Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Bez czarny – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Bez czarny – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Czarny bez jest rośliną dość dobrze rozpowszechnioną w całej Polsce. Jesienią możemy podziwiać jej piękne owoce – ciemnofioletowe jagody. Już od czasów Hipokratesa były znane i cenione właściwości bzu czarnego. Lekarz w swym dziele umieścił wiele leczniczych przepisów na bazie tej rośliny. Nic dziwnego – posiada ona wiele zastosowań: w lecznictwie, kosmetyce, kuchni oraz dekoracji.

 

 

Bez czarny jest gatunkiem rośliny należącym do rodziny piżmaczkowatych. Posiada wiele zwyczajowych nazw, np. bez lekarski, bzina, bestek, bez aptekarski, bez biały. Owoce bzu czarnego mają błyszczące, ciemnofioletowe jagody wielkości 6-8 milimetrów. Bez czarny jest krzewem dość silnie rozrastającym się, przypominającym drzewo. Białe kwiatostany bzu, zwane baldachem, nie zachwycają zapachem. Liście, nasiona, kora, a także korzenie bzu czarnego są wykorzystywane w lecznictwie. Natomiast najbardziej cenionymi częściami bzu czarnego, ze względu na bogactwo substancji, są kwiaty oraz owoce.

 

Właściwości bzu czarnego

Skarbnicą właściwości zdrowotnych bzu czarnego są jego kwiaty oraz owoce. W kwiatach znajdziemy m.in. flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, sterole, olejki, sole mineralne oraz garbniki. W owocach bzu czarnego obecne są m.in. pektyny, glikozydy antocyjanowe, witaminy A oraz C, sole wapnia, potasu, sodu i glinu.

Bez czarny posiada właściwości:

* moczopędne,
* przeciwzapalne,
* przeciwgorączkowe,
* oczyszczające,
* napotne,
* przeczyszczające,
* wykrztuśne.


Zastosowanie w kosmetyce

W kosmetyce wykorzystuje się nasiona bzu czarnego do produkcji oleju, który ma wiele dobroczynnych właściwości. Posiada on bursztynowy kolor i charakterystyczny zapach. Nie pozostawia tłustego filmu po naniesieniu na skórę i dość szybko się wchłania. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry, dlatego idealnie nadaje się do nawilżenia suchej, zniszczonej skóry rąk oraz pięt. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowego oraz linolenowego) sprawia, że olej z nasion czarnego bzu będzie skuteczny w pielęgnacji cery suchej, jak również mieszanej oraz dojrzałej. Obecność tych kwasów sprawia, iż olej z nasion czarnego bzu wykorzystuje się także w pielęgnacji zniszczonych włosów. Olej ten sprawdza się w pielęgnacji włosów jako maska, ale również może być stosowany bezpośrednio na skórę głowy.

Olej z nasion bzu hamuje powstawanie zaskórników, dlatego poleca się go stosować osobom z cerą tłustą i mieszaną w celu poprawy stanu swojej skóry. Dodatkowo przyczynia się on do szybszej regeneracji skóry trądzikowej oraz łojotokowej. Właściwości przeciwzapalne, które charakteryzują ten olej, sprawiają, że świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry osób posiadających cerę trądzikową. Olej z nasion czarnego bzu można stosować jako zamiennik kremu poprzez naniesienie bezpośrednio na skórę twarzy lub połączenie kilku kropel oleju z wodą kwiatową bądź kwasem hialuronowym. Można go również aplikować na skórę całego ciała jako zamiennik balsamu. Jak każdy olej, można go używać do masażu ciała, łącząc go z innymi olejami bądź stosować pojedynczo. Idealnie sprawdzi się jako dodatek kremu do rąk bądź stóp w celu wzmocnienia efektu nawilżającego. Olej z nasion czarnego bzu znajdziemy na etykietach kosmetycznych pod nazwą Sambucus Nigra Seed Oil.

KOMENTARZE
Newsletter