Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Liderzy branży i firmy VC jednoczą siły, aby wyeliminować problem alergii i nadwrażliwości

Ukko, firma biotechnologiczna, której misją jest wyeliminowanie alergii i nadwrażliwości pokarmowej, poinformowała o otrzymaniu 40 mln dol. w drugiej rundzie inwestycyjnej. Ukko wykorzystuje sztuczną inteligencję i inżynierię białkową w pracach nad zdrowszą żywnością i leczeniem alergii pokarmowych. Nowe fundusze pozwolą Ukko na rozpoczęcie badań klinicznych nad terapią alergii na orzeszki ziemne. Przyspieszą również prace nad glutenem Ukko, który jest przeznaczony dla osób z celiakią i innymi rodzajami nadwrażliwości na gluten.

 

Runda inwestycyjna została przeprowadzona przez Leaps by Bayer – jednostkę Bayer zajmującą się inwestycjami o dużej sile oddziaływania – przy udziale Continental Grain Company, Skyviews Life Science, PeakBridge Ventures, Fall Line Capital, jak również dotychczasowych inwestorów Khosla Ventures, Innovation Endeavors i TIME Ventures, funduszu inwestycyjnego Marca Benioffa.

 

Nowatorskie podejście w ramach platformy opartej na sztucznej inteligencji

Nowatorskie podejście Ukko wykorzystuje opatentowaną platformę opartą na sztucznej inteligencji, która precyzyjnie projektuje białka pokarmowe w celu wyeliminowania ich alergenności przy jednoczesnym zachowaniu należytych właściwości biochemicznych i odżywczych. Platforma wykorzystuje próbki pobrane od pacjentów, biologię obliczeniową, immunologię i inżynierię białkową do tworzenia białek, które nie wywołują reakcji układu odpornościowego. – Znaleźliśmy się w wyjątkowym punkcie historii nauki – mówi prof. Yanay Ofran, prezes i współzałożyciel Ukko. – Big data pozwala nam zrozumieć podłoże nadwrażliwości pokarmowej. Narzędzia obliczeniowe umożliwiają precyzyjne projektowanie białek, z których zbudowane są nasze ciała i pokarmy. Nowe technologie edycji genomu umożliwiają nam przepisanie DNA w celu wytworzenia nowych białek w żywych komórkach. Ukko ulokowało się w punkcie stycznym tych przełomowych technologii, co pozwala nam na nowo zdefiniować zdrową żywność na poziomie molekularnym, w oparciu o rzeczywiste dane.

Spółka nakreśliła już jedną z największych potwierdzonych badaniami klinicznymi molekularnych map alergii pokarmowych, otrzymując cenne dane dające rozległe podstawy do dalszych innowacji. Ukko uzyskało również obiecujące dane w drodze analizy próbek pobranych od pacjentów, które sugerują, że badane przez firmę białka orzeszków ziemnych i glutenu nie wywołują reakcji alergicznych w układzie odpornościowym pacjentów. – Podążamy na czele rewolucji. Branża farmaceutyczna i spożywcza na nowo przemyśli swoje produkty i misję – uważa Anat Binur, dyrektor generalna i współzałożycielka Ukko. – Setki milionów ludzi na całym świecie cierpią na alergie pokarmowe. Eksperci przyrównują je do globalnej epidemii. Położenie kresu alergii pokarmowej ma kluczowe znaczenie – a to dopiero początek. Technologia Ukko potencjalnie może posłużyć wykorzystaniu wiedzy naukowej i danych populacyjnych do całkowitego przeobrażenia naszej żywności i medycyny.

 

Udoskonalone białka glutenowe i leczenie alergii na orzeszki ziemne

Ukko wykazuje holistyczne podejście do rozwiązywania problemów alergii i nadwrażliwości pokarmowej. Po stronie żywności spółka pracuje nad ulepszonymi białkami glutenowymi, które są przeznaczone dla osób z celiakią i innymi rodzajami nietolerancji glutenu. Umożliwi to piekarzom, firmom z branży spożywczej i kucharzom amatorom przygotowywanie pysznego chleba, pizzy, makaronu i wypieków, którymi każdy będzie się mógł rozkoszować. Po stronie terapeutycznej Ukko wykorzystuje swoją platformę projektowania białek do opracowania nowej i obiecującej terapii alergii na orzeszki ziemne. Przyszłe plany Ukko koncentrują się wokół innych ważniejszych alergenów pokarmowych.

– Badawcze podejście Ukko do rozwiązywania problemu alergii i nadwrażliwości pokarmowej, zarówno od strony żywności, jak i z punktu widzenia leczenia pacjentów, może przynieść ludzkości ogromne korzyści – przewiduje lekarz Juergen Eckhardt, szef działu Leaps by Bayer, utworzonego z myślą o dokonywaniu fundamentalnych przełomów w dziedzinie zdrowia i rolnictwa dzięki wykorzystaniu nowych technologii. – Jednym z największych wyzwań, jakie podejmujemy w ramach inwestycji Leaps, jest próba odwrócenia skutków chorób autoimmunologicznych, które mają ogromny wpływ na nasze systemy opieki zdrowotnej we wszystkich społecznościach na świecie. Jesteśmy dumni, że poprzez inwestycję w Ukko możemy przyłożyć rękę do rozwiązania problemu alergii i nadwrażliwości pokarmowej. Świetnie wpisuje się to w naszą rolę globalnego lidera w dziedzinie zdrowia i żywienia.

– Widziałem na własne oczy, jak ważną i palącą kwestią dla moich pacjentów staje się odkrycie lekarstwa na alergie pokarmowe. Pomimo ogromnego przełomu w dziedzinie badań i biotechnologii, na przeszkodzie wciąż stoi bezpieczeństwo. Wysiłki Ukko zmierzające do zaradzenia problemom w dziedzinie alergii i nadwrażliwości należą do jednych z najbardziej obiecujących i ekscytujących – docenia prof. Lynda Schneider, dyrektor Programu Alergii w Szpitalu Dziecięcym w Bostonie i profesor pediatrii w Harvard Medical School.

 

W najbliższych latach liczba osób cierpiących na alergie pokarmowe wzrośnie

Setki milionów ludzi na całym świecie cierpią na alergie pokarmowe. Eksperci przewidują, że w najbliższych latach liczba ta będzie rosła. W samych tylko Stanach Zjednoczonych co trzynaste dziecko cierpi na alergię pokarmową (przeciętnie dwoje w każdej klasie), a co trzy minuty jedna osoba jest hospitalizowana wskutek uczulenia na spożywane pokarmy. Częstość występowania celiakii podwaja się co 15 lat, lecz nawet przy takim tempie wzrostu ponad 80 proc. pacjentów pozostaje niezdiagnozowanych, przez co osoby te są bardziej narażone na rozwój innych poważnych schorzeń, takich jak anemia czy nawet rak. Z ekonomicznego punktu widzenia alergie i nadwrażliwość pokarmowa w samych Stanach Zjednoczonych kosztują ponad 25 mld dol. rocznie i stanowią ogromne obciążenie dla rodzin, społeczności, systemu opieki zdrowotnej oraz przemysłu rolno-spożywczego.

Ukko utworzyło Radę Doradczą, w skład której wchodzą najlepsi światowi eksperci kliniczni w dziedzinie alergii i nadwrażliwości pokarmowej oraz specjaliści ds. innowacji w żywności i rolnictwie. Rada Doradcza wspomaga firmę w zakresie polityki, strategii biznesowej, nauki i klinicznych aspektów działalności. Doradcami Ukko są m.in. Bernhard Van Lengerich, były dyrektor ds. nauki i wiceprezes ds. strategii technologicznej w General Mills, Ann M. Veneman, była sekretarz rolnictwa USA, dr Wesley A. Burks, prodziekan Szkoły Medycznej Uniwersytetu Karoliny Północnej (UNC), dr Edwin Kim, profesor nadzwyczajny, dyrektor Programu Alergii i Immunologii, Inicjatywa UNC na rzecz Alergii Pokarmowych, dr Kari Nadeau, dyrektor Centrum Badań nad Alergią i Astmą im. Seana N. Parkera na Uniwersytecie Stanforda, prof. Lynda Schneider, dyrektor Programu Alergii Boston Children’s Hospital, profesor pediatrii Harvard Medical School oraz prof. Raanan Shamir, przewodniczący Instytutu Gastroenterologii, Żywienia i Chorób Wątroby w Centrum Medycznym Schneider Children’s Medical Center of Israel.

Źródła

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/makaron-kucharz-wrz%C4%85cej-wody-2733636/

KOMENTARZE
news

<Styczeń 2018>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter