Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zielone światło dla młodego jęczmienia
Zielone światło dla młodego jęczmienia
Młody jęczmień jest coraz chętniej wybieranym suplementem diety dla osób dbających o zdrowie oraz szukających metody na odchudzanie. Nic dziwnego, ponieważ jest to skoncentrowane źródło witamin, mikro- i makroelementów, aminokwasów, białek i chlorofilu.

Jęczmień może być spożywany jako sok, pochodzący z kiełków zbóż trawiastych oraz w postaci zielonego proszku, uzyskiwanego przez suszenie rozpyłowe trawy jęczmienia lub suszenie w niskiej temperaturze soku do odparowania wody. Ważne jest, by surowiec nie był poddawany wysokiej temperaturze, która prowadzi do rozłożenia enzymów. Większą wartość odżywczą posiada wysuszony sok niż poddana suszeniu trawa, ponieważ sok nie zawiera błonnika, ograniczającego wchłanianie substancji aktywnych. Dla osób odchudzających się wysoka zawartość błonnika jest korzystna, ponieważ potęguje uczycie sytości oraz poprawia perystaltykę jelit.

Młode liście mają ogromną zdolność do wchłaniania substancji odżywczych z gleby. Zawierają wszystkie witaminy, minerały i białka niezbędne w diecie człowieka w tym: potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor, cynk, mangan, beta-karoten, B1, B2, B6, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy oraz dużą dawkę chlorofilu. Mówi się, że mają 30 razy więcej witaminy B1 i 11 razy większą ilość wapnia niż mleko krowie, 6,5 razy więcej karotenu i prawie 5 razy większą zawartość żelaza niż w szpinaku, blisko 7 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach, czterokrotnie większą ilość witaminy B1 niż w mące pszennej. Substancje te są łatwo przyswajane przez  przewód pokarmowy, dzięki czemu nasz organizm ma natychmiastowy dostęp do ważnych składników odżywczych.

Jęczmień posiada wysoki poziom przeciwutleniaczy, w tym: enzymu SOD (dysmutazy ponadtlenkowej), oksydazy cytochromu, peroksydazy i transhydrogenazy. W liściach młodego jęczmienia odkryty został przeciwutleniacz 2”-O-glikozylisowiteksyna (GIV), który skutecznie przeciwdziała uszkodzeniom struktur lipidowych przez promieniowanie UV. Wykazano, że reaktywne formy tlenu odgrywają ważną rolę w pośredniczeniu w produkcji cytokin prozapalnych oraz mogą odgrywać zasadniczą rolę w patogenezie chorób, takich jak: reumatoidalne zapalenie błony maziowej, zapalenie stawów i dna moczanowa. Wyciąg z liści jęczmienia ma zdolność neutralizowania wolnych rodników.

Znaczenie zielonej żywności w naszej diecie jest obecnie potwierdzone naukowo. Jest to doskonałe i wygodne źródło składników odżywczych. Składniki odżywcze zielonej żywności wspierają krążenie krwi. Żelazo, kwas foliowy, witamina C, witamina B12, pirydoksyny i białka są niezbędne dla utrzymania odpowiedniego poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek. Ponadto, chlorofil, witamina K i wapń są zaangażowane w tworzeniu skrzepu krwi.

Zwraca się także uwagę na pomoc jęczmienia w utracie wagi, leczeniu wrzodów, korygowaniu poziomu cukru we krwi.

Dodatkową zaletą liści jęczmienia jest obecność w nich białek, w tym polipeptydydów, które mogą być bezpośrednio wchłaniane przez krew, gdzie promują metabolizm komórek oraz neutralizują substancje szkodliwe dla naszego zdrowia.

Liście jęczmienia są zasadotwórcze. Jest to korzystne w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Większość przetworzonej żywności, mięsa, słodycze i alkohol posiadają właściwości kwasotwórcze. Gdy nadmiar kwasów jest niezobojętniany przez żywność o właściwościach alkalizujących, może przyczyniać się do wielu problemów zdrowotnych, takich jak: stany zapalne, przemęczenie, wysokie ciśnienie, podwyższony poziom cukru.

Obecnie prowadzi się badania nad przeciwnowotworową aktywnością jęczmienia. Mechanizm działania nie jest znany, lecz może być związany z aktywnością przeciwutleniającą rośliny.

Działanie obniżające poziom cholesterolu zostało przypisane beta-sitosterolowi, którego pozytywny wpływ jest związany z hamowaniem wchłaniania jelitowego cholesterolu i przyspieszeniem katabolizmu kwasów żółciowych

Jęczmień przyczynia się do stymulacji układu immunologicznego. Regularne konsumowanie jęczmienia zapewnia składniki odżywcze, które są niezbędne dla optymalnej produkcji komórek odpornościowych w organizmie.

Jęczmień jest wspaniałym środkiem odtruwającym. Jest skuteczny w usuwaniu nagromadzonych szkodliwych metali ciężkich, w tym ołowiu, które mogą powodować zaburzenia zachowania i uczenia się, w szczególności u dzieci. Za detoksykację odpowiedzialne są pierwiastki śladowe: cynk, selen i miedź oraz duża dawka chlorofilu i beta-karoten.

Źródła

http://www.drugs.com/npc/barley-grass.html

Czasopismo: Harmonia, maj-czerwiec 2015; Moc soku z młodego jęczmienia. 

KOMENTARZE
Newsletter