Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej andiroba – mało znany i niedoceniany surowiec kosmetyczny
Olej andiroba – mało znany i niedoceniany surowiec kosmetyczny

Natura oferuje nam wiele drogocennych roślin, które potrafią zdziałać cuda na naszej skórze. Mało znaną rośliną jest Carapa guianensis – drzewo, z którego nasion otrzymuje się olej andiroba. Występuje ono na terenach Amazonii, Ameryki Środkowej oraz na Karaibach. Od tysięcy lat w Amazonii olej ten był używany w leczeniu stanów zapalnych skóry, gorączki oraz wrzodów. Stosowano go jako naturalny środek na odstraszanie owadów. Dziś dozowany jest przez mieszkańców Brazylii w terapii zapalenia stawów, reumatyzmu oraz łuszczycy. Olej andiroba nie jest zbyt popularny w Polsce, dlatego warto przyjrzeć się jego właściwościom i działaniu. 

Zawiera on w swym składzie substancje, które działają m.in. przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, łagodząco i nawilżająco. Obecna w nim andirobina czyni go surowcem wartym uwagi oraz zastosowania w formulacjach kosmetycznych, ponieważ wykazuje skuteczne działanie na skórę suchą, wrażliwą oraz tłustą. Przyczynia się do łagodzenia problemów skórnych po systematycznym stosowaniu. Warto nadmienić, że jest naturalnym czynnikiem nawilżającym.

 

Wygląd

Olej andiroba posiada zielono-brązową barwę oraz orzechowy zapach. W przeciwieństwie do większości olejów tężeje w temperaturze pokojowej, dlatego przed użyciem należy go podgrzać. Uzyskuje się go w procesie tłoczenia oraz podczas wyciskania nasion. Obecny w nim limonoid odpowiada za jego gorzki smak. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, iż jest polecany w kosmetykach jako substancja czynna w ilości 10-20%.

 

Działanie:

- przeciwstarzeniowe,

- przeciwzapalne,

- łagodzące,

- antyoksydacyjne,

- nawilżające,

- regenerujące.

 

Właściwości i zastosowanie w kosmetologii

Olej andiroba zawiera w swym składzie nienasycone kwasy tłuszczowe, substancje przeciwzapalne, witaminy: A, B1, B6, C, E oraz mikroelementy. Obecne w nim alkaloidy, andirobina, taniny oraz triterpeny wykazują działanie przeciwstarzeniowe oraz przeciwzapalne. Stosowany systematycznie ukoi podrażnienia skóry oraz zapewni wyciszenie zmian skórnych. W skład kwasów tłuszczowych wchodzą przede wszystkim kwasy: mirystynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy i linolenowy. Olej andiroba jest naturalnym czynnikiem nawilżającym – NMF. Chroni skórę przed odwodnieniem poprzez zachowanie odpowiedniego poziomu nawilżenia skóry. Co więcej, pomaga odbudować barierę naskórkową, w ten sposób przyczyniając się do przywrócenia naturalnych funkcji ochronnych skóry. Dlatego polecany jest jako surowiec do preparatów o właściwościach nawilżających. Olej andiroba niszczy wolne rodniki, będąc jednocześnie naturalnym sposobem ochrony przeciwstarzeniowej.

Ważną substancją jest wspomniana andirobina, która posiada potwierdzone właściwości łagodzące. Z tego względu warto wykorzystać jej potencjał, stosując ten olej w recepturach kosmetyków do cery wrażliwej oraz podrażnionej. Zapewni złagodzenie zmian skórnych oraz regenerację naskórka. Dzięki obecności limonoidów działa odstraszająco na owady. Ten surowiec świetnie sprawdza się w formulacjach preparatów antycellulitowych. Posiada zdolność hamowania dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu oraz konwersji adipocytów. Jest to niewątpliwie idealny składnik do walki z cellulitem. Zawarte w nim triterpeny przyspieszają proces regeneracji naskórka. Właściwości przeciwbólowe oraz przeciwreumatyczne olejku sprawiają, że przynosi on ulgę przy różnego rodzaju dolegliwościach związanych z bólem mięśni oraz stawów, dlatego warto wykorzystać go podczas masażu. Olej andiroba sprawdza się w pielęgnacji skóry, ale także jako składnik preparatów do włosów, nadając im jedwabistość oraz blask. Olej może być dodatkiem do baz kosmetycznych, ale także składnikiem maseczek, balsamów do ciała, preparatów przeznaczonych do cery suchej, mieszanej, wrażliwej oraz dojrzałej. Właściwości regenerujące i silnie nawilżające sprawiają, iż poleca się go jako składnik kremów do rąk. Taki preparat zapewni długotrwałe nawilżenie skóry oraz na długi czas ją zregeneruje.

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2021>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
Cleanroom Pass
2021-12-02 do 2021-12-02
3
4
5
7
BHP w pomieszczeniach Cleanroom
2021-12-07 do 2021-12-07
9
MEDmeetsTECH#12
2021-12-09 do 2021-12-09
BioTech Daily 2021
2021-12-09 do 2021-12-09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter