Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
W Wielkiej Brytanii rozpoczynają się próby terenowe odmiany pszenicy otrzymanej dzięki wykorzystaniu CRISPR
W Wielkiej Brytanii rozpoczynają się próby terenowe odmiany pszenicy otrzymanej dzięki wyko

Naukowcy dostali zezwolenie na pierwszą eksperymentalną uprawę odmiany pszenicy o zmniejszonej zawartości asparaginy uzyskanej dzięki edycji genów. Celem modyfikacji jest zmniejszenie stężenia w pieczywie akrylamidu powstającego z tego aminokwasu w trakcie produkcji żywności. Próby terenowe opracowanej rośliny rozpoczną się jesienią bieżącego roku na terenie Europy pod kierownictwem prof. Nigela Halforda.

 

 

Naukowcy wykorzystali metodę CRISPR do opracowania odmiany pszenicy o zmniejszonej zawartości asparaginy, która w trakcie opiekania pieczywa przekształca się w rakotwórczy akrylamid. Świeży chleb zawiera niewielkie stężenie tego toksycznego związku, jednak popularne wśród Brytyjczyków tosty mają w sobie dużą ilość kancerogenu. Jego znacząca zawartość jest również charakterystyczna dla szerokiej gamy wysoko przetworzonych produktów spożywczych ze zbóż i ziemniaków.

Toksyczny akrylamid powstaje w wyniku reakcji Maillarda zachodzącej pomiędzy asparaginą a cukrami redukującymi.  Związek ten jest toksyną, której wysoka obecność w diecie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego oraz uszkodzeń układu nerwowego. W badaniach na zwierzętach wykazano, że akrylamid wywołuje nowotwory u szczurów i myszy. Z tego względu zakłada się, że ma podobny wpływ na organizm człowieka. Duże ilości akrylamidu tworzą się podczas smażenia w głębokim tłuszczu lub pieczenia pokarmów zawierających skrobię. Najistotniejszymi źródłami tej toksyny we współczesnej diecie są: frytki, chipsy, kawa, ciasta oraz pieczywo.

W celu obniżenia zawartości akrylamidu w produktach spożywczych naukowcy „wybili” gen syntetazy asparaginy – TaASN2 – z materiału genetycznego pszenicy. Dzięki tej modyfikacji stężenie asparaginy w nasionach otrzymanej rośliny było znacznie zmniejszone w porównaniu z organizmami nie poddanymi edycji. Jedna z otrzymanych linii wykazała redukcję na poziomie aż 90%. W trakcie rozpoczynających się prób terenowych naukowcy badać będą zawartość asparaginy i białka w ziarnie powstającym w warunkach standardowej uprawy. Badaczy interesuje również aspekt wydajności nowej odmiany rośliny. Dla wprowadzenia zmodyfikowanej genetycznie pszenicy do rolnictwa i produkcji żywności konieczne jest, aby przy obniżonym stężeniu jednego aminokwasu jakość ziarna oraz wielkość plonu nie odbiegała od odmian tradycyjnych. Naukowcy z zespołu badawczego wierzą, że jest to możliwe.

Źródła

https://www.ukri.org/news/government-gives-green-light-to-genome-edited-wheat-trial/

https://www.fwi.co.uk/arable/wheat/rothamsted-gets-green-light-to-trial-gene-edited-wheat

https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/acrylamide.html

Dodson, A. T. (2002). Acrylamide is formed in the Maillard reaction. Nature, 419(6906), 448-449.

KOMENTARZE
news

<Październik 2021>

pnwtśrczptsbnd
28
30
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
PORT for Health: Neuroscience
2021-10-13 do 2021-10-15
16
17
18
21
22
23
24
26
27
Impact’21
2021-10-27 do 2021-10-28
28
29
30
31
Newsletter