Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
EIT Food poszukuje 100 przedsiębiorców działających w sektorze rolno-spożywczym

Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT Food) poszukuje 100 przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej, którzy dążą ku zdrowszemu i bardziej zrównoważonemu systemu żywności. Program jest skierowany do pomysłodawców oraz start-upów aktywnych w obszarze zrównoważonego rolnictwo i akwakultury, prowadzących badania nad rozwojem białka alternatywnego, cyfrowej identyfikacji, rozbudowy systemu żywności o obiegu zamkniętym lub też odżywianiu ukierunkowanym. Zainteresowani będą mieli możliwość wysłuchać wystąpień obecnych przedsiębiorców współpracujących z EIT Food podczas wydarzenia EIT Food Venture Summit, który również przybliży proces aplikacji.

Poszukiwanie przedsiębiorców na kolejny rok następuje po fakcie, iż w 2020 r. EIT Food udzielił ponad 10 mln euro bezpośredniego wsparcia finansowego w ramach programu „Business Creation”. Dodatkowo beneficjenci uzyskali ponad 91 mln euro wsparcia zewnętrznego, które przyczyniło się do akceleracji rozwoju przedsiębiorstw – upraszczając testowanie nowych pomysłów oraz umożliwiając współpracę ze specjalistamii partnerami z branży spożywczej. Wśród wyłonionych znaleźli się pomysłodawcy z uniwersytetów i ośrodków badawczych, jak również start-upy oraz scale-upy dążące ku rozpoznawalności na arenie międzynarodowej. Co więcej, wśród tegorocznych beneficjentów znalazła się również polska firma NapiFeryn BioTech, która opatentowała nowatorską technologię pozyskiwania białek roślinnych z rzepaku.

Podczas tegorocznego, wirtualnego wydarzenie EIT Food Venture Summit, które odbędzie się 17-18 listopada, inwestorzy oraz przedsiębiorstwa będą mieli możliwość poznać potencjalnych partnerów, a także szukać kierunków inwestycyjnych wśród 130 biorących udział w imprezie start-upów. Wydarzenie ma na celu przybliżyć realizowane przez EIT Food projekty oraz umożliwić nawiązanie współpracy ze specjalistami z dziedziny technologii rolniczej. Co więcej, podczas dwudniowego eventu wystąpią przedsiębiorstwa obecnie współpracujące z EIT Food, wśród których pojawi się również rodzimy start-up NapiFeryn.

– Głównym założeniem EIT Food jest stworzenie środowiska sprzyjającego rozwojowi przedsiębiorczości na terenie Europy. Tylko innowacje mogą dokonać transformacji obecnego systemu żywności i dążyć ku zdrowszemu, bardziej zrównoważonemu mechanizmowi, który zaspokoi potrzeby rosnącej populacji. Dzisiaj apelujemy o inicjatywy ekspertów oraz innowatorów z dziedziny żywności. Zachęcamy do aplikowania każdego, kto ma potencjał akceleracji sektora rolno-spożywczego – mówi Andy Zynga, dyrektor generalny EIT Food.

Przyszli pomysłodawcy oraz start-upy skorzystają nie tylko z dofinansowania EIT Food, ale także z mentoringu przedsiębiorców oraz firm-liderów branży rolno-spożywczej, m.in.: PepsiCo, Danone, Nestle czy Uniwersytetu w Cambridge. Zgłoszenia do programu zostaną uruchomione na początku 2021 r., a lista zostanie zamkniętą wiosną 2021 r. Zarejestrować się i uzyskać więcej informacji można za pośrednictwem formularza. Natomiast rejestracja na wydarzenie Venture Summit odbywa się za pośrednictwem strony internetowej EIT Food.

KOMENTARZE
Newsletter