Nie tylko specjaliści, ale także amatorzy tworzący kosmetyki wykorzystują wiele technik służących do otrzymania emulsji kosmetycznej o odpowiedniej konsystencji. Jednakże niezbędna jest podstawowa wiedza, aby otrzymać dobre i stabilne emulsje.
Jeśli dwie ciecze, takie jak woda i alkohol są ze sobą zmieszane, tworzą roztwór. Kropelki obu płynów mieszają się i łączą ze sobą nawzajem, tak, że nie istnieje granica między jednym płynem, a drugim. Jednak olej i woda nie zmieszają się ze sobą. Pozostają jako dwie oddzielne warstwy z wyraźną granicą między nimi. Dzieje się tak, ponieważ siła przyciągania pomiędzy kropelkami jest różna i zapobiega ich mieszaniu się.
Siły między cząsteczkami wody są bardzo silne, podczas gdy cząstki oleju słabo się razem trzymają. Tak więc, cząsteczki fazy olejowej nie są w stanie znajdować się pomiędzy cząsteczkami wody, ponieważ nie mogą „pokonać” silnych wiązań między nimi.
Definicja emulsji kosmetycznej
Emulsja jest to ciecz rozproszona w innej cieczy (o konsystencji oleju). W emulsji kosmetycznej zarówno faza olejowa jak i wodna mogą być „zmuszone” do mieszania. Zamiast tworzyć dwie oddzielne warstwy z granicą między nimi, małe kropelki jednej cieczy (faza rozproszona) są rozproszone w drugiej cieczy (faza ciągła). Stąd też emulsja kosmetyczna może być zdefiniowana jako mieszanina zawierająca, niemieszającą się ciecz rozproszoną w innej cieczy, w postaci maleńkich kropelek. Ta niekompatybilność wody i oleju może być przezwyciężona przez wstrząsanie. Czynność ta, prowadzi do rozproszenia cząsteczkek i prowadzi do powstania emulsji. Kropelki utworzone poprzez wstrząsanie są zwykle niewielkie o wielkości od 0,1 do 0,5 mm i zazwyczaj są widoczne gołym okiem. Za pomocą specjalnego procesu wysokociśnieniowej homogenizacji jest możliwe otrzymanie dużo mniejszych kropelek o rozmiarze tylko 0,0001 mm.
Rodzaje emulsji kosmetycznych
Najbardziej popularną emulsją jest ta, gdzie olej jest rozpuszczony w wodzie, która nazywana jest emulsją „olej w wodzie”, czyli w skrócie emulsja O/W. Natomiast, jeżeli kropelki wody są rozpuszczone w fazie olejowej, wówczas emulsja nosi nazwę „woda w oleju”, w skrócie emulsja W/O. Generalnie, emulsje O/W ze względu na mniejszą zawartość oleju są zazwyczaj sporządzane jako kremy nawilżające, kremy do rąk oraz kremy do golenia. Z drugiej strony, emulsje typu W/O są pożądane ze względu na dużą zawartość oleju, który pozostawia na skórze tłusty film przez co dłużej ją chroni. Typowym kosmetykiem będącym emulsją typu W/O jest krem z filtrem przeciwsłonecznym. Poza emulsjami typu O/W i W/O występują również emulsje typu „woda w oleju w wodzie”, w skrócie W/O/W. Przykładem tego typu emulsji jest krem Cold Cream.
Fot. 1 Rodzaje emulsji.
Emulsje kosmetyczne wykonane tylko poprzez zmieszanie fazy wodnej i fazy olejowej oddzielą się w krótkim czasie. Z uwagi na to niezbędne jest zastosowanie emulgatorów (Emulsje kosmetyczne-część 2).
KOMENTARZE