Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czerwona koniczyna – właściwości i zastosowanie w kosmetyce i farmacji
Czerwona koniczyna – właściwości i zastosowanie w kosmetyce i farmacji

Ostatnio dość popularnym składnikiem kosmetyków stała się czerwona koniczyna. Od dawna wierzono, że znalezienie czterolistnej koniczyny przyniesie nam szczęście. Jednak są bardziej sprawdzone zalety tej rośliny. Posiada ona szereg właściwości leczniczych, które pozytywnie wpływają na organizm. Wykorzystanie jej w kosmetyce zaś przynosi spektakularne, pozytywne efekty dla cery. Koniczyna czerwona przez wielu z nas jest traktowana jako chwast, tymczasem, jak się okazuje, warto docenić jej walory.

 

Bogaty skład koniczyny

Roślina ta zawiera w swym składzie wiele witamin: A, B, C, E, P i mikroelementów takich jak: potas, wapń, magnez, selen, miedź, chrom, cynk oraz żelazo. Dodatkowo w jej składzie znajdziemy także fenolokwasy, antocyjany, garbniki i olejki eteryczne. Jednak najbardziej cenioną substancją są izoflawonoidy, czyli substancje działające podobnie, jak hormony płciowe – estrogeny. Wśród izoflawonoidów znajdziemy: formonetinę, biochaninę A, genisteinę i daidzeinę.

 

Zastosowanie w farmacji

- wpływa na układ pokarmowy poprzez regulację apetytu oraz działanie rozkurczowe,

- stosowana jako środek wykrztuśny,

- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego – dzięki dużej zawartości flawonoidów i antocyjanów obniża ciśnienie krwi oraz wzmacnia ściany naczyń krwionośnych,

- głównie suplementuje się ją w okresie menopauzy, aby zmniejszyć dolegliwości związane z przekwitaniem. Zawarte w tej roślinie fitohormony wykazują podobne działanie, jak żeńskie hormony płciowe. Zmniejszają one objawy związane z utratą estrogenu w czasie menopauzy. Należy pamiętać, iż nie wpływają na organizm tak intensywnie, jak estrogeny. Koniczyna zmniejsza uderzenia gorąca i nadmierną potliwość – jedne z objawów przekwitania. Dodatkowo redukuje drażliwość i poprawia samopoczucie.

 

Zastosowanie w kosmetyce

Zawarte w koniczynie izoflawonoidy spowalniają objawy starzenia się skóry, jak również zmniejszają jej stany zapalne. W związku z tym są świetnym składnikiem w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Dodatkowo działają przeciwobrzękowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Wykorzystanie ekstraktu z koniczyny czerwonej w kosmetykach poleca się także w recepturach dedykowanych do cer trądzikowych, bowiem zmniejsza on łojotok, działa przeciwzapalnie i zmniejsza nadmierne wydzielanie sebum. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji cer naczyniowych, gdyż wzmacnia naczynka krwionośne. Kwiat koniczyny wykazuje właściwości wygładzające. Jak się okazuje, ekstrakt z koniczyny łagodzi objawy łysienia androgenowego. Stosowanie naparów z koniczyny do przemywania skóry działa przeciwzapalnie oraz łagodzi istniejące zmiany skórne.

 

Przeciwwskazania

Suplementy diety oraz leki z czerwoną koniczyną nie mogą być stosowane przez wszystkich. Nie powinny być przyjmowane przez kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz z zaburzoną gospodarką hormonalną. U kobiet może dojść do rozregulowania cyklu miesiączkowego w trakcie przyjmowania suplementów z koniczyną. Przed rozpoczęciem suplementowania preparatów z koniczyną warto skonsultować się z lekarzem. Należy pamiętać, iż każdy organizm jest inny i mogą wystąpić skutki uboczne, nawet jeśli dobrze tolerujemy wszystkie inne leki i preparaty.

KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2021>

pnwtśrczptsbnd
29
31
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
17
18
20
NutraFood Poland
2021-04-20 do 2021-04-22
22
24
27
Podstawy oznaczania wilgotności
2021-04-27 do 2021-04-27
28
29
1
2
Newsletter