów z rozdzielczością pojedynczej komórki.
Misza Kinsner
, 24.06.2024
,
Tagi:
mózg
,
innowacje
,
choroba Alzheimera
,
neurony
,
synapsy
,
nowe technologie
,
obrazowanie 3D
,
neuronauka
,
mit
,
obrazowanie mózgu
,
Megatome
,
mELAST
,
UNSLICE
,
potok technologiczny
Nowe sekwencjonowanie DNA wykrywa wczesne zmiany genetyczne i może pomóc w leczeniu raka
Analizy prowadzone przez naukowców z NYU Langone Health oraz badaczy z Ameryki Północnej i Danii dotyczyły mutacji DNA. Wprowadzono nową technikę – Hairpin Duplex Enhanced Fidelity Sequencing (HiDEF-seq) – wykrywającą wczesne zmiany molekularne w DNA, które poprzedzają mutacje, szczególnie koncentrując się na jednoniciowych zmianach DNA, mogących prowadzić do mutacji dwuniciowych.
Misza Kinsner
, 20.06.2024
,
Tagi:
uszkodzenia DNA
,
sekwencjonowanie DNA
,
mutacje genetyczne
,
Hairpin Duplex Enhanced Fidelity Sequencing
,
metoda badawcza
,
HiDEF-seq
,
mutacje dwuniciowe
,
jednoniciowe zmiany w DNA
Pszczoły miodne mogą wykryć raka płuca na podstawie oddechu człowieka!
Czy kiedykolwiek słyszeliście o pszczole wykrywającej raka? Naukowcy z Michigan State University dokonali zaskakującego odkrycia – pszczoły miodne mogą identyfikować biomarkery lub stężenia chemiczne związane z rakiem płuca w ludzkim oddechu! To nie pierwszy raz, kiedy naukowcy badają niesamowite zdolności węchowe zwierząt w celu wykrywania raka. Wcześniejsze badania wykazały, że wyszkolone psy, szczury, owady, a nawet nicienie mogą „diagnozować” nowotwory!
Misza Kinsner
, 17.06.2024
,
Tagi:
mózg
,
rak płuca
,
neurony
,
diagnostyka nowotworów
,
węch
,
pszczoła miodna
,
czujnik
,
biomarkery nowotworowe
,
testy oddechowe
Odkrycie MEDY przywraca zamrożoną tkankę mózgową do życia
Naukowcy z chińskiego Uniwersytetu Fudan opracowali technikę, która może ożywić zamrożone ludzkie komórki mózgowe, nie powodując ich uszkadzania. Badacze określają to jako przełom, ponieważ tkanka mózgowa nie przeżywała dotąd procesu zamrażania i rozmrażania. Oczekuje się, że ich technika poprawi sposoby badania schorzeń neurologicznych.
Misza Kinsner
, 30.05.2024
,
Tagi:
mózg
,
kriokonserwacja
,
organoidy
,
medy
,
tkanka mózgowa
,
nauka na świecie
Badaczki znane i nieznane. Evelyn Witkin – odkrywczyni mechanizmu chroniącego DNA bakterii przed uszkodzeniem
Evelyn Witkin to pionierka genetyki, która odkryła istnienie odpowiedzi na uszkodzenia DNA u bakterii i określiła jej podstawowe cechy. Odkrycie przez nią mechanizmu chroniącego genom bakterii utorowało drogę późniejszym badaniom naukowym dotyczącym odpowiedzi na uszkodzenia DNA u organizmów eukariotycznych. Przełomowe badania Witkin w dziedzinie genetyki bakterii zostały uhonorowane nagrodą Lasker Basic Medical Research Award 2015 wraz ze Stephenem Elledge'em, który opracował szczegóły odpowiedzi komórek eukariotycznych na uszkodzenia DNA.
Misza Kinsner
, 15.05.2024
,
Tagi:
genetyka
,
mutageneza
,
promieniowanie uv
,
badaczki znane i nieznane
,
evelyn witkin
,
uszkodzenia dna
,
e. coli
,
mutageny
,
hipoteza sos
Postępy w metodach spektroskopowych w wykrywaniu patogenów występujących w żywności
Szybkie wykrywanie patogenów przenoszonych przez żywność metodami o wysokiej czułości i swoistości jest wymogiem w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego, diagnostyki medycznej, bezpieczeństwa środowiska i kontroli jakości żywności. Pomimo tego, że istniejące metody wykrywania bakterii są niezawodne i szeroko stosowane, często są one czasochłonne i kosztowne. Naukowcy próbują znaleźć nowe metody, integrując techniki spektroskopii ze sztuczną inteligencją i zaawansowanymi materiałami.
Misza Kinsner
, 25.04.2024
,
Tagi:
nanocząsteczki
,
fluorescencja
,
sztuczna inteligencja
,
biosensory
,
spektroskopia Ramana
,
uczenie maszynowe
,
sieci neuronowe
,
dynamiczne rozpraszanie światła
,
patogeny w żywności
,
powierzchniowo wzmocniona spektroskopia Ramana
,
rezonans plazmonów powierzchniowych
,
spektroskopia fluorescencyjna
,
analiza obrazowania
System produkcji białek i świeżych produktów dla astronautów robi furorę w Kanadzie
10 kwietnia br. ogłoszono zwycięzcę głównej nagrody w konkursie Deep Space Food Challenge, którego celem było odkrycie nowych rozwiązań w zakresie żywienia astronautów podczas długoterminowych misji kosmicznych.
Misza Kinsner
, 23.04.2024
,
Tagi:
konkurs
,
NASA
,
misja kosmiczna
,
technologia żywności
,
Deep Space Food Challenge
,
żywność kosmiczna
,
Canadian Space Agency
,
CANGrow
,
fermentacja biomasy
,
Maia Farms
,
Ecoation
Opracowano pierwszy atlas komórkowy ludzkich mięśni ujawniający procesy molekularne stojące za ich degradacją
Naukowcy z Wellcome Sanger Institute i ich współpracownicy z Sun Yat-sen University w Chinach zastosowali technologie jednokomórkowe i zaawansowane obrazowanie do analizy próbek ludzkich mięśni szkieletowych. Porównując wyniki próbek ludzkich mięśni pochodzących od 17 osób w wieku od 20 do 75 lat, odkryli złożone procesy leżące u podstaw zmian w mięśniach związanych z wiekiem. Badanie to jest częścią międzynarodowej inicjatywy Human Cell Atlas mającej na celu mapowanie każdego typu komórek w ludzkim ciele.
Misza Kinsner
, 18.04.2024
,
Tagi:
ekspresja genów
,
mięśnie
,
starzenie się komórek
,
starzenie się
,
publikacja naukowa
,
sarkopenia
,
mięśnie szkieletowe
,
human cell atlas
,
atlas mięśni ludzkich
Badaczki znane i nieznane. Esther Lederberg – odkrywczyni bakteriofaga lambda
Esther Lederberg była pionierką genetyki bakteryjnej. Odkryła bakteriofaga lambda – wirusa bakteryjnego, który jest szeroko stosowany jako narzędzie do badania regulacji genów i rekombinacji genetycznej. Wynalazła również technikę replikacji, która jest wykorzystywana do izolowania i analizowania mutantów bakteryjnych oraz śledzenia oporności na antybiotyki.
Misza Kinsner
, 08.04.2024
,
Tagi:
antybiotykooporność
,
fag
,
replikacja
,
kobieta w nauce
,
terapia fagowa
,
badaczki znane i nieznane
,
bakteriofag lambda
,
esther lederberg
,
genetyka bakteryjna
Powstały lizaki... wykrywające raka jamy ustnej!
Diagnozowanie raka jamy ustnej często wiąże się z inwazyjnymi i niewygodnymi procedurami, takimi jak biopsje i nasofiberoskopia (wprowadzanie elastycznej rurki z kamerą do nosa lub ust). Naukowcy z Uniwersytetu w Birmingham torują jednak drogę dla bardziej przyjaznego pacjentom podejścia – smakowych lizaków, które mogą potencjalnie wykrywać raka jamy ustnej! Te innowacyjne badania uzyskały znaczące wsparcie, na które organizacja charytatywna Cancer Research UK i agencja rządowa Engineering and Physical Sciences Research Council zapewniły finansowanie w wysokości 350 tys. funtów.
Misza Kinsner
, 27.03.2024
,
Tagi:
innowacje
,
hydrożel
,
biosensory
,
biomarkery nowotworowe
,
biopsja
,
lizaki
,
rak jamy ustnej
Badaczki znane i nieznane. Margaret Dayhoff – na tropie białek tworzących życie
W 1984 r. National Biomedical Research Foundation uruchomiła bezpłatną internetową bazę danych zawierającą ponad 283 tys. sekwencji białek. Obecnie Protein Information Resource umożliwia naukowcom z całego świata pobranie nieznanego białka, porównanie go z tysiącami znanych białek w bazie danych i określenie, w jaki sposób jest ono podobne i różne. Na podstawie tych danych mogą szybko i dokładnie wydedukować historię ewolucji białka i jego związek z różnymi formami życia.
Misza Kinsner
, 11.03.2024
,
Tagi:
białka
,
bioinformatyka
,
NASA
,
sekwencjonowanie białek
,
baza danych
,
badaczki znane i nieznane
,
margaret dayhoff
,
Protein Information Resource
Olej wyprodukowany ze sfermentowanych mikroalg pojawił się na rynku
Technolodzy żywności opracowują nowatorskie oleje, które mają być zdrowsze dla ludzi, a składniki, z których są robione, mają wpisywać się w zrównoważony rozwój planety. Na początku lutego br. start-up Algae Cooking Club wprowadził jedyny na rynku (i drugi w historii) olej z mikroalg. Według firmy nowy olej posiada dwie wyróżniające go cechy – wysoki punkt dymienia wynoszący 280°C, znacznie wyższy niż oliwa z oliwek (210°C) lub olej kukurydziany (232°C) i wysoką zawartość tłuszczów omega-9 (93%).
Misza Kinsner
, 26.02.2024
,
Tagi:
oleje
,
mikroalgi
,
zrównoważony rozwój
,
kwasy tłuszczowe
,
technologia żywności
,
żywność przyszłości
,
algae cooking club
,
olej z mikroalg
,
omega-9
Ryż wołowy – kolejny krok ku żywności przyszłości
Zespół koreańskich naukowców stworzył hodowlany komórkowo ryż wołowy poprzez zaimplantowanie wołowych komórek mięśniowych i tłuszczowych wewnątrz ziaren ryżu.
Misza Kinsner
, 19.02.2024
,
Tagi:
ekologia
,
ochrona środowiska
,
technologia żywności
,
wołowina
,
żywność kosmiczna
,
żywność przyszłości
,
ryż wołowy
,
ryż hybrydowy
,
żywność komórkowa
Mikroby biegłymi pomagającymi oszacować czas zgonu
Istnieją różne metody określania czasu zgonu, a jednym z najczęstszych sposobów jest pomiar temperatury ciała i stężenia pośmiertnego, czyli stanu, w którym mięśnie ciała sztywnieją. W nowym badaniu naukowcy zidentyfikowali 20 drobnoustrojów, które znajdują się w ciałach w określonych momentach rozkładu. Mikroby te mogą pomóc w ustaleniu, kiedy dokładnie dana osoba zmarła.
Misza Kinsner
, 15.02.2024
,
Tagi:
mikrobiologia
,
bakterie
,
medycyna sądowa
,
owady
,
mikrobiom
,
kryminalistyka
,
mikroby
,
uczenie maszynowe
,
destruenci
Cząsteczki z mydłodrzewa właściwego syntetyzowane w tytoniu pomagają w tworzeniu szczepionek
Zespół badawczy kierowany przez Johna Innesa wykorzystał sekwencję genomu chilijskiego drzewa mydlanego, które jest niezbędne do stworzenia cząsteczek QS-21 stosowanych w szczepionkach. Przez dziesięciolecia naukowcy przeprowadzili kilka eksperymentów mających na celu wytworzenie ich w alternatywnym systemie produkcji, takim jak drożdże, jednak ze względu na złożoną strukturę cząstki i niewielką wiedzę na temat jej biologicznego szlaku, żaden z nich nie był w stanie tego zrobić z powodzeniem.
Misza Kinsner
, 01.02.2024
,
Tagi:
ekspresja genów
,
szczepionki
,
tytoń
,
adiuwanty
,
cząsteczki qs-21
,
mydłodrzew właściwy
,
John Innes
Badaczki znane i nieznane. Jennifer Doudna – nagrodzona Noblem odkrywczyni metody edycji genomu
Jennifer A. Doudna jest przewodniczącą kanclerza Li Ka Shing i profesorem na Wydziale Chemii oraz Biologii Molekularnej i Komórkowej na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Wraz z Emmanuelle Charpentier, za rozwój CRISPR-Cas9 jako technologii inżynierii genomu, zdobyła Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii, co na zawsze zmieniło bieg badań genomicznych w medycynie i rolnictwie. Ta potężna technologia umożliwia naukowcom zmianę DNA z precyzją, o której kilka lat temu można było marzyć. Laboratoria na całym świecie przekierowały swoje programy badawcze, włączając to nowe narzędzie z szerokimi implikacjami w biologii i naukach medycznych.
Misza Kinsner
, 25.01.2024
,
Tagi:
crispr
,
nagroda nobla
,
edycja genomu
,
crispr-cas9
,
rna
,
badaczki znane i nieznane
,
jennifer doudna
Wegański filet z łososia drukowany w 3D dostępny w niemieckich i austriackich sklepach
Pierwszy na świecie wegański filet z łososia wydrukowany za pomocą technologii 3D trafił na półki sklepowe w Niemczech i Austrii. Austriacka firma Revo Foods, produkująca owoce morza na bazie roślin, stworzyła filet nazwany „THE FILET – Inspired by Salmon”, przy użyciu alg, białka grochu i mykoproteiny szwedzkiej firmy Mycorena.
Misza Kinsner
, 12.01.2024
,
Tagi:
ekologia
,
algi
,
ochrona środowiska
,
weganizm
,
druk 3D
,
technologia żywności
,
białka alternatywne
,
alternatywne źródła białka
,
żywność drukowana 3D
,
revo foods
,
wegański filet z łososia
,
mykoproteiny
,
THE FILET – Inspired by Salmon
,
białka grochu
Badaczki znane i nieznane. Beverly Griffin – wirusolożka na tropie wirusa Epsteina-Barr
Beverly Griffin uzyskała dwa doktoraty z chemii w czasach, gdy kobiety rzadko robiły karierę naukową. Jest znana ze swojej pionierskiej pracy w dziedzinie biologii molekularnej nad dwoma wirusami wywołującymi raka – poliomawirusem i wirusem Epsteina-Barr (EBV). Od lat 80. XX w. starała się poznać, w jaki sposób w jednym środowisku wirus EBV może powodować gorączkę gruczołową, w dużej mierze nieszkodliwą chorobę, a w innym chłoniaka Burkitta, głównego zabójcę dzieci w Afryce Środkowej. Była też pierwszą kobietą, która została mianowana profesorem w Royal Postgraduate Medical School (RPMS) w szpitalu Hammersmith w zachodnim Londynie i przykładem dla aspirujących kobiet w nauce.
Misza Kinsner
, 04.01.2024
,
Tagi:
wirusy
,
sekwencjonowanie DNA
,
kobieta w nauce
,
badaczki znane i nieznane
,
Beverly Griffin
,
polyoma
,
wirus Epsteina-Barr
,
wirus EBV
Badaczki znane i nieznane. Christiane Nüsslein-Volhard – pionierka genetyki rozwojowej
Dzięki przełomowym badaniom, na podstawie których wykazano, w jaki sposób geny regulują wczesny rozwój zarodków muszki owocowej, Christiane Nüsslein-Volhard otrzymała w 1995 r. Nagrodę Nobla. Jest pierwszą Niemką i szóstą kobietą na świecie, która otrzymała to wyróżnienie. Jej odkrycia pomogły stworzyć nową dyscyplinę genetyki rozwojowej i położyły podwaliny pod zrozumienie wad genetycznych u ludzkich embrionów.
Misza Kinsner
, 30.11.2023
,
Tagi:
biologia molekularna
,
muszka owocowa
,
biologia komórki
,
nagroda nobla
,
kobieta w nauce
,
mutacje genetyczne
,
danio pręgowane
,
badaczki znane i nieznane
,
Christiane Nusslein-Volhard
,
genetyka rozwojowa
,
morfogeny
,
modelowanie embrionalne
,
Drosophila
1
2
3
<
Lipiec 2024
>
pn
wt
śr
cz
pt
sb
nd
1
2
3
4
WEBINAR | CPNP Cosmetic Product Notification Portal – jak przygotować się do rejestracji kosmetyku
2024-07-04 do 2024-07-04
WEBINAR | Kontrola jakości w przemyśle kosmetycznym
2024-07-04 do 2024-07-04
5
Webinar | Zarządzanie infrastrukturą laboratorium. Nowoczesne laboratorium kosmetyczne
2024-07-05 do 2024-07-05
Webinar | Mikroplastik – obowiązujące regulacje, terminy przejściowe
2024-07-05 do 2024-07-05
6
7
8
SZKOLENIE ONLINE | Kosmetyk od A do Z
2024-07-08 do 2024-07-08
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
e-Kwartalnik portalu Biotechnologia.pl 1/2024
Pobierz bezpłatny e-Kwartalnik Biotechnologia.pl Więcej informacji: malgorzata.ges@biotechnologia.pl
WYDAWCA
PARTNERZY
Newsletter
Wybierz branżę
Biotechnologia
Kosmetologia
Farmacja
Wybierz branżę.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Nie może być puste.
Twój email nie przeszedł procesu walidacji.
Zapisz się
Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera drogą elektroniczną na podany przeze mnie adres e-mail, zgodnie z Rozporządzeniem PE i RE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych (RODO).
Musisz wyrazić zgodę na otrzymywanie newslettera.
Oznajmiam, iż przeczytałem i zapoznałem się z Regulaminem oraz Polityką Prywatności Portalu i akceptuję ich treść.
Regulamin
|
Polityka Prywatności
Musisz zaakceptować regulamin i politykę prywatności.
Wystąpił błąd. Spróbuj ponownie później.