Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Orzech włoski – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Orzech włoski – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Znane ze swych właściwości poprawiających pracę mózgu orzechy włoskie posiadają w swym składzie substancje, które znajdują zastosowanie także w produkcji kosmetyków. Nie bez błahego powodu wykorzystywane są w kremach przeciwstarzeniowych, ponieważ posiadają najwięcej antyoksydantów wśród orzechów.

 

 

 

Właściwości 

Orzechy włoskie są źródłem witamin (B, C, E i K) oraz żelaza, cynku, manganu, fosforu. Jednak najbardziej cenione są za obecność kwasów tłuszczowych. Zawierają najwięcej kwasów omega-3 spośród innych orzechów. Liście, jak również i łupiny orzecha, posiadają pożądane substancje, które są wykorzystywane w kosmetyce ze względu na zawartość w nich cennych składników. W liściach znajdziemy beta-karoten, flawonoidy, olejki eteryczne, witaminy.

 

Zastosowanie

Olej z orzecha włoskiego otrzymywany jest w procesie tłoczenia. Jest przejrzysty – od koloru jasnożółtego, do zielonego. Posiada lekką konsystencję, która sprawia, że bardzo szybko wchłania się w skórę. Olej z orzecha wykorzystywany jest w kosmetykach o właściwościach natłuszczających oraz o działaniu emoliencyjnym.

 

Olej z orzechów ceniony jest przez swe działanie przeciwstarzeniowe, w związku z czym polecany jest dla cery dojrzałej, jak również suchej. Kosmetyki posiadające w swym składzie orzechy świetnie sprawdzają się u osób borykających się z trądzikiem czy egzemą. To właśnie właściwości przeciwdrobnoustrojowe wykorzystuje się w maseczkach przeznaczonych dla osób z cerą łojotokową, a także z pojawiającymi się wypryskami. Olej z orzechów działa również świetnie na włosy, dodając im blasku i miękkości. Bardzo często stosowany jest w salonach kosmetycznych podczas masażu, pozostawiając przyjemny zapach na skórze, a także długotrwałe nawilżenie skóry. 

 

Występujący w liściach oraz zielonych łupinach barwnik – juglon – wykorzystywany jest w produkcji preparatów brązujących oraz produktów do włosów, tj. szamponów, odżywek czy płukanek, gdyż posiada właściwości przyciemniająceRozdrobnione  łupiny orzecha wykorzystywane są w peelingach, a także kremach złuszczających martwy naskórek. Cudownie ścierają martwy naskórek, pozostawiając gładką i miękką skórę. Popularnością cieszy się robiona w domowym zaciszu płukanka z liści orzechów włoskich, która naturalnie przyciemnia włosy.

KOMENTARZE
news

<Listopad 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
30
31
1
2
3
4
7
MEDmeetsTECH
2019-11-07 do 2019-11-07
9
40. Kongres i Targi LNE
2019-11-09 do 2019-11-10
10
11
15
16
17
22
24
27
28
Warsaw FOODHATON 2019
2019-11-28 do 2019-11-28
29
30
1
Newsletter