Pierwszy dzień poświęcony zostanie na wykłady i warsztaty związane z piwną tematyką. Będzie okazja, żeby dowiedzieć się więcej o tym, jak powstaje piwo albo czy różnica w cenie ma wpływ na jakość złotego trunku. Poruszona również zostanie kwestia cydru, a Kompania Piwowarska przeprowadzi pokaz kiperski Cervesario, podczas którego będzie można dowiedzieć się więcej o degustacji piwa.
Po zakończeniu wykładów odbędzie się sesja posterowa, podczas której będzie możliwość obejrzenia zgłoszonych plakatów, przygotowanych przez studentów oraz doktorantów Politechniki Łódzkiej. Na zakończenie pierwszego dnia festiwalu przygotowaliśmy serię warsztatów, które poprowadzone zostaną przez cenionych fachowców w dziedzinie piwa.
Drugiego dnia na dziedzińcu wydziałowym odbędzie się piknik, którego główną atrakcją będzie degustacja piw browarów z całej Polski oraz okazja skosztowania przysmaków z grilla. Niespodzianką w tym roku będą dwa piwa uwarzone przez wydziałowe koła naukowe. Istotnym wydarzeniem na pikniku będzie również akcja ZPPP Browary Polskie "Nigdy nie jeżdżę po alkoholu", podczas której każdy może sprawdzić swoich sił w alkogoglach przechodząc po prostej linii.
Wstęp na pierwszy dzień imprezy jest za darmo. Na drugą część festiwalu bezpłatnie wejdą studenci i doktoranci, którzy brali udział w wykładach pierwszego dnia lub w sesji posterowej. Pozostali studenci i doktoranci Politechniki Łódzkiej po okazaniu ważnej legitymacji zapłacą 2 zł.
Jednocześnie organizatorzy zachęcają do wzięcia udziału w festiwalu wszystkich piwowarów warzących swoje trunki w domowych warunkach. Drugiego dnia będzie dla was miejsce, by pochwalić się swoim wyrobem. Zgłoszenia ślijcie na coolturalny.festiwalpiwa@gmail.com,zaglądajcie na facebookowy profil wydarzenia, a także do naszego kalendarium, gdzie macie kompletny plan ramowy.
KOMENTARZE