Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Roślinna witamina D3 w nowej odsłonie – EirVit®, czyli cholekalcyferol z fitosteroli sosnowych
Roślinna witamina D3 w nowej odsłonie – EirVit®, czyli cholekalcyferol z fitosteroli sosnow

Fitosterole są produkowanymi przez rośliny analogami cholesterolu, zarówno strukturalnie, jak i funkcjonalnie. Dotychczas były wykorzystywane głównie ze względu na swoje hipocholesterolemiczne właściwości, hamując absorpcję cholesterolu w jelicie cienkim. Intuicja podpowiada od razu, że mogą zastąpić cholesterol też w innych procesach – tak narodził się pomysł wykorzystania fitosteroli do pozyskania witaminy D.

 

 

Według badań witamina D3 jest o 87% lepiej przyswajalna niż witamina D2, również należąca do grupy witamin D. Lepiej też podnosi poziom aktywnej formy witaminy D we krwi. Obecnie witamina D3 najczęściej jest produkowana z tłuszczu ryb albo z lanoliny, czyli tłuszczu pozyskiwanego podczas strzyżenia owiec. Niezależnie od swojego pochodzenia nie są to produkty odpowiednie przy diecie wegańskiej.

Zdrowie z natury, czyli roślinne źródła witaminy D

Jeszcze do niedawna weganie chcący suplementować witaminę D byli zdani jedynie na suplementy z witaminą D2. Pozyskuje się ją np. z pieczarek uprawianych w promieniach światła UV – pod wpływem światła słonecznego w pieczarkach dochodzi do przekształcenia ergosterolu w ergokalcyferol (witaminę D2). Na szczęście naukowcy odkryli źródło roślinnej witaminy D3, tym samym rozwiązując problem wielu wegan. Tym źródłem okazały się najpierw porosty, a następnie algi morskie, z których udało pozyskać się witaminę D3 o niemal identycznym składzie chemicznym, jak witamina D3 z lanoliny. Cholekalcyferol otrzymywany w ten sposób jest niemodyfikowany genetycznie, produkowany w sposób zrównoważony i zarejestrowany w Vegan Society i Vegetarian Society. Niestety ten zaawansowany technicznie proces otrzymywania cholekalcyferolu wiąże się ze znacznie większymi kosztami produkcji, które przekładają się na kilkunastokrotnie większe ceny rynkowe niż witamina D3 pochodzenia zwierzęcego. Wszystkie te wyzwania spowodowały, że w 2021 r. wraz z laboratoriami Chrysalis Health & Beauty zaczęliśmy szukać alternatywnych źródeł wegańskiej witamy D3. Tak znaleźliśmy EirVit®, który zapewnia identyczną jakość, zachowuje pochodzenie roślinne, jednocześnie redukując cenę nawet o 40% w porównaniu z wegańską witaminą D3 z alg lub porostów!

Czym jest EirVit®?

EirVit® to cholekalcyferol pozyskiwany w 100% z fitosteroli pochodzenia roślinnego. Ta wysokiej czystości i jakości witamina D3 jest odpowiednia dla wegan i wegetarian, jednocześnie spełniając wszystkie wymogi regulacyjne dotyczące cholekalcyferolu. W jego otrzymywaniu wykorzystujemy sosnę zwyczajną w celu uzyskania kluczowych fitosteroli, które w zrównoważonym procesie, jesteśmy w stanie przekształcić do cholesterolu zgodnego z monografią Farmakopei Stanów Zjednoczonych (USP) i Farmakopei Europejskiej (EP). Zarówno ten proces, jak i późniejsza konwersja do cholekalcyferolu są kluczowe dla zapewnienia zgodności z surowymi przepisami USP i EP.

EirVit® a status novel food

Bardzo ważnym pytaniem przy nowych produktach pojawiających się na rynku europejskim, zwłaszcza przy niekonwencjonalnym pochodzeniu, jest ich status nowej żywności (novel food). Możemy stwierdzić z pewnością, że EirVit® nie jest nową żywnością w świetle Rozporządzeń (UE) 2015/2283. Ze względu na materiał wyjściowy i zastosowany proces oraz biorąc pod uwagę wytwarzany cholekalcyferol, EirVit® nie spełnia definicji nowej żywności i powinien być traktowany w taki sam sposób, jak witamina D3 pochodząca z lanoliny (lub innego pochodzenia zwierzęcego). Proces pozyskiwania EirVit® nie różni się od szlaku stosowanego do produkcji witaminy D3 pochodzenia zwierzęcego, w tym lanoliny – przepisy dotyczące witaminy D3 nie określają źródła cholesterolu.

Chociaż udowodniliśmy, że cholesterol pochodzący z fitosteroli używamy do uzyskania witaminy D3 spełnia wymagania monografii USP i EP, niekoniecznie ma to miejsce w przypadku innych źródeł witaminy D3 dostępnych na rynku. Producenci witaminy D3 pochodzącej z lanoliny (i innych źródeł zwierzęcych) nie zawsze testują lub gwarantują jakość i czystość cholesterolu wykorzystywanego w produkcji. 

Autor: Wojciech Piotrowski, Protec Ingredia Polska Sp. z o.o.

Kontakt: wojciechpiotrowski@protecingredia.com

Źródła

Fot. Bio-Tech Media/ProTec Ingredia

KOMENTARZE
Newsletter