Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Probiotyki dobre dla Ciebie, dla dziecka, dla domu
Probiotyki dobre dla Ciebie, dla dziecka, dla domu
Mianem probiotyku określa się żywe mikroorganizmy, które po podaniu w odpowiedniej dawce korzystnie oddziaływają na organizm gospodarza. Te “dobre mikroorganizmy” są przez nas wykorzystywane w leczeniu i w profilaktyce wielu chorób.

 

Probiotyk dla dorosłych

W naszych jelitach panuje symbioza pomiędzy tamtejszymi mikroorganizmami. Skład tej mikroflory może jednak ulec zaburzeniu pod wpływem wielu czynników. Jednym z najistotniejszych jest nasza dieta, ale zmiany mogą być również wynikiem antybiotykoterapii, terapii antykoncepcyjnej albo przewlekłego stresu. Probiotyki, o których najczęściej słyszymy to właśnie te, które mogą nam ułatwić zachowanie prawidłowej równowagi naszej mikroflory jelitowej. Produkty te występują w postaci preparatów bądź żywności wzbogaconej “zdrowymi” bakteriami. Przykładem takich pokarmów są bio-jogurty, kefiry, maślanki, mleko acydofilne, kapusta kiszona i ogórki kiszone. Trzeba jednak uważać na domowe wyroby tego typu, gdyż nie wiadomo, jakie bakterie się w nich znajdują.

W jelitach znajduje się około 60-70% komórek odpornościowych, co powoduje, że są one ważnym organem odpowiedzialnym za utrzymanie odporności organizmu. Badania kliniczne świadczą o korzystnym wpływie probiotyków na przebieg schorzeń układu pokarmowego (zapalenie jelit, biegunki, syndrom jelita drażliwego) oraz chorób o podłożu autoimmunologicznym (atopowe zapalenie skóry). Wykazano, że Lactobacillus casei Shirota prawdopodobnie poprzez wpływ na układ nerwowy może znosić objawy stanu lękowego. W przypadku owrzodzenia żołądka, które jest spowodowane bakterią Helicobacter pylori. można podawać szczepy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Te same szczepy  są suplementowane podczas antybiotykoterapii.

Wyników dotyczących pozytywnego wpływu probiotyków na nasz organizm jest coraz więcej. Trzeba jednak pamiętać, że niestety nasza wiedza na temat mikroflory jelitowej oraz jej roli w utrzymaniu zdrowia jest nadal niepełna i niektóre informacje mogą być tylko częściowo sprawdzone.

 

Probiotyk dla dziecka

Przewód pokarmowy płodu jest jałowy. Pierwsza styczność dziecka z mikroorganizmami następuje podczas porodu. Niemniej jednak istnieją doniesienia sugerujące, że przyjmowanie przez kobiety w ciąży Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus reuteri może zapobiec egzemie u dzieci.

Bakterie względnie beztlenowe, pochodzące z pochwy matki, biorą udział w prawidłowym ukształtowaniu mikroflory jelitowej dziecka. Noworodki przychodzące na świat w wyniku cesarskiego cięcia pozbawione są kontaktu z drobnoustrojami występującymi w drogach rodnych matki. Skutkuje to tym, że ich przewód pokarmowy kolonizowany jest w sposób przypadkowy, bakteriami środowiska szpitalnego, często o potencjale chorobotwórczym. Później mikroorganizmy stanowiące przeważającą część mikroflory jelitowej to przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, których obecność w określonej ilości jest priorytetowa dla prawidłowego rozwoju i zdrowia dziecka. Zwiększenie ilości tych bakterii przyczynia się do zahamowania rozwoju bakterii patogennych.

Dużo się mówi o tym, że balansowanie układu odpornościowego dziecka następuje już wkrótce po urodzeniu, żeby nie dopuścić do pojawienia się później alergii czy astmy. Istnieją doniesienia informujące o tym, że podawanie preparatów probiotycznych dzieciom skutkuje wzrostem ich odporności oraz rzadszymi infekcjami układu oddechowego i przewodu pokarmowego. Stwierdzono również, że nawet gdy u dzieci otrzymujących probiotyki rozwinie się infekcja, to jej przebieg będzie krótszy i łagodniejszy.

Suplementacja probiotykami jest wskazana przy ostrych biegunkach infekcyjnych u dzieci. W celu skroceniu czasu ich trwania, podaje się takie szczepy jak Lactobacillus reuteri ATCC 55730, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus casei DN-114001 i Saccharomyces cerevisiae (boulardii). Jeżeli chodzi o zapobieganie biegunkom to najlepsze efekty wykazują Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces cerevisiae (boulardii) lyo i Enterococcus faecium LAB SF68.

 

Probiotyk dla domu

Pamiętajmy, że mikroorganizmy mające wpływ na nasz organizm to nie tylko te bytujące w naszych jelitach, płucach czy na naszej skórze. W pomieszczeniach, w których przebywamy również istnieje mnóstwo mikroorganizmów, które mogą wpływać na nasze zdrowie. Jeżeli mieszkamy w wilgotnym miejscu i mamy problem z pleśniami, to może nas poratować forsowany ostatnio probiotyk w sprayu. Preparat ten, używany raz na pół roku, dostarcza “dobrych mikroorganizmów” konkurujących z pleśnią oraz normalizuje skład mikroorganizmów w naszym mieszkaniu.   

 

Źródła

ADRIANA NOWAK, KATARZYNA ŚLIŻEWSKA, ZDZISŁAWA LIBUDZISZ. PROBIOTYKI – HISTORIA I MECHANIZMY DZIAŁANIA. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4 (71), 5 – 19

ADRIANA NOWAK, KATARZYNA ŚLIŻEWSKA, ZDZISŁAWA LIBUDZISZ, JERZY SOCHA. PROBIOTYKI – EFEKTY ZDROWOTNE. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4 (71), 20 – 36

Iwona Ignyś, Patrycja Piątkowska, Wojciech Cichy. Probiotics and prebiotics in children nutrition and treatment. Pediatr Pol 2008; 83 (1): 68–75

Anna Kuśmierska, Marek Fol. Immunomodulatory and therapeutic properties of probiotic microorganisms. Kuśmierska A, Fol M. Właściwości immunom


 

KOMENTARZE
Newsletter