Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
„Zielone złoto” kosmetologii
„Zielone złoto” kosmetologii
Obecna w przyrodzie od 3,6 miliardów lat, od zarania dziejów odegrała ważną rolę w tworzeniu warunków tlenowych na Ziemi, była pokarmem dla starożytnych cywilizacji, dziś uznana przez FDA za pełnowartościowe i najbogatsze w składniki odżywcze pożywienie na świecie. O czym mowa?

O spirulinie. Tym terminem określa się biomasę lub wyciągi z biomasy cyjanobakterii, najczęściej z gatunków mikroalg Arthrospira platensis (słodkowodna) lub Arthrospira Maxima (morska), niebiesko-zielonych sinic, o kształcie skręconej spirali, które osiągają wielkość niespełna 0,3 mm.

Z powodu bogactwa substancji aktywnych w swojej budowie, nazywana jest „zielonym złotem” lub „mlekiem Matki Ziemi”, szczególnie z uwagi na niezwykle wysokie stężenie kwasu gamma linolenowego. Dla wegetarian oraz propagatorów zdrowego żywienia to tzw. "zielone mięso", ze względu na znaczną zawartość dobrze przyswajalnego białka, żelaza oraz witaminy B12.

Ze względu na bogatą kombinację naturalnych, łatwo przyswajalnych i bezpiecznych dla człowieka substancji odżywczych znalazła szerokie zastosowanie w zarówno w przemyśle spożywczym jak i w pielęgnacji urody.

SKŁAD

BIAŁKA I AMINOKWASY

stanowią ok.65% suchej masy, spirulina zawiera komplet osiemnastu aminokwasów biogennych, w tym wszystkie egzogenne

 

LIPIDY

z czego 50% to NNKT, a w tym bardzo ważny kwas gamma-linolenowy (GLA), kwas mirystynowy, oleinowy, palmitynowy, linolowy

 

WĘGLOWODANY

Polimery cukrowe głównie zbudowane z glukozy, ale też ramnozy, ksylozy i galaktozy (dlatego jest tak łatwo przyswajalna)

 

WITAMINY

A, K, E, B1, B2, B3, B5, B6, B12, H, inozytol, sól kwasu foliowego

 

ZWIĄZKI MINERALNE

wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, sód, selen, miedź, mangan

 

BARWNIKI

fikocyjanina, chlorofil a, β – karoten, zeaksantyna

 

 

Obecnie w kosmetologii wykorzystuje się głównie jej działanie ochronne, przeciw grzybom, wirusom oraz bakteriom, dzięki odkryciu w spirulinie szczególnego układu polisacharydów, które chronią komórki tej mikroalgi przed innymi mikroorganizmami. Dało to możliwość wykorzystania tego działania w stosunku do ochrony komórek ludzkich przed patogenami chorobotwórczymi pochodzenia zewnętrznego. Na szczególną uwagę zasługuje tu spirulan wapnia, który głównie przeciwdziała wirusom otoczkowym jakim np. jest Herpes Simplex, wirus odpowiedzialny za opryszczkę. Dlatego przynosi dobre efekty lecznicze i ochronne dla skór podatnej na opryszczkę, brodawki zwykłe i inne.

 

 

Wyciąg ze spiruliny jest niezwykle pomocny przy pielęgnacji cer problematycznych. Pomaga wygoić stany zapalne wywołane infekcja bakteryjną w trądziku pospolitym,  wspomaga i pobudza proces rewitalizacji komórek przy cerach suchych i dojrzałych z uszkodzoną bariera fizjologiczną jednocześnie chroniąc skórę przed nadkażeniem, a także jest bezpieczna dla skór atopowych i wrażliwych.

Dzięki tak wysokiej koncentracji aminokwasów, witamin i związków mineralnych przyspiesza gojenie skóry, jej regenerację oraz opóźnia jej starzenie. Ułatwia usuwanie toksyn z organizmu, wpływa na aktywność enzymów komórkowych oraz usprawnia syntezę DNA. Wyraźnie obkurcza naczynka nadając skórze świeży ton i prawidłowy koloryt.

Właściwości i działanie spiruliny:

- nawilża i wygładza skórę

- zmniejsza szorstkość naskórka, poprawia barierę lipidową skóry, wpływając korzystnie na stan skóry suchej,

- reguluje pracę gruczołów łojowych, odpowiednia w pielęgnacji cery trądzikowej, łuszczycy, łojotoku,

- działa łagodząco, przeciwzapalnie i gojąco,

- uniemożliwia mikroorganizmom rozwój na powierzchni skóry oraz wnikanie do wnętrza komórek nabłonkowych,

- daje natychmiastowo widoczną poprawę wyglądu skóry oraz jej kolorytu,

- poprawia krążenie w drobnych naczynkach krwionośnych,

- działa oczyszczająco oraz regulująco na metabolizm skóry,

- regeneruje, odżywia i mineralizuje skórę,

- ujędrnia i polepsza napięcie skóry.

 

Spirulina uznana za produkt o specyficznych walorach witaminowych,  wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków oraz do uszlachetniania i barwienia ręcznie robionych mydeł. Stosowana może być  na całe ciało a także na włosy. Jest dostępna w gotowych produktach profesjonalnych oraz w formie sproszkowanej, którą można zmieszać z wodą i zastosować w postaci maski. W takiej formie wykazuje wysokie powinowactwo do skóry, dzięki czemu składniki aktywne obecne w spirulinie z łatwością penetrują warstwę rogową naskórka i przenikają w głąb skóry. Różnorodność produktów i ich bogactwo w minerały decyduje o możliwości skomponowania odpowiedniego zabiegu pielęgnacyjnego i dopasowania go do każdego rodzaju cery. Może być stosowana jako suplement diety wspomagający efekty zabiegów kosmetycznych. Jest dostępna w postaci tabletek, kapsułek, bądź jako forma sproszkowana, którą można dodać do innych potraw. Tak więc wśród tylu zalet jakie niesie ze sobą ta mikroalga  charakterystyczny zapach wodorostów i ich nietypowy smak samej spiruliny nie powinien stanowić problemu dla większości użytkowników, którzy chcą korzystać z jej wszechstronnego działania.

 

Katarzyna Kołaczek

Źródła

 “Health aspects of Spirulina (Arthrospira) microalga food Suplement” [w] Journal of the Serbian Chemical Society

Khan Z., Bhadouria P., Bisen PS., Department of Biotechnology, J.C. Bose Institute of Life Sciences, Bundelkhand University; “Nutritional and therapeutic potential of Spirulina”

Edis Koru; Ege University Fisheries Faculty, Dept. of Aquaculture Algae Culture Lab.; “Earth Food Spirulina (Arthrospira): Production and Quality Standarts”

 

V.D. Pandey, Anita Pandey and Vibhu Sharma; “Biotechnological applications of cyanobacterial phycobiliproteins“.

Mirella Batory, Marzena Glinka;  Profesjonalne kosmetyki firmy ZIAJA. Cz.11. Maski żelowe z algą Spiruliną
[w] Pol J Cosmetol 2008, 11(3): 233-240

http://www.spirulina.pl

 

KOMENTARZE
Newsletter