Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowa technika oznaczania Salmonella
11.02.2009
Naukowcy z Iowa State University opracowali nową technikę badań na obecność Salmonella. Technika ta pozwala na otrzymanie lepszych i szybszych wyników.


Proces ten opracowany został przez Byrona Brehm-Stechera, adiunkta w żywności i żywieniu człowieka, oraz jego absolwenta Bledara Bisha. Proces ten zaczyna się od nałożenia samoprzylepnej taśmy na powierzchnię produktu. Następnie taśma jest delikatnie usuwana wraz z próbką, która się na niej osadza.  Próbka przenoszona jest na szkiełko a następnie zanurzana w ciepłym mydlastym płynie zawierającym genetyczny marker salmonelli. Marker ten łączy się z salmonellą dając fluorescencyjną poświatę, widzialną pod światłem ultrafioletowym. Wykorzystanie tego markera nazywane jest fluorescencyjną hybrydyzacją in situ (Fluorescent In-Situ Hybridization - FISH).     


Salmonella typhimurium

Podejście to może powiedzieć badaczom czy produkt jest skażony w około 2 godziny. Dzisiejsze techniki pozwalają na otrzymanie wyników w przeciągu 1 do 7 dni. "Ta metoda jest szybka, łatwo, tania" powiedział Brehm-Stecher, w szczególności, że wszystko co potrzebujesz to taśma, blok grzewczy, mała wirówka i mikroskop fluorescencyjny.

Salmonella można znaleźć na produktach, takich jak pomidory, papryka, szpinak i inne. Produkt może być zanieczyszczony, podczas gdy jest on w polu lub w trakcie przetwarzania. Dokładne mycie produktu może pomóc, ale nie może zapewnić całkowitego bezpieczeństwa. Technika ta może być bardzo cennym podstawowym narzędziem badawczym.

Bartłomiej Borkowski

KOMENTARZE
news

<Marzec 2026>

pnwtśrczptsbnd
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter