Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Receptura emulsji kosmetycznej
Emulsje kosmetyczne są najczęściej spotykaną postacią produktów kosmetycznych. Emulsja jest to układ utworzony z dwóch cieczy, które są w sobie nierozpuszczalne, przy czym jedna z tych cieczy jest zawieszona (rozproszona) w drugiej, w postaci małych kropelek o bardzo małej średnicy, zwykle od 0,05 do 0,001 mm.

W procesie emulgowania, czyli w trakcie łączenia fazy wodnej i tłuszczowej przyjmuje się następującą zasadę, że fazę wodną dodaje się do fazy tłuszczowej dla emulsji W/O, natomiast dla emulsji O/W dodaje się fazę tłuszczową do fazy wodnej.

Poniżej znajduje się receptura kremu typu cold-cream, jest to krem tłusty typu W/O.

SKŁADNIK

ILOŚĆ W %

Parafina (Paraffinum liquidum)

30

Wosk pszczeli (Bees wax)

16

Boraks

0,8

Oliwa z oliwek (Olive oil)

20

Woda

Dopełnić do 100%

Konserwant, substancje zapachowe

Według uznania

Tab.1 Receptura kremu tłustego typu cold krem – emulsja typu W/O (100g).

Procedura sporządzenia emulsji w warunkach domowych:

Do zlewki około 50-100 cm3 należy odmierzyć składniki fazy wodnej (wodę i boraks). W drugiej zlewce odważyć składniki fazy tłuszczowej (wosk pszczeli, oliwę z oliwek oraz parafinę). Fazę tłuszczową ogrzać w łaźni wodnej, aż stopnieją składniki, zmierzyć temperaturę i do takiej samej temperatury ogrzać wodę z boraksem. Fazę wodną należy wlać do fazy tłuszczowej. Całość mieszać do ostygnięcia do temperatury 35-40oC i dodać olejek eteryczny o takim zapachu jakim ma pachnieć emulsja kosmetyczna. Mieszanie końcowe powinno być dość intensywne w całej masie (może być wykorzystane mieszadełko elektryczne/spieniacz do kawy). Mieszać należy do momentu ustabilizowania się konsystencji kremu. Nie wolno doprowadzić  do zapowietrzenia mieszaniny. Konserwant i antyutleniacz, w zależności od ich rozpuszczalności, wprowadza się na początku mieszania do fazy wodnej lub tłuszczowej.

KOMENTARZE
news

<Marzec 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Newsletter