Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wykrycie obecności witaminy E oraz witaminy C w kosmetykach za pomocą chromatografii
Dominika Andrys, 07.11.2013 , Tagi: witamina C, witamina E, HPLC
Wykrycie obecności witaminy E oraz witaminy C w kosmetykach za pomocą chromatografii
Naukowcy z Uniwersytetu w Sao Paulo (Brazylia) skupili się na ocenie octanu tokoferolu (pochodna witaminy E) oraz tetraizopalmitynianu askorbylu (pochodna witaminy C) w produktach kosmetycznych za pomocą techniki HPLC.


Fot. nr 1 Wzór chemiczny pochodnej witaminy E – octanu tokoferolu (A) oraz pochodnej witaminy C – tetraizopalamitynianu askorbylu (B).

Octan tokoferolu i tetraizopalmitynian askorbylu są rozpuszczalne w tłuszczach. Związki te są powszechnie używane do produkcji kremów oraz balsamów. Witamina E opóźnia proces starzenia się skóry, chroni ją również przed promieniowaniem UV, a także redukuje zmarszczki. Natomiast witamina C chroni przed niszczącym działaniem wolnych rodników, wywiera korzystny wpływ na syntezę kolagenu, odpowiedzialnego za elastyczność i sprężystość skóry, poprawia stan skłonnych do pękania naczyń krwionośnych.

Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC – ang. High Performance Liquid Chromatography) jest techniką analityczną stosowaną do badania czystości, oczyszczania i identyfikacji substancji chemicznych. Wybrana metoda miała na celu określenie ilości wyżej wymienionych witamin w formulacjach kosmetycznych. Próbki były analizowane bezpośrednio na kolumnach RP-18 (faza stacjonarna) przy detekcji światła UV o długości fali 222 nm. Jako fazę ruchomą użyto metanol oraz izopropanol (25:75 v/v). Czas retencji witaminy E i C wyniósł odpowiednio 3 minuty i 5.9 minuty.

Zastosowana metoda jest prosta, powtarzalna, selektywna i można ją wykorzystać w rutynowych analizach komercyjnych kosmetyków.

Źródła

Almeida M.M., Alves M.P., Patto D.C.S., Lima C.R., Quenca-Guillen J. S., Santoro M. I. R. M., Kedor-Hackmann E. R. M. Determination of tocopheryl acetale and askorbyl tetraisopalmitate In cosmetic formulations by HPLC. Journal of Cosmetic Science 2009, 31, 445-450.

Prieto P., Pineda M., Aguilar M. Spectrophotometric Quantitation of Antioxidant Capacity through the F ormation of a P hosphomolybdenum C omplex: Specific Application to the Determination of Vitamin E1.

http://helvia.uco.es/xmlui/bitstream/handle/10396/10963/Spectrophotometric%20Quantitation%20(1).pdf?sequence=1

KOMENTARZE
Newsletter