Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej pracaxi – właściwości i zastosowanie
Olej pracaxi – właściwości i zastosowanie

Olej pracaxi jest mało popularnym surowcem kosmetycznym. Ostatnimi czasy zyskuje on na popularności, ze względu na jego cudowne właściwości. Na korzyści płynące z jego stosowania powinny zwrócić uwagę przede wszystkim osoby, które szczególnie dbają o swoje włosy.

 

 

 

Pentaclethra macroloba – to drzewo z rodzaju Pentaclethra rosnące w wilgotnych tropikach. Osiąga do 30-35 m wysokości, a średnica jego pnia – ok. 130 cm. Kształt jego liści jest dwukrotnie złożony, spiralnie ułożony na łodydze. Posiada małe, fioletowe kwiatki (4-5 mm). Jest gatunkiem pionierskim i służy do zalesiania nowych terenów. Z nasion tego drzewa pozyskiwany jest olej pracaxi, który znalazł zastosowanie w kosmetyce.

 

Olej pracaxi – właściwości

Otrzymywany jest poprzez ekstrakcję z nasion. Olej pracaxi jest cieczą o zapachu orzecha w kolorze jasnożółtym, czasem przyjmującym barwę ciemnożółtą. Doskonale się wchłania, jest gładki w dotyku.

Bogaty jest w kwas oleinowy, linolowy i behenowy, które przyczyniają się do nawilżenia skóry. Kwas behenowy posiada właściwości silnie nabłyszczające. Jest w czołówce roślin, które posiadają tak dużą ilość kwasu behenowego – 19%, czyli aż 6 razy więcej niż olej arachidowy.

 

Olej pracaxi – zastosowanie

Olej pracaxi chroni przed rozdwajaniem się końcówek włosów, a także wspomaga odnowę zniszczonych łusek włosa. Dodatkowo wspomaga ich regenerację. Olej pracaxi jest naturalnym zamiennikiem syntetycznych odżywek do włosów.

Olej ten znajduje również zastosowanie w pielęgnacji skóry. Pomaga w redukcji przebarwień, a także blizn. Polecany jest dla osób borykających się z trądzikiem ze względu na posiadane właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Korzystać z niego mogą także osoby z suchą czy normalną skórą. Sprawdza się też w leczeniu rozstępów.

Olejek pracaxi wykorzystywany jest głównie w pielęgnacji skóry głowy. Zmniejsza objawy podrażnienia skóry, regeneruje naskórek, a także wzmacnia mieszki włosowe. Hamuje wypadanie włosów oraz chroni je przed uszkodzeniami mechanicznymi i chemicznymi. Polecany jest osobom z problemami z nadmiernym przetłuszczaniem się skóry głowy, bowiem świetnie reguluje pracę gruczołów łojowych.

 

Stosowanie

Olej pracaxi można aplikować bezpośrednio na skórę twarzy i ciała, jak również można go łączyć z innymi olejami. Może być stosowany jako olejek do masażu ciała. Sprawdza się jako surowiec dodawany do maseczek do włosów czy pomadek do ust.

KOMENTARZE
Newsletter