Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej z nasion maku w kosmetyce

Piękne, czerwone maki polne kojarzymy jako rośliny rosnące na polach między kłosami zbóż.  Rośliny te zawierają wiele dobroczynnych substancji, które przynoszą liczne korzyści naszej skórze, nawet tej bardzo wymagającej i wrażliwej. Z maku polnego pozyskuje się olej, który posiada szerokie zastosowanie w kosmetyce.

 

 

 

Mak polny jest jednoroczną rośliną należącą do rodziny makowatych. W polskiej florze występuje na terenie całego kraju. Roślina ta przybyła na nasze tereny już w czasach wczesnohistorycznych. Piękne, czerwone pojedyncze kwiaty maku są osadzone na pojedynczej, szczeciniasto owłosionej łodydze. Na dnie korony czteropłatkowej znajduje się czarna, charakterystyczna plama. Roślina ta osiąga do 90 cm wysokości. Kwitnie od maja do sierpnia. Nasiona maku potrafią zachować zdolność do wykiełkowania nawet po 30-40 latach. Mak polny bardzo często jest mylony z makiem lekarskim, który wykorzystywany jest w farmacji ze względu na jego właściwości lecznicze.

 

Olej z nasion maku – właściwości i zastosowanie 

Olej makowy otrzymujemy z ziaren maku. Posiada on barwę od bezbarwnej do jasnosłomkowej. Olej makowy posiada wysoką zawartość tokoferoli, a także tokotrienole i fitosterole (tj. kampesterol, stigmasterol, sitosterol). Zawiera on głównie kwas linolowy oraz w mniejszych ilościach kwasy: oleinowy i palmitynowy. Olej makowy świetnie nawilża, odżywia i regeneruje. Doskonale przeciwdziała suchości skóry. Jest delikatnym olejem, więc bez obaw może być stosowany przez osoby posiadające cerę wrażliwą. Polecany jest do codziennej pielęgnacji każdej cery, choć przede wszystkim należy podkreślić jego pozytywne działanie właśnie dla cery wrażliwej. Świetnie sprawdza się u osób z cerą naczynkową, bowiem wzmacnia naczynka krwionośne, a u osób zmagających się z cerą trądzikową zapobiega powstawaniu nowych zaskórników. Wspaniałe korzyści przynosi osobom z łuszczycą. Cechą wartą podkreślenia tego oleju jest działanie antycellulitowe. Regularne stosowanie tego oleju sprawia, iż skóra staje się wyraźnie gładsza, bruzdy mniej widoczne, a poszczególne partie ciała wyraźnie wyszczuplone.

Olej makowy przynosi korzystne efekty nie tylko na skórze. Sprawdza się jako dodatek do odżywek i masek do włosów. Preparaty do włosów z olejem makowym sprawiają, że włosy są dogłębnie nawilżone oraz lśnią. Olej makowy wykorzystuje się też do kąpieli olejowych włosów, by je zregenerować, a także odżywić. Zabiegi takie często wykonuje się po źle wykonanych zabiegach fryzjerskich. Olej makowy w Polsce jest mało popularnym surowcem kosmetycznym.

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2020>

pnwtśrczptsbnd
29
30
NutraFood Poland
2020-06-30 do 2020-07-02
Oznaczanie probówek PCR
2020-06-30 do 2020-06-30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter