Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kliniczne aspekty stosowania siarki organicznej (MSM)
MSM jest związkiem, który nie jest zbyt popularny. Okazuje się jednak, że jest to nic innego jak organiczny związek siarki, który jest jednym z najczęściej występujących minerałów w ludzkim organizmie. Rezerwuarem MSM są głównie kości oraz mięśnie, ale związek ten pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Siarka organiczna występuje naturalnie w wielu produktach żywnościowych, m.in. rybach, surowych warzywach i niepasteryzowanym mleku. Niestety, szereg procesów sprawia, że ilość MSM w produktach spożywczych jest jedynie śladowa. Związek ten ulega także zniszczeniu podczas gotowania, pasteryzacji żywności oraz zamrażania. Ponieważ MSM jest substancją o udokumentowanych właściwościach prozdrowotnych, chcielibyśmy wyjaśnić, dlaczego warto rozważyć rozpoczęcie jej suplementacji.

 

MSM – co to takiego?

MSM jest skrótem pochodzącym od metylosulfonylometanu, inaczej zwanego metylosiarczanem metanu lub dimetylosulfonem. Występuje w postaci bezwonnego, białego proszku, który bardzo dobrze rozpuszcza się w cieczach. Poziom siarki w ludzkim organizmie wynosi średnio 0,2mg/kg, przy czym dorosła osoba średnio wydala wraz z moczem od 4 do 11 mg MSM dziennie. Jest to trzeci pierwiastek pod względem zawartości w ludzkim organizmie, co potwierdza, jak istotny jest dla jego prawidłowego funkcjonowania.

 

Dlaczego MSM jest tak ważny?

Siarka organiczna wykorzystywana jest przez nasz organizm jako substrat do produkcji m.in. przeciwciał, enzymów, glutationu, kolagenu oraz keratyny. Dzięki temu jest tak istotnym "graczem" w zmniejszaniu reakcji zapalenia układu kostno-mięśniowego oraz obniżaniu poziom wolnych rodników w organizmie. Wykazano także, że MSM posiada właściwości łagodzące reakcje alergiczne skóry, przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych. Wzbogacenie diety o MSM szczególnie zalecane jest jako wsparcie podczas zapalenia stawów, mięśni, ścięgien, kości czy w zespole cieśni nadgarstka. Niweluje także dolegliwości bólowe w urazach, migrenowych bólach głowy, szyi, pleców oraz problemach autoimmunologicznych. Suplementację MSM rekomenduje się również jako wsparcie w zwalczaniu refluksu na skutek nadmiernego wydzielania kwasów żołądkowych. Dodatkowo wspomaga pracę wątroby, poprawia procesy trawienne, stan układu odpornościowego i krążenia.  

Siarka organiczna, ze względu na swą kluczową rolę w produkcji kolagenu i keratyny, ma także istotny wpływ na kondycje skóry, włosów i paznokci. Wykazuje również korzystne działanie na tkankę łączną – wspomaga proces gojenia ran skórnych, zmniejszając tym samym ryzyko występowania blizn, poprawia też ogólny stan tkanki łącznej, ścięgien i mięśni.

Dodatkowo uważa się, że stosowanie MSM działa synergistycznie (wzmacniając działanie) wobec wielu witamin oraz składników odżywczych. Ułatwia ona przyswajanie m.in. witaminy C, koenzymu Q10, witamin z grupy B, witamin A, D, E, a także aminokwasów, selenu, wapnia oraz magnezu.

 

Skutki niedoboru MSM

Prawidłowo zbilanowana dieta, przynajmniej teoretycznie, nie powinna doprowadzić do niedoboru MSM. Jednak jak przedstawiono w tekście, jeśli chcemy działać profilaktycznie wobec niektórych chorób lub wspomagać ich terapie, warto dodać suplementację metylosulfonylometanu. Wykazano, że konsekwencjami zbyt niskiego poziomu MSM w organizmie mogą być m.in.:

– epizody depresyjne,

– przewlekłe zmęczenie,

– obciążenie psychiczne,

– obciążenie fizyczne,

– nieprawidłowe funkcjonowanie narządów,
 

Przeciwskazania i skutki uboczne stosowania

MSM stosowany jest głównie w celach profilaktycznych oraz leczniczych. Do tej pory nie udokumentowano żadnych niepokojących skutków ubocznych związanych ze stosowaniem tego związku, a jego nadmiar usuwany jest wraz z moczem. Zaobserwowano jedynie, że niektóre osoby po stosowaniu MSM skarżą się na uczucie delikatnego dyskomfortu jelitowego, co określono jako reakcję naturalną. Podaje się, że dawka śmiertelna MSM to około 1,5 kg, czyli 6 razy więcej niż śmiertelna dawka soli! MSM dociera do wszystkich tkanek w około dobę po zażyciu, a czas wydalania niespożytkowanej siarki organicznej wynosi około 96 godzin.

 

Stosowanie

Metylosulfonylometan spotykany jest zazwyczaj w formie białego proszku. Najczęściej polecaną metodą suplementacji jest rozpuszczenie go w około 150 ml wody, wypicie oraz popicie dodatkową szklanką wody. Rekomenduje się, by stosować MSM około 30 minut przed posiłkiem. Dawkowanie waha się od 1 g do 15 g dziennego spożycia i można je stopniowo zwiększać. Początek suplementacji jednak zawsze rozpoczyna się od dawki 1 g MSM. Rekomenduje się zwiększenie dawki do 3-5 gramów, jeżeli nie występują żadne negatywne odczucia. W literaturze spotyka się także protokół suplementacyjny obejmujący tzw. "wysycenie" organizmu siarką. Sugerowane stosowanie to 15 gramów na dobę w 3 dawkach – 3 x 5 g. Takie wysycanie trwa około 4 tygodni. Następnie zaleca się przejście na dawkę podtrzymującą 3-5 g na dobę, a przy dłuższym suplementowaniu – 1 g na dobę.

Źródła

Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients. 2017;9(3):290.

Debbi EM, Agar G, Fichman G, et al. Efficacy of methylsulfonylmethane supplementation on osteoarthritis of the knee: a randomized controlled study. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2011;11:50. doi:10.1186/1472-6882-11-50.

Brien S, Prescott P, Lewith G. Meta-Analysis of the Related Nutritional Supplements Dimethyl Sulfoxide and Methylsulfonylmethane in the Treatment of Osteoarthritis of the Knee. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine: eCAM. 2011;2011:528403. doi:10.1093/ecam/nep045.

Jacob S.W. et al., The Miracle of MSM: The Natural Solution for Pain, New York 1999.

Golonka P., Suplementy a choroby stawów, „Koń Polski” 2007, 42, 2, 23–24.

Sarnowicz S., MSM – po prostu siarka, sygnaturazdrowia.pl/msm-po-prostu-siarka (22.03.2018).

KOMENTARZE
Newsletter