Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowy aminokwas otrzymany w procesie fermentacji
02.10.2006
Kyowa Hakko przedstawiła nową metodę, opartą na fermantacji, otrzymywania komercyjnego produktu- L- tyrozyny.


W przeszłości L- tyrozyna produkowana była ze zwierzęcych białek obecnych we sierści lub futrze. Firma poszukiwała nowych sposobów otrzymywania L- tyrozyny, aby zminimalizować niebezpieczeństwo choroby BSE, a także możliwości zakażenia innymi wirusami zwierzęcymi, takimi jak np. wirus ptasiej grypy.

Firma odkryła prawdopodobnie mikroorganizmy, które mają zdolności produkowania L- tyrozyny. Na tym procesie oparto nową technologię, w której wykorzystano fermentację oraz odpowiednie oczyszczanie, co dało możliwość produkowania aminokwasu na skalę masową. Według firmy nowa metoda zapewni wysoką jakość produktu, a także pozwoli firmie rozszerzyć swoją działalność na cały Świat.

Nowa L- tyrozyna jest kolejnym produktem o firmy Kyowa Hakko, otrzymywanym w nowatroski sposób, bez wykorzystywania zwierzęcych źródeł. Inną substancą w ofercie jest między innymi L- Hydroksyprolina. Firma zapewnia, że będzie kontynuować produkcję substancji nie wykorzystując do tego zwierząt. Produkcja L- tyrozyny na pełną skalę zostanie najprawdopodobniej rozpocząta w 2007 roku.

Źródło: www.cosmeticsandtoiletries.com
KOMENTARZE
Newsletter