Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wszechstronne zastosowanie kwiatów łąkowych w kosmetyce i farmacji
Wszechstronne zastosowanie kwiatów łąkowych w kosmetyce i farmacji

Oprócz tego, że polne kwiaty cieszą nasze oczy pięknym wyglądem oraz zachwycają cudownym zapachem, posiadają wiele innych pożytecznych właściwości. Rosnąca niemalże wszędzie stokrotka polna oraz krwawnik pospolity skrywają cenne substancje, które wykazują dobroczynny wpływ na nasz organizm. Co więcej, odpowiednia obróbka technologiczna sprawia, iż są one doskonałymi surowcami, które możemy dodawać do kosmetyków. Wspomniane rośliny wykazują pozytywny efekt dla każdego rodzaju cery.

 

 

Krwawnik pospolity – właściwości

Jest to roślina należąca do rodziny astrowatych. Posiada białe lub różowe kwiatostany rosnące w postaci płaskich baldachogron, które są złożone z pojedynczych koszyczków. Osiąga do 100 cm wysokości. Ma charakterystyczny zapach. Surowcem kosmetycznym i farmaceutycznym krwawnika są jego kwiaty i liście. Zbierane są od czerwca do października. Roślina wykazuje też właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne oraz przeciwkrwotoczne. Wspomniane cechy sprawiają, iż jest regularnie używana w ziołolecznictwie i podawana zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin. W składzie krwawnika znajdziemy: cynoel, auleny, garbniki, flawonoidy, cholinę i kamforę, kwasy salicylowy, octowy oraz mrówkowy, a także witaminy A, C i K.

 

Ekstrakt z krwawnika pospolitego w kosmetologii

Preparaty kosmetyczne, posiadające w swym składzie krwawnik, wykazują działanie odmładzające, wybielające oraz ściągające. Dodatkowo zmniejszają pory i wydzielanie sebum. Właściwości antybakteryjne krwawnika przyczyniają się do przyspieszenia łagodzenia zmian trądzikowych i powstawania nowych. Świetnie sprawdzają się właśnie w pielęgnacji cery trądzikowej, bowiem łagodzą istniejące stany zapalne oraz podrażnienia. Ekstrakt ten może być stosowany w preparatach przyspieszających gojenie się ran. Przeprowadzone badania in vitro wskazują, iż krwawnik posiada właściwości stymulujące proces epidermalnej odbudowy naskórka (poprzez zmniejszanie porów), redukujące drobne linie na skórze oraz zmarszczki, a także wygładzające skórę. Zastosowanie go w recepturze peelingu pomaga odświeżyć i rozjaśnić cerę.

 

Zastosowanie krwawnika w farmacji

Dzięki zawartości licznych substancji w swym składzie posiada on szerokie spektrum działania. W farmacji ceni się głównie jego właściwości, pomocne w leczeniu różnych schorzeń układu pokarmowego. Pobudza on także proces trawienia. Co więcej, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne, działa uspokajająco, wiatropędnie, wykrztuśnie, przeciwkrwotocznie oraz przeciwutleniająco, pomaga regulować cykl menstruacyjny kobiet oraz łagodzić bóle reumatyczne.

 

Stokrotka pospolita – właściwości

Jest to bardzo często spotykana roślina, która również należy do rodziny astrowatych. Osiąga wysokość od 5 do 20 cm. Możemy ją spotkać na trawniku, w ogrodzie i na łące. W jej składzie znajdziemy: garbniki, saponiny, olejki eteryczne oraz sole mineralne. Właściwości lecznicze stokrotki przypisuje się głównie jej kwiatom. Są one zbierane od maja do początku października.

 

Zastosowanie stokrotki w kosmetologii

Stokrotka posiada wiele właściwości, m.in.: przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, regenerujące, ściągające, ujędrniające oraz przeciwwysiękowe. Podobnie jak ekstrakt z krwawnika, przyspiesza gojenie się ran. Obecność w jej składzie polifenoli sprawia, iż rozjaśnia przebarwienia. Wspomniane właściwości przeciwzapalne oraz ściągające świetnie sprawdzają się w składzie kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej. Ten surowiec kosmetyczny najczęściej znajdziemy w recepturach maseczek, kremów do twarzy oraz balsamów do ciała dedykowanych pielęgnacji skóry wrażliwej i naczynkowej. Warto też wspomóc pielęgnację cery poprzez przygotowywanie naparów ze stokrotki. Poleca się je osobom, które posiadają cerę łojotokową, trądzikową, wrażliwą oraz naczynkową. Dzięki temu skóra będzie rozjaśniona oraz podrażnienia i przebarwienia zostaną zmniejszone i ukojone.

 

Stokrotka w farmacji

Już w dawnych czasach roślina ta była wykorzystywana przeciwgorączkowo. Obecne w stokrotce saponiny wspomagają naturalną barierę ochronną układu oddechowego poprzez pobudzenie ruchu nabłonka rzęskowego, dzięki czemu ułatwiają odkrztuszanie, a co za tym idzie – oczyszczanie oskrzeli. Podobnie jak krwawnik, obniża ona ciśnienie krwi, wobec tego jest polecana w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego, a także bywa pomocna w leczeniu schorzeń żołądka oraz jelit.

KOMENTARZE
Newsletter