Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Przegląd kwasów stosowanych w kosmetyce – ciąg dalszy
Przegląd kwasów stosowanych w kosmetyce – ciąg dalszy
Kwasów stosowanych w kosmetyce jest kilkanaście. Kwasy dzielimy na alfa-hydroksykwasy (ang. Alpha hydroxy acid, AHA) i beta-hydroksykwasy (ang. Beta hydroxy acid, BHA). Do kwasów BHA zaliczany jest tylko kwas salicylowy. Wśród kwasów α, oprócz wspomnianych w ostatnich 2 artykułach, wyróżnia się:

Kwas winowy

INCI: Tartaric acid

- Podobnie jak kwasy mlekowy i jabłkowy, kwas winowy ma 2 izomery: prawoskrętny oraz lewoskrętny. Izomer prawoskrętny kwasu winowego(+)-(R,R) oraz jego sole występują w owocach, szczególnie w winogronach, liściach winorośli, a także w buraku cukrowym. Kwas winowy bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i występuje w postaci kryształków. Kwas winowy jest używany w kosmetyce ze względu na swoje znakomite właściwości takie jak bardzo dobre oczyszczenie skóry, likwidacja oraz rozjaśnienie drobnych przebarwień występujących na skórze oraz zwężenie porów skóry.

Kwas pirogronowy

INCI: Pyruvic Acid

- jest naturalnie występującym związkiem w jabłkach oraz sfermentowanych owocach. Kwas pirogronowy jest jednym z najczęściej wykorzystywanych kwasów w kosmetyce. Wykazuje bardzo silne właściwości bakteriostatyczne, stąd też wykorzystywany jest głównie przy leczeniu trądziku pospolitego oraz trądziku różowatego. Kwas pirogronowy reguluje również wydzielanie sebum, w związku z tym jest wykorzystywany w leczeniu łojotoku. Stosuje się go również w rozjaśnianiu przebarwień. Dodatkowo wygładza skórę, stymuluje produkcję kolagenu oraz elastyny. Z uwagi na jego wielokierunkowe działanie stosuje się go również w redukcji zmarszczek, drobnych linii, a nawet blizn.

Polihydroksykwasy (ang. Polyhydroxyalkanoates, PHA)

- wśród polihydroksykwasów wyróżnia się glukonolakton oraz kwas laktobionowy. Kwasy te stanowią nową generację hydroksykwasów. Po przeprowadzonych badaniach klinicznych potwierdza się ich skuteczne i wielokierunkowe działanie. Posiadają one bardzo silne właściwości nawilżające oraz zahamowują transepidermalną utratę wody ze skóry.  Powodują „zmiatanie” wolnych rodników, a także chronią włókna kolagenowe przed utratą elastyczności. Dodatkowo stymulują produkcję kolagenu i elastyny. Glukonolakton oraz kwas laktobionowy rozjaśniają przebarwienia, redukują stany zapalne, a co najważniejsze przy cerze wrażliwej wzmacniają naczynia krwionośne.

Podsumowując, kwasy owocowe i in. stosowane w kosmetyce mają bardzo dużo korzyści dla skóry. Jednak należy z nich korzystać z rozwagą i po ich stosowaniu unikać ekspozycji na promieniowanie słoneczne bądź stosować wysoką ochronę przeciwsłoneczną (najlepiej SPF 50). Najlepiej kwasy używać pod kontrolą dermatologów lub kosmetologów.

 

Źródła

Arct J., Pytkowska K. „Leksykon surowców kosmetycznych”. Warszawa 2010.

Barel A.O., Paye M., Maibach H.I. „Handbook of Cosmetic Science and Technology”, 2001.

Glinka R., Glinka M. „Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii” tom I, Łódź 2008.

Marzec A. „Chemia kosmetyków. Surowce, półprodukty, preparatyka wyrobów”, Toruń 2005.

Mrukot M. „Kosmetologia receptariusz”, Kraków 2006.

KOMENTARZE
news

<Sierpień 2021>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
Pomiar pH próbek farmaceutycznych
2021-07-28 do 2021-09-29
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter