Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Dieta bogata w witaminy Twoim sprzymierzeńcem w walce z chorobą
Dieta bogata w witaminy to podstawa. Z jednej strony organizm człowieka nie może bez nich właściwie funkcjonować, a z drogiej niestety sam ich nie syntetyzuje. Witaminy muszą być dostarczone organizmowi z codzienną dietą, która odpowiednio zbilansowana może w sposób niezwykle istotny wpłynąć na stan zdrowia i wydolność naszego organizmu.

 

Witamina C

Witamina zwana inaczej kwasem askorbinowym albo E300 jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nas przed działaniem wolnych rodników. Jest to związek niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu - ma wpływ m.in. na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego komórek oraz ich odnowę w procesie regeneracji tkanki. Związek ten bierze również udział w produkcji i późniejszym poprawnym funkcjonowaniu białych krwinek.

Produkty bogate w witaminę C: cytrusy, kapusta, pomidory, papryka, kalafior, brokuły.

 

Witamina D

Witamina D jest istotna dla poprawnego działania wielu narządów i tkanek, a w tym przede wszystkim układu szkieletowego - odgrywa istotną rolę w regulacji homeostazy wapniowej oraz w metabolizmie kostnym. Co istotne, niedawne badania wykazały również rolę witaminy D w regulowaniu funkcji układu odpornościowego - reguluje ona aktywność obu rodzajów odpowiedzi immunologicznej poprzez wpływ na proliferację i różnicowanie komórek odpornościowych. Niedobory witaminy D przyczyniają się m.in. do rozwoju krzywicy. Niedobór może również zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1, niektórych nowotworów oraz chorób autoimmunologicznych.

Produkty bogate w witaminę D: ryby (np. węgorz świeży, śledź marynowany, śledź w oleju), żółtko jajka, grzyby, ser żółty, mleko krowie, regularna ekspozycja na słońce.


 

Witamina A

Pod tą nazwą kryje się kilka związków chemicznych o analogicznej budowie i podobnej aktywności biologicznej. Witamina A odgrywa ważną rolę w procesie syntezy hormonów steroidowych, podziałów komórkowych oraz utrzymaniu prawidłowego stanu nabłonka, będącego pierwszą barierą ochronną przed patogenami. Witamina A jest niezbędna dla normalnego funkcjonowania wielu komórek układu odpornościowego, w tym pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek. Skutkiem niedoboru witaminy A może być ślepota zmierzchowa.

Produkty bogate w witaminę A: wątróbka, warzywa (np. marchew, szpinak, czerwona papryka, sałata), owoce (np. morele, śliwki i wiśnie), słodkie ziemniaki, jajka.

 

Witamina E

Witamina E to grupa związków określanych mianem tokoferoli i tokotrienoli, z których α-tokoferol wykazuję największą aktywność biologiczną. Witamina E to silny przeciwutleniacz. Nazywa się ją również “witaminą płodności” - jej niedobór zmniejsza wydzielanie hormonu gonadotropowego.

Produkty bogate w witaminę E: soja, kiełki, nasiona słonecznika, żółtka jaj, warzywa liściaste, oleje roślinne, zarodki pszenicy, orzechy laskowe.

 

Witamina K

Pod nazwą witamina K kryje się grupa związków chemicznych - filochinon (K1), menachinon (K2), menadion (K3). Związek ten odgrywa ważną rolę w tworzeniu tkanki kostnej. Witamina K wykazuje również działanie przeciwkrwotoczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne, ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Niedobory witaminy K występują rzadko.

Produkty bogate w witaminę K: produkty pochodzenia roślinnego (bazylia suszona, natka pietruszki, botwinka, rzeżucha).

Produkty spożywcze różnią się między sobą rodzajem witamin i ich zawartością. Nie ma jednego produktu, który byłby w jednakowym stopniu źródłem wszystkich, dlatego tak ważne jest przestrzeganie zróżnicowanej diety. Pamiętajmy jednak, że popadanie w skrajności nigdy nie jest dobre dla naszego organizmu.  Nadmiar witamin prowadzi do hiperwitaminozy, która może być dla nas niebezpieczna w skutkach.

 

Źródła

Marta Myszka, Marian Klinger. Immunomodulacyjne działanie witaminy D. Postepy Hig Med Dosw, 2014; 68: 865-878

Maria Konopacka. Rola witaminy C w uszkodzeniach oksydacyjnych DNA. Postepy Hig Med Dosw. (online), 2004; 58: 343-348

ANNA DOBRZAŃSKA I ZESPÓŁ EKSPERTÓW. Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D. Pol. Merk. Lek., 2010, XXVIII, 164, 130

Halina Bojarowicz, Anna Płowiec. Wpływ witaminy A na kondycję skóry. Probl Hig Epidemiol 2010, 91(3): 352-356

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-plodnosci-co-jesc-aby-poprawic-plodnosc-i-ulatwic-zajscie-w-ciaz_36868.html

http://scitechconnect.elsevier.com/eat-boost-immunity-6-things-find/?utm_source=socialmedia&utm_medium=foodsci&utm_campaign=Eat%20to%20Boost%20Immunity:%206%20Things%20You%20Need%20and%20Where%20to%20Find%20Them&sf22306001=1


 

KOMENTARZE
Newsletter