Goji to jasnopomarańczowe lub czerwone owoce kolcowoju pospolitego i chińskiego- krzewu z rodziny psiankowatych. Charakteryzują się wysoką zawartościa cennych składników pokarmowych. W medycynie chińskiej wykorzystywane są również liście i korzenie. Stare, polskie podręczniki botaniczne zaliczały kolcowój do roślin trujących. Najnowsze badania biochemiczne wykazały jednak, że zawartość trującej atropiny w dojrzałych owocach jest znikoma, ponieważ w trakcie dojrzewania substancje szkodliwe znikają. Zaszkodzić mogą jedynie liście lub niedojrzałe owoce spożyte w nadmiernej ilości.
Jagody goji to nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego i pospolitego. Cieszą się one szerokim zastosowaniem zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i żywnościowym, głównie ze względu na zawartość przeciwutleniaczy , które chronią DNA komórki przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami lub promieniowaniem UV. Wolne rodniki powstają jako uboczny produkt metabolizmu lub w wyniku działania na organizm promieniowaniem bądź toksynami. Cząsteczki te mogą przyczyniać się do zakłócenia wzrostu tkanek, powodować zmiany w metabolizmie i funkcjonowaniu komórek, być przyczyną uszkodzenia struktur lipidowych i białkowych, tym samym mogą powodować przedwczesną śmierć komórek i mutację zdrowych komórek, prowadzącą do powstania nowotworów. Uważa się, że takie uszkodzenia się gromadzą, co według naukowców, skutkuje utratą elastyczności i sprężystości skóry i mechanizmów obrony w skórze przyspieszając proces starzenia. Duża zawartość antyoksydantów w owocach goji przyczynia się do spowalniania procesów starzenia, wygładzania cery, zachowania jędrności skóry i ochrony przed nowotworami.
Przeciwutleniające właściwości owoców były przedmiotem licznych badań naukowych. W jednym z nich oceniano działanie antyoksydacyjne AA2βG- pochodnej witaminy C (AA) wyizolowanej z jagód goji. Jak się okazało, w warunkach in vitro AA2βG wykazała się większą zdolnością wychwytywania rodników hydroksylowych niż AA i zdolnością hamowania indukowanej nadtlenkiem wodoru hemolizy. W podsumowaniu innego badania przeczytać możemy, że „wyniki wskazują, że (sok) spowodował wzrost skuteczności antyoksydantów u ludzie poprzez pobudzenie czynników endogennych”.
Owoce goji dodatkowo stanowią bogate źródło witamin, składników mineralnych i odżywczych. Zawierają one m.in.:
wapń- wchodzi w skład materiału budulcowego kości i szkliwa, redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca, a jego zawartość w jagodach goji wynosi 102mg/100g;
żelazo- najistotniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędny do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci;
potas- bezpośrednio związany jest z sodem i zapewnia prawidłową gospodarkę wodną organizmu, jego zawartość w jagodach goji wynosi 1132mg/100g;
cynk- bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i alkoholu. Potrzebny w procesie ochrony przed wolnymi rodnikami, odczuwania smaku i zapachu, ma wpływ na wygląd włosów i paznokci. Zawartość w jagodach goji wynosi 2mg/100g;
selen - mikroelement działający bezpośrednio w połączeniu z witaminą E. Bierze udział w eliminacji wolnych rodników;
witamina B2 - bierze udział w procesach utleniania i redukcji, współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu skóry, uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów
β karoten- Ma działanie antyoksydacyjne, chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, warunkuje prawidłowe rogowacenie nabłonków, opóźnia procesy starzenia się. Zawartość w jagodach goji wynosi 7mg/100g.
błonnik- reguluje układ trawienny i usprawnia jego pracę;
Obecnie owoce goji stosowane są jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu prozdrowotnym: wzmacniającym i regulującym pracę układu trawiennego, poprawiającym stan skóry , wspomagającym funkcjonowanie układu odpornościowego, korzystnie oddziałującym na ogólną kondycję fizyczną organizmu oraz opóźniającym procesy starzenia.
Red. Magdalena Bartosiak
KOMENTARZE