Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Konserwanty wielofunkcyjne jako jedno z rozwiązań problemu ograniczeń prawnych dotyczących stosowania środków konserwujących w kosmetykach
Konserwanty wielofunkcyjne jako jedno z rozwiązań problemu ograniczeń prawnych dotyczących
Dobry produkt kosmetyczny powinien charakteryzować się zarówno wysoką skutecznością zamierzonego działania, jak też czystością mikrobiologiczną, stabilnością fizykochemiczną oraz bezpieczeństwem stosowania przez konsumenta. Aby zapewnić odpowiednią trwałość i stabilność, niezbędne jest zastosowanie środków konserwujących. Ze względu na ich budowę chemiczną oraz fakt, iż są one najczęstszym powodem reakcji alergicznych konsumentów, grupa tych substancji budzi wiele kontrowersji. Skutkiem tego jest wprowadzanie licznych ograniczeń prawnych dotyczących zasad stosowania konserwantów. Dodatkowy problem stanowi zapewnienie odpowiedniej trwałości kosmetyków naturalnych i organicznych. Jakie zatem rozwiązania tego problemu wprowadza rynek surowcowy?

 

Obowiązkiem przemysłu kosmetycznego jest śledzenie zmian legislacyjnych dotyczących składników kosmetycznych,  w tym konserwantów. Za wydanie odpowiedniego rozporządzenia odpowiedzialni są: Grupa Robocza ds. Kosmetyków, Stały Komitet ds. Kosmetyków i Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS). Proces legislacji poszczególnych surowców kosmetycznych obejmuje kilka etapów:

  1. doniesienia naukowe podważające bezpieczeństwo składnika,
  2. konsultacja na forum UE,
  3. mandat do SCCS,
  4. opinia SCCS,
  5. konsultacja na forum UE,
  6. projekt regulacji,
  7. publiczne konsultacje,
  8. publikacja rozporządzenia.

Komisja UE wprowadziła wiele ograniczeń dotyczących stosowania konserwantów, takich jak m.in.:

  • Parabeny - izopropylo-, izobutylo-, fenylo-, benzylo-, pentyloparabenu – zakaz stosowania (od 29.07.2015r); propylo- i butyloparaben – maksymalne stężenie w kosmetykach - 0,14%, zakaz stosowania w preparatach na okolice podpieluszkowe, metylo- i etyloparaben – zakres stosowanych stężeń: 0,4% dla pojedynczego estru, 0,8% dla mieszaniny estrów;
  • Phenoxyethanol - maksymalne stężenie w kosmetykach - 1%, sugerowane ograniczenia: w preparatach dla dzieci poniżej 3 lat – 0,14% oraz zakaz stosowania w produktach na okolice podpieluszkowe;
  • Formaldehyd - ograniczenia stosowania w poszczególnych produktach: preparaty do jamy ustnej – 0,1%, pozostałe produkty – 0,2%, produkty do utwardzania paznokci – 2,2%, od 1 stycznia 2016r został uznany jako rakotwórczy i mutagenny;
  • Mieszanina Methylchloroizothiazolinone (CMIT) i Methylisothiazolinone(MIT) - maksymalne stężenie w produktach spłukiwanych – 0,0015% oraz wyznaczony stosunek CMIT:MIT - 3:1;
  • Methylisothiazolinone(MIT) – zakaz stosowania w preparatach niespłukiwanych, maksymalne stężenie w preparatach spłukiwanych i do pielęgnacji włosów – 100ppm;
  • Cetylpyridinium Chloride – wytyczne do stosowania w poszczególnych produktach: preparaty do płukania ust – do 0,1%, pozostałe do stosowania w jamie ustnej – do 0,5%, mleczka i kremy – do 0,2%, antyperspiranty i dezodoranty  - do 2,0%;
  • PHMB (Polyaminopropyl Biguanide) – maksymalne dopuszczalne stężenie  w preparatach kosmetycznych – 0,3%, w 2015 został uznany jako kancerogenny i mutagenny.            

Wymieniony wyżej stan legislacyjny stosowania poszczególnych konserwantów w kosmetykach wymusza opracowywanie rozwiązań alternatywnych, aby zapewnić stabilność preparatu kosmetycznego. Jednym z nich jest stosowanie surowców wspomagających proces konserwacji. Są to tradycyjnie używane składniki wprowadzane do receptur w celu wywołania określonego efektu (np. nawilżenia), jednocześnie wykazując działanie bakteriobójcze przy określonym stężeniu.

Należą do nich:

  • alkohole (izorpopanol, etanol, gliceryna, glikol propylenowy),
  • kwasy organiczne i ich sole,
  • EDTA,
  • olejki eteryczne,
  • ekstrakty roślinne,
  • antybiotyki peptydowe,
  • nanosrebro i inne.

Na rynku surowców kosmetycznych pojawia się zatem coraz większa ilość konserwantów wielofunkcyjnych, będących połączeniem poszczególnych składników.  

Firma Inolex wprowadziła na rynek następujące połączenia surowcowe:

  • Spectrastat ™ INCI: Caprylhydroxamic Acid (and) Glyceryl Caprylate (and) Methylpropanediol,
  • Spectrastat™ G INCI: Caprylhydroxamic Acid (and) Glyceryl Caprylate (and) Methylpropanediol,
  • Spectrastat™ G2 INCI: Caprylhydroxamic acid (and) Glyceryl Caprylate (and) Glycerin,
  • Spectrastat™ E INCI: Caprylhydroxamic Acid (and) Ethylhexylglycerin (and) Methylpropanediol,
  • Spectrastat OEL INCI: Caprylhydroxamic Acid (and) Caprylyl Glycol (and) Ethylhexylglycerin (and) Propanediol,
  • Spectrastat OL INCI: Caprylhydroxamic Acid (and) Caprylyl Glycol (and) Propanediol,
  • Spectrastat BHL INCI: Caprylhydroxamic Acid (and) 1,2-Hexanediol (and) Butylene Glycol,
  • Spectrastat PHL INCI: Caprylhydroxamic Acid (and) 1,2-Hexanediol (and) Propanediol,
  • Aromastat™  INCI: Caprylhydroxamic Acid (and) Phenethyl Alcohol (and) Glycerin.

Kombinacje te są o tyle korzystne, iż wraz z dobroczynnym działaniem na skórę (np. Glyceryl Caprylate, Caprylyl Glycol  - pośrednie działanie nawilżające) niosą ze sobą działanie zapewniające odpowiednią trwałość mikrobiologiczną i stabilność fizykochemiczną produktu kosmetycznego. Ponadto, obniżają stężenie wprowadzania do receptury standardowych konserwantów, dla których ograniczenia prawne są coraz bardziej rygorystyczne.

Więcej informacji na ten temat udzieliła nam Pani Aneta Kołaczek (Michel Laboratory Spółka Jawna Pawluczuk).

 

Źródła

Literatura:

[1] „Trendy, aspekty prawne oraz wyzwania dotyczące konserwantów w produktach kosmetycznych” – wykład wygłoszony przez Panią Anetę Kołaczek podczas konferencji Beauty Innovations 10.03.2016r;

[2] http://kongres-kosmetyczny.pl/uploads/article/files/a8e83e57ea181ffee12e6231190d1b034f20e658.pdf

KOMENTARZE
news

<Maj 2017>

pnwtśrczptsbnd
2
3
4
Rekrutacja na Studia Doktoranckie
2017-05-04 do 2017-06-01
5
6
7
8
11
Seminarium Praktyczna Szkoła Barwy
2017-05-11 do 2017-05-11
14
17
18
20
21
22
Przygotowanie wytwórni do Inspekcji GMP
2017-05-22 do 2017-05-22
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter