Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zioła w kosmetyce – bazylia i rozmaryn
Zioła w kosmetyce – bazylia i rozmaryn

Rośliny kryją w sobie mnóstwo substancji, które wykazują lecznicze działanie. Wciąż jest jednak wiele składników, których wpływ nie został odkryty. Wartymi uwagi jako surowce kosmetyczne są bazylia i rozmaryn, które wykazują wiele dobroczynnych właściwości dla skóry oraz włosów.

 

 

 

Bazylia – to niepozorna, niewielka roślina posiadająca charakterystyczny zapach. Jest źródłem substancji, która ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, a mianowicie olejku bazyliowego, który w większości znajduje się w liściach. W skład olejku wchodzą przede wszystkim terpeny, saponiny, garbniki oraz witaminy A, C i K.

Niewątpliwie, najbardziej znane zastosowanie bazylii to dodatek do potraw kuchni włoskiej. Posiada ona jednak właściwości nie tylko poprawiające smak dań. Należy docenić również inne jej walory tj.: poprawę przemiany materii dzięki zwiększaniu wydzielania soków trawiennych, działanie rozkurczowe, a także działanie uspokajająco-relaksujące.

Najbardziej uwydatniająca się cecha bazylii w kosmetyce to działanie hamujące wypadanie włosów. Ekstrakt z korzenia bazylii w preparatach do włosów obniża działanie enzymu odpowiedzialnego za androgeniczne wypadanie włosów, widocznie zmniejszając ich utratę, a co za tym idzie – powoduje ich zagęszczanie poprzez stymulację komórek mieszków włosowych.

Bazylia w kosmetyce używana jest w olejkach aromatycznych, które mogą być dodawane do kąpieli i pozytywnie wpływać na układ nerwowy poprzez działanie uspokajające. W preparatach kosmetycznych ekstrakt z bazylii znajdziemy w składzie jako Ocimum Basilicum Extract. Ekstrakt ten w kosmetykach do twarzy zapewnia odświeżenie, wygładzenie skóry oraz regenerację. Doskonale sprawdzi się w kosmetykach do cery trądzikowej, gdyż łagodzi stany zapalne oraz normalizuje gruczoły łojowe. Ekstrakt z bazylii może pełnić wiele funkcji w kosmetykach  jako substancja antybakteryjna, ściągająca, tonizująca, przeciwłupieżowa, ale również pobudzająca porost włosów, zapachowa czy zmiękczająca.

 

Rozmaryn – jest najbardziej znany jako przyprawa do mięs. Ten niewyróżniający się szczególnie krzew skrywa w sobie wiele cennych właściwości farmakologicznych i kosmetycznych.

Uzyskiwany z rośliny olejek rozmarynowy posiada właściwości przeciwbakteryjne. Olejek ten bogaty jest w kwas oleanowy i karnozolowy.  Kwas oleanowy działa przeciwzapalnie oraz przeciwzmarszczkowo, zaś karnozolowy chroni skórę przed wolnymi rodnikami, a także ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Często wykorzystywany jest w preparatach do skóry trądzikowej oraz przetłuszczającej się. Dodatkowo świetnie radzi sobie z przebarwieniami, a także bliznami. Olejek rozmarynowy najczęściej wykorzystuje się w pielęgnacji włosów, gdyż ogranicza ich przetłuszczanie się i wypadanie.

KOMENTARZE
news

<Marzec 2020>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
29
2
5
6
7
8
9
10
PHARM Connect Congress 2020
2020-03-10 do 2020-03-11
11
12
13
14
15
16
17
Targi EuroLab i CrimeLab 2020
2020-03-17 do 2020-03-19
18
19
22
23
24
27
28
41. Kongres i Targi LNE
2020-03-28 do 2020-03-29
29
31
1
4
5
Newsletter