Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Emulsje kosmetyczne - część 2
Emulsje kosmetyczne - część 2
Emulsja kosmetyczna do uzyskania jednolitej konsystencji i zapobiegnięciu jej rozwarstwienia potrzebuje emulgatorów.

Emulgatory są to związki zdolne do stabilizowania rozproszonych kropelek cieczy w ciągłej fazie. Są to cząsteczki składające się z części hydrofilowej, czyli „lubiącej” wodę i części hydrofobowej (lub inaczej lipofilowej) „lubiącej” lipidy (tłuszcze). Część hydrofobowa/lipofilowa emulgatora wnika do fazy olejowej  i tym samym umożliwia połączenie fazy olejowej z fazą wodną, zapobiegając w ten sposób rozwarstwieniu się faz. Cząstki oleju razem z cząsteczkami wody, są połączone i tworzą stabilną emulsję kosmetyczną. Najczęściej stosowaną metodą wyboru emulgatora jest system HLB (ang. hydrophilic-lipophilic balance) znany jako równowaga hydrofilowo-lipofilowa, który wykorzystuje skalę od 0 do 20 w zależności od ich powinowactwa do fazy wodnej i olejowej. Emulgatory z niską wartością HLB są bardziej lipofilowe, natomiast z wyższą wartością HLB są hydrofilowe.

Na ogół emulgatory o wartości HLB od 3-8 dają emulsje typu W/O, natomiast o wartości powyżej 9, są bardziej rozpuszczalne w wodzie i dają emulsje typu O/W.

 

Wartość HLB

Funkcja emulgatora

1-3

Właściwości przeciwpieniące

3-8

Emulsyfikacja

7-8

Właściwości nawilżające

9-18

Emulsyfikacja

15-20

Włąsciwości solubilizacyjne

Tab. 1 Wartość HLB oraz właściwości emulgatorów.

 

Rodzaj emulgatora

Wartość HLB

Trioleinian sorbitolu

1,8

Żółtko jaja/soja

4,0

Monostearynian sorbitolu

4,7

Trigliceryl monooleinowy

5,0

PEG -7 Glyceryl Monococoate

11

Polysorbate 80

15

 

Tab. 2 Rodzaj emulgatora i jego wartość HLB.

 

Czasami przed zastosowaniem emulgatorów w preparacie kosmetycznym, miesza się ze sobą kilka emulgatorów. Takie „mieszanki emulgujące” są powszechnie nazywane emulgującymi woskami. Zazwyczaj zawierają one 4, a nawet 5 związków, takich jak polisorbat 60, alkohol cetearylowy, PEG-150 stearate oraz steareth-20.

Destabilizacja emulsji kosmetycznej

Chociaż emulgatory pomagają ustabilizować fazę olejową i fazę wodną, emulsje bywają nadal niestabilne i zdarza się, że ostatecznie mogą się rozdzielić. Szybkość, przy której to nastąpi, przede wszystkim zależy od składu emulsji.

Istnieją 3 sposoby destabilizacji emulsji kosmetycznej:

1) kremowanie lub sedymentacja tłustych kremów tworzy się poprzez łączenie cząsteczek w duże krople. Kremowanie można odwrócić poprzez mieszanie.

2 ) flokulacja - powstają małe kłaczki. Flokulacja nie jest poważną destabilizacją. Można ją odwrócić poprzez mieszanie.  

3) koalescencja - fazy wodna i olejowa są całkowicie rozdzielone ze względu na łączenie się kropelek, tworząc duże krople. Koalescencja jest nieodwracalna.

Poprzez wybór odpowiedniego emulgatora (W/O lub O/W) i użycie go w odpowiednim stężeniu, każdy może zrobić dobrą emulsję bez wiedzy eksperckiej.

Źródła

1. Arct J., Pytkowska K. „Leksykon surowców kosmetycznych”. Warszawa 2010.

2. Barel A.O., Paye M., Maibach H.I. „Handbook of Cosmetic Science and Technology”, 2001.

3. Glinka R., Glinka M. „Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii” tom I, Łódź 2008.

KOMENTARZE
Newsletter