Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czym tak naprawdę jest olejek herbaciany?
Czym tak naprawdę jest olejek herbaciany?
Wydawać by się mogło, że patrząc na nazwę, olejek herbaciany ma coś wspólnego z herbatą. Wbrew nazwie olejek ten pozyskiwany jest z liści drzewo-krzewu rosnącego w Australii i związek z herbatą ma tło wyłącznie historyczne. Olejek herbaciany jest równie skuteczny jak wiele syntetycznych środków. Jakie właściwości i zastosowanie ma olejek herbaciany?

 

 

Olejek herbaciany – tajemnica nazwy 

Olejek z drzewa herbacianego (Tea Tree Oil) to olejek pozyskiwany z drzewo-krzewu Melaleuca alternifolia rosnącego w Australii i Nowej Zelandii. Drzewo-krzew ten rośnie dziko, ale również jest uprawiany na plantacjach. W Europie pojawił się w 1927 roku. Nazwa drzewo-krzewu pochodzi z czasów podróży kapitana Cooka i pierwszych kolonizatorów Australii. Używali oni liści tego drzewa do przygotowywania leczniczej herbaty, która w postaci naparu zastępowała marynarzom prawdziwą herbatę.

 

Otrzymywanie i skład olejku

Surowcem do otrzymywania olejku herbacianego są liście i małe gałązki rośliny. Naturalny olejek eteryczny pozyskiwany jest w procesie destylacji parowej.

W olejku herbacianym zawartych jest ponad 100 różnych składników,  z których najważniejsze są: terpinen-4-ol, cyneol, terpiny, terpineol, pinen i inne.

 

Właściwości i zastosowanie olejku herbacianego

Swoje właściwości lecznicze olejek herbaciany zawdzięcza terpinen-4-olowi, który stosuje się przy chorobach i uszkodzeniach skóry i cyneolowi o właściwościach antybakteryjnych.

Olejek herbaciany odznacza się działaniem antybakteryjnym (zarówno w stosunku do bakterii gram ujemnych, jak i gram dodatnich) i przeciwgrzybicznym. Produkt ten wspomaga odporność. Pomaga leczyć przeziębienia. Jest skuteczny w walce z łupieżem. Wykazuje działanie przeciwzapalne. Powyższe cechy warunkują zastosowanie olejku herbacianego w leczeniu takich schorzeń jak: trądzik, grzybica stóp i paznokci, infekcje górnych dróg oddechowych, kurzajki, opryszczka, stany zapalne dziąseł, ukąszenia owadów, stany zapalne skóry, łupież.

Olejek z drzewa herbacianego stosuje się bezpośrednio na skórę, w rozcieńczeniu i jako dodatek do kosmetyków, do prania, a także w aromaterapii. Stosowany w inhalacjach ukoi dolegliwości zapalenia zatok, kaszlu, chorób gardła i zatkanego nosa. W płukankach do jamy ustnej zwalcza nieświeży oddech, kamień nazębny oraz infekcje jamy ustnej. W leczeniu grzybicy stóp używa się go w formie nierozcieńczonej, a także jako składnik maści i zasypek. Kosmetyki do walki z trądzikiem zawierające olejek z drzewka herbacianego są zwykle dobrze tolerowane przez skórę, nie powodują zbytniego wysuszenia czy też podrażnienia.

Zapach olejku herbacianego odstrasza owady, a sam olejek może być stosowany na miejsce ukąszenia, np. komarów, łagodzi bowiem świąd i przyśpiesza gojenie. Stosuje się go do leczenia wszawicy, dodając kilka kropli do szamponu. Ściśle związane z zastosowaniem olejku jest jego dawkowanie.

 

Przeciwwskazania

Olejku herbacianego nie powinny stosować kobiety w ciąży. Używamy go wyłącznie do stosowania zewnętrznego, tj. na skórę (ale nie częściej niż 2 razy dzienne) lub błony śluzowe jamy ustnej.  Osoby z alergiami skórnymi lub wrażliwą cerą powinny wykonać test alergiczny przed bezpośrednią aplikacją na skórę.

 

Olejek z drzewa herbacianego dostępny jest w aptekach, drogeriach oraz sklepach internetowych z produktami kosmetycznymi. Olejek ten jest dość drogi - za 10 ml trzeba zapłacić nawet 30 zł. Kupując olejek z drzewa herbacianego warto zwrócić uwagę na to, aby był on bez dodatków olejów mineralnych i składników zapachowych.

Źródła

1. I. Moskal, Olejek herbaciany, dostępne on line: 13.04.2017 http://www.spa24.pl/olejek-herbaciany.html

2. P. Bujalska-Jarzyk, Olejek z drzewa herbacianego – silny i skuteczny antyseptyk, dostępny on line: 13.04.2017

http://organeoblog.pl/olejek-z-drzewa-herbacianego/

3. Olejek z drzewa herbacianego – właściwości kosmetyczne i zastosowanie olejku, dostępny on line: 13.04.2017

http://www.poradnikzdrowie.pl/uroda/kosmetyki/olejek-z-drzewa-herbacianego-wlasciwosci-kosmetyczne-i-zastosowanie-ol_43755.html

KOMENTARZE
news

<Styczeń 2020>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
31
1
2
Newsletter