Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zastosowanie surowców odzwierzęcych w kosmetologii
Zastosowanie surowców odzwierzęcych w kosmetologii

Surowce odzwierzęce są szeroko wykorzystywane przez człowieka w wielu dziedzinach życia. Bogaty skład chemiczny oraz właściwości sprawiają, że stosuje się je w farmacji i kosmetologii. Do surowców kosmetycznych pochodzenia zwierzęcego możemy zaliczyć przede wszystkim: śluz ślimaka, perły, lanolinę, mleko, ryby i owady. Rosnąca świadomość konsumentów preparatów kosmetycznych sprawia, że wielu producentów wychodzi naprzeciw ich oczekiwaniom i rozszerza swoje portfolio o produkty o specyficznym składzie.

 
 

Śluz ślimaka

Śluz ślimaka jest jednym z najbardziej wszechstronnych surowców kosmetycznych. Jego działanie zostało odkryte przypadkowo, ponieważ zauważono, że pracownicy ferm ślimaków mają gładką i odżywioną skórę dłoni. W jego składzie znajdziemy m.in. kolagen, elastynę, alantoinę, kwas glikolowy oraz witaminy A, C i E. Zawartość tych składników sprawia, że śluz ślimaka działa regenerująco, wygładzająco oraz ujędrniająco. Dodatkowo wykazuje działanie głęboko nawilżające oraz odżywcze. Systematyczne stosowanie preparatów ze śluzem ślimaka pozytywnie wpływa na cerę, nawet problematyczną, z rozstępami lub utraconą jędrnością. Śluz ślimaka sprawdza się także w pielęgnacji cery tłustej, gdyż przyspiesza gojenie się zmian zapalnych, przyczynia się do wyrównania kolorytu cery oraz zmniejsza widoczność ujść gruczołów łojowych. Warto podkreślić jego korzystne działanie w pielęgnacji przeciwstarzeniowej. Śluz ślimaka ma postać cieczy w kolorze od transparentnej do jasnobursztynowej i posiada charakterystyczny zapach. Składnik ten bardzo często jest spotykany w kosmetykach azjatyckich.

Małże

Źródłem surowców, które cieszą się dużą popularnością, są również małże, należące do rodziny perłopławów. Są rezerwuarem aminokwasów, wykazujących działanie odżywcze oraz nawilżające, a także soli mineralnych o działaniu wzmacniającym, tonizującym oraz regulującym metabolizm komórek skóry. Stanowią cenny składnik kosmetyczny, przeznaczony do jednego z najbardziej luksusowych zabiegów na rynku. Surowcem kosmetycznym, pozyskiwanym z małży, są perły oraz macica perłowa (masa perłowa), która jest wewnętrzną warstwą muszli. Masa perłowa ma postać białego, matowego proszku. Znajduje zastosowanie głównie w peelingach oraz maseczkach do twarzy. Bardziej cenionym składnikiem jest jednak proszek perłowy, uzyskiwany w procesie mikronizacji pereł, czyli rozdrobnienia cząstek do pożądanej wielkości. Stanowi on surowiec receptur, przeznaczonych do pielęgnacji twarzy oraz makijażu. Proszek perłowy wykorzystuje się także w formie hydrolizatu, będącego składnikiem kosmetyków do pielęgnacji włosów – szamponów i odżywek. Stosuje się go też w pielęgnacji cery jako składnik kremów, maseczek czy toników. Dodatek perły do preparatu kosmetycznego ma za zadanie przede wszystkim nadać efekt nawilżający, który uzyskuje się przez zmniejszenie przeznaskórkowej utraty wody i wzrost uwodnienia skóry. Oprócz wspomnianych pereł oraz masy perłowej także muszle mogą stanowić ważny składnik kosmetyczny. Składają się w ponad 95% z węglanu wapnia, a pozostałe niespełna 5% stanowią białka, glikoproteiny oraz polisacharydy, będące składnikiem macierzy organicznej. Kosmetyki, które zawierają w swym składzie przetworzone muszle małży, wykazują działanie regenerujące na skórę. Wynika to ze zdolności stymulacji fibroblastów do ekspresji genów, kodujących kolagen typu I i III.

Lanolina

Ostatnim odzwierzęcym składnikiem, który chciałabym zaprezentować, jest lanolina. Otrzymuje się ją z wełny owcy po jej zestrzyżeniu. Znana jest z właściwości zmiękczających, nawilżających oraz odżywczych. Niezaprzeczalną zaletą lanoliny jest jej wielokierunkowe działanie kosmetyczne. W przeszłości uważano ją za produkt, wywołujący alergię, ale udoskonalenie procesu oczyszczania sprawiło, że obecnie jej potencjał uczuleniowy jest niski. Lanolina znajduje zastosowanie w kremach do twarzy, pełniąc funkcję emulgatora, stabilizatora emulsji w/o oraz emolientu. Przyczynia się do regeneracji keratynocytów, a także wzmocnienia naturalnej bariery ochronnej skóry. Pozostawia na skórze warstwę ochronną, która jest skuteczniejsza i mocniejsza niż warstwa, powstała po nałożeniu gliceryny i wazeliny. Wartą podkreślenia cechą lanoliny jest jej działanie lecznicze – wpływa na gojenie się ran, stosuje się ją pomocniczo w terapii pacjentów z różnymi schorzeniami skórnymi, zmniejsza objawy przesuszonej, popękanej oraz otartej skóry w czasie dwóch tygodni systematycznego stosowania.

Źródła

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/ma%c5%82%c5%bce-muszle-owoce-morza-mi%c4%99czak%c3%b3w-419052/

KOMENTARZE
news

<Luty 2023>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
8
9
11
12
13
15
16
18
19
20
21
25
26
1
3
4
5
Newsletter