Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Węgiel aktywny - zastosowanie w kosmetyce
Węgiel aktywny - zastosowanie w kosmetyce
Węgiel jest pierwiastkiem, który powszechnie raczej nie jest kojarzony z branżą kosmetyczną. Odnajduje zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, między innymi w wytwarzaniu energii, przemyśle chemicznym, papierniczym czy też farmaceutycznym. Warto jednak zauważyć, że odgrywa on istotną rolę w kosmetologii i produkcji kosmetyków, szczególnie w przypadku pielęgnacji cer tłustych i trądzikowych. Jest to coraz bardziej doceniany surowiec, który stanowić może główny składnik receptur produktów kosmetycznych.

 

Węgiel aktywny, o którym mowa można zdefiniować jako węgiel w najczystszej postaci. Posiada silne właściwości adsorbujące dzięki jego strukturze, wielkości porów i dużej powierzchni sorpcyjnej (do 2500 m2/g).  Dzięki temu dobrze pochłania wszelkie zanieczyszczenia chemiczne. Na rynku pojawił się na początku XX wieku, wówczas stosowany był głównie jako różnego rodzaju filtry. Otrzymuje się go z organicznych surowców o budowie polimerycznej, takich jak:  drewno, węgiel kamienny, węgiel brunatny, torf drogą aktywacji fizycznej bądź chemicznej. Źródła podają, iż produkcja węgla aktywnego na skalę światową wynosi około 1 mln ton rocznie i cały czas wzrasta.

Active carbon (często używana przez producentów nazwa węgla aktywnego) dobrze radzi sobie z przyciąganiem i wchłanianiem toksyn, zanieczyszczeń ze skóry, nadmiaru sebum czy też zrogowaciałego naskórka. Dodatkowo wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, rozjaśniające i kojące. Dlatego też stosowany jest w produktach do oczyszczania i pielęgnacji głównie cer tłustych, mieszanych i trądzikowych. Stosowany w odpowiedni sposób zwalczy zaskórniki, złagodzi zmiany zapalne na skórze, oczyści ją i odświeży.  Eliminuje także przykre zapachy. Jednocześnie jest on łagodny dla skóry, nie powoduje podrażnień i nie narusza jej bariery ochronnej.

W sprzedaży dostępny jest w formie węgla formowanego, węgla granulowanego, impregnowanego i pylistego. W kosmetyce wykorzystywany jest ten ostatni. Dostępne na rynku produkty kosmetyczne z węglem aktywnym to w głównej mierze mydła, żele myjące, peelingi, maseczki przeznaczone do pielęgnacji cer zanieczyszczonych, a także łagodne, a zarazem skutecznie oczyszczające szampony do włosów. Z powodzeniem można go także stosować jako półprodukt i samodzielnie dodawać do gotowych preparatów kosmetycznych. Na uwagę zasługuje zaprojektowane przez Martę Frank mydło z węgla aktywnego w kształcie bryły węgla "Sadza Soap". Innowacyjny produkt, łączący tradycję regionu śląskiego oraz skuteczne działanie oczyszczające i antybakteryjne znany jest w Polsce oraz zagranicą (m.in. Czechy, Francja, Portugalia, Wielka Brytania).  

- Produkt okazał się na tyle popularny, a w pewnych kręgach wręcz kultowy, że po 3 latach od premiery węglowego mydła wprowadziliśmy na rynek również węgiel w płynie (szampon, płyn pod prysznic, peeling), a wkrótce ukażą się kolejne kosmetyki z węglowej rodziny. - dopowiada dla portalu Biotechnologia.pl Marcin Babko, producent kosmetyków Sadza Soap, mąż Marty Frank.

Poza zastosowaniem omawianego pierwiastka w produktach do pielęgnacji skóry i włosów, węgiel aktywny jest substancją, która skutecznie wybiela zęby, nie uszkadzając szkliwa. Dzieje się to za sprawą pochłaniania związków garbnikowych z powierzchni zębów, które odpowiadają za nieestetyczny kolor zębów, a ich obecność spowodowana jest piciem kawy i herbaty. Na rynku dostępne są pasty wybielające z węglem aktywnym, np. ekologiczna czarna pasta do zębów " Ecodenta".

Reasumując, węgiel aktywny jest doskonałym i w 100% naturalnym surowcem kosmetycznym. Jest łagodny i bezpieczny dla skóry. W szczególności posiadacze cer tłustych, zanieczyszczonych i trądzikowych koniecznie powinni wypróbować produkt z węglem aktywnym w składzie i przekonać się osobiście jak korzystnie wpływa na stan skóry.

Źródła

 „Czysta energia, produkty chemiczne i paliwa z węgla – ocena potencjału rozwojowego”, pod red. T. Borowieckiego, J. Kijeńskiego, J. Machnikowskiego, M. Ściążko, IChPW, Zabrze 2008

http://www.aces.pl/4,wegiel_aktywny

http://polymer-carbon.ch.pwr.edu.pl/instrukcje/PLTRnW_wegle_aktywne.pdf

https://www.weglokoks.com.pl/index.php/nasz-biznes/swiat-wegla/wegiel-pochodzenie-natura-zastosowanie

http://sadzasoap.com/

KOMENTARZE
news

<Październik 2019>

pnwtśrczptsbnd
2
Business Insider Trends Festival
2019-10-02 do 2019-10-03
4
BioNinja Challenge 2019
2019-10-04 do 2019-10-06
5
6
11
12
13
15
Forum Pharma 360° PLanet
2019-10-15 do 2019-10-16
19
20
23
25
27
28
30
31
1
2
3
Newsletter