Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Suplementacja DHA w ciąży
Suplementacja DHA w ciąży
Każda przyszła mama myśli o jak najlepszym starcie dla swojego dziecka. Ginekolodzy zalecają w trakcie ciąży i podczas laktacji zdrowe odżywianie oraz suplementację witamin i minerałów. O ile każda z Pań wie, jak ważna jest suplementacja kwasu foliowego, o tyle świadomość wagi zażywania kwasów DHA dopiero zaczyna nabierać znaczenia.

 

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) należy do grupy organicznych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Należy on do grupy egzogennych kwasów tłuszczowych to znaczy, że organizm nie jest sam w stanie go zsyntezować lecz musi on być dostarczany wraz z pożywieniem. Do rodziny tych kwasów zaliczamy: kwas ALA (alfa-linolenowy), który na drodze przemian enzymatycznych jest przekształcany w kwas EPA (eikozapentaenowy) a następnie w kwas DHA (dokozaheksaenowy). Zawiera on aż 6 nienasyconych wiązań podwójnych co czyni go jednym z najsilniejszych występujących w przyrodzie antyoksydantów.

 

Kwasy tłuszczowe w ogóle są niezbędnym budulcem błon komórkowych, tkanki mózgowej i nerwowej oraz odpowiadają i wspomagają naprawę komórek uszkodzonych. Niedobór kwasu DHA zmniejsza stężenie sertotoniny (hormonu szczęścia) w mózgu, co może mieć związek z wystąpieniem ADHD czy choroby Alzheimera. Podejrzewa się również, że jego zbyt niska podaż może przyczynić się w konsekwencji do rozwoju chorób układu krążenia, obniżenia odporności oraz sprzyjać zaburzeniom zdrowia psychicznego. Dlatego też  jego duże dawki są zalecane w terapii depresji i wspomnianego ADHD.

               

Badania dostarczają dowodów na to, że nawet dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu ALA, czyli prekursora DHA, nie zapewnia wystarczającej naturalnej syntezy tego kwasu w organizmie, stąd w pewnych okresach życia wskazana jest jego zewnętrzna suplementacja.

 

Kwas DHA, podobnie jak kwas foliowy, jest więc niezbędny w czasie ciąży. Nie tylko pozytywnie wpływa na stan zdrowia przyszłej mamy, lecz także odpowiada za prawidłowy rozwój płodu. Jego obecność w diecie ciężarnej może zapobiec niektórym powikłaniom ciążowym oraz niedorozwojowi dziecka. Dużo mówi się też o jego roli w zapobieganiu poronieniu i przedwczesnemu porodowi.

 

Kwas DHA buduje aż 30 proc. kory mózgowej. Gromadzi się w mózgu między 26. a 40. tygodniem ciąży - wtedy, kiedy następuje najbardziej intensywny jego wzrost oraz wykształcają się funkcje poznawcze oraz narządy mowy. Ponadto kwas DHA chroni neurony przed rozwojem zmian zapalnych, a co za tym idzie - przed ich uszkodzeniem. Niedobory DHA w tym okresie mogą dać znać o sobie znacznie później i skutkować problemami z pamięcią, uczeniem się, obniżeniem zdolności percepcji i zmianami emocjonalnymi. Jego odpowiednia podaż w ciąży pełni rolę prewencyjna w występowaniu ADHD, dyslekcji, autyzmu i problemami z uczeniem się. Potwierdzają to testy na inteligencję przeprowadzone wśród dzieci których matki przyjmowały lub nie DHA w czasie ciąży.

 

Ponadto liczne wyniki badań dostarczają argumentów na to, że kwas ten zwiększa odporność u dziecka.  Nawet jeśli dziecko przeziębi się objawy występują krócej  i są znacznie mniej nasilone. Ryzyko rozwoju astmy jest uzależnione między innymi od dojrzałości układu immunologicznego. Tymczasem DHA zmniejsza ryzyko rozwoju astmy i alergii o ponad 70%.

 

A jakie korzyści niesie za sobą zażywanie DHA w ciąży dla przyszłej mamy?

Otóż może on zmniejszać częstość występowania stanu przedrzucawkowego, czyli powikłań okołoporodowych. Podaż DHA ma również duży  wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji u kobiet ciężarnych.

 

Suplementacja ponadto nie powinna skończyć się po urodzeniu dziecka

 

Centralny układ nerwowy maluszka rozwija się najintensywniej do trzeciego roku życia, w tym czasie również kształtuje się zdolność prawidłowego, ostrego widzenia i rozwijają zdolności poznawcze. Stąd mama karmiąca powinna nadal zażywać odpowiednią ilość DHA w diecie lub w postaci suplementu. Jeśli z kolei karmienie piersią nie wchodzi w grę kwas jest dostępny w postaci kropli lub obecny w mieszankach mlekozastępczych.

 

 

Czy można zastąpić suplementację samą dietą? Tak, ale należy pamiętać o regularnym spożywaniu ryb morskich czy słodkowodnych przynajmniej 2 razy w tygodniu co w naszym kraju nie jest częstą praktyką. Dodatkowo nie wszystkie ryby są zalecane do jedzenia przez ciężarne, karmiące czy dzieci.

 

A jakie ilości kwasu są zalecane w codziennej suplementacji?

Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego, kobiety w ciąży - w przypadku niskiego spożycia ryb i innych źródeł DHA - powinny przyjmować nie mniej niż 500 mg DHA dziennie. Z kolei kobiety w ciąży o wysokim ryzyku porodu przedwczesnego powinny przyjmować 1000 mg DHA dziennie. Suplementację należy rozpocząć już w pierwszym miesiącu ciąży.

 

Na aptecznych półkach znajduje się teraz mnóstwo tego typu preparatów, więc jest pośród czego wybierać. Można je przyjmować w postaci kapsułki monoskładnikowej lub też wzbogaconej dodatkowo witaminami i minerałami, na które w czasie ciąży i laktacji jest większe zapotrzebowanie.
 

Źródła


http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/kwas-dha-w-ciazy-niezbedny-do-prawidlowego-rozwoju-dziecka_35567.html

http://omegamed.pl/jestes-w-ciazy/

http://www.mjakmama24.pl/ciaza/przebieg-ciazy/cala-prawda-o-dha-jak-kwas-dha-wplywa-na-kobiety-w-ciazy,538_5702.html

 

http://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/planowanie-ciazy-i-ciaza/ciaza/120-kwasy-omega-3-moga-zmniejszyc-ryzyko-przedwczesnego-porodu

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_dokozaheksaenowy

https://parenting.pl/portal/kwas-dha-a-prawidlowy-rozwoj-mozgu-dziecka

KOMENTARZE
Newsletter