Naukowcy wykorzystali metodę CRISPR do opracowania odmiany pszenicy o zmniejszonej zawartości asparaginy, która w trakcie opiekania pieczywa przekształca się w rakotwórczy akrylamid. Świeży chleb zawiera niewielkie stężenie tego toksycznego związku, jednak popularne wśród Brytyjczyków tosty mają w sobie dużą ilość kancerogenu. Jego znacząca zawartość jest również charakterystyczna dla szerokiej gamy wysoko przetworzonych produktów spożywczych ze zbóż i ziemniaków.
Toksyczny akrylamid powstaje w wyniku reakcji Maillarda zachodzącej pomiędzy asparaginą a cukrami redukującymi. Związek ten jest toksyną, której wysoka obecność w diecie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego oraz uszkodzeń układu nerwowego. W badaniach na zwierzętach wykazano, że akrylamid wywołuje nowotwory u szczurów i myszy. Z tego względu zakłada się, że ma podobny wpływ na organizm człowieka. Duże ilości akrylamidu tworzą się podczas smażenia w głębokim tłuszczu lub pieczenia pokarmów zawierających skrobię. Najistotniejszymi źródłami tej toksyny we współczesnej diecie są: frytki, chipsy, kawa, ciasta oraz pieczywo.
W celu obniżenia zawartości akrylamidu w produktach spożywczych naukowcy „wybili” gen syntetazy asparaginy – TaASN2 – z materiału genetycznego pszenicy. Dzięki tej modyfikacji stężenie asparaginy w nasionach otrzymanej rośliny było znacznie zmniejszone w porównaniu z organizmami nie poddanymi edycji. Jedna z otrzymanych linii wykazała redukcję na poziomie aż 90%. W trakcie rozpoczynających się prób terenowych naukowcy badać będą zawartość asparaginy i białka w ziarnie powstającym w warunkach standardowej uprawy. Badaczy interesuje również aspekt wydajności nowej odmiany rośliny. Dla wprowadzenia zmodyfikowanej genetycznie pszenicy do rolnictwa i produkcji żywności konieczne jest, aby przy obniżonym stężeniu jednego aminokwasu jakość ziarna oraz wielkość plonu nie odbiegała od odmian tradycyjnych. Naukowcy z zespołu badawczego wierzą, że jest to możliwe.
KOMENTARZE