Czym jest glikacja?
Glikacja to chemiczny proces, polegający na nieenzymatycznym przyłączaniu się glukozy do pierwszorzędowej wolnej grupy aminowej terminalnego aminokwasu w białku. Mówiąc prościej – jest to reakcja między glukozą a białkiem skóry – kolagenem. Reakcja ta przyczynia się do formowania wiązań krzyżowych między włóknami kolagenu, a to przekłada się na zesztywnienie białka. Kolagen staje się mniej rozciągliwy, przez co skóra traci swą jędrność i elastyczność.
β-glukan to surowiec znany zwłaszcza posiadaczom cery wrażliwej. Z punktu widzenia chemika jest polisacharydem występującym w ziarnach jęczmienia i owsa, ale też w drożdżach. Składnik zapewnia efekt wygładzenia i nawilżenia skóry, zmniejsza zaczerwienienia, łagodzi skutki np. nadużywania kąpieli słonecznych.
Miód i jego pochodne
Wygładzające i zmiękczające działanie miodu na włókno włosa było znane naszym babciom. Rozwój technologii zaowocował opracowaniem szeregu związków chemicznych będących pochodnymi miodu o interesujących cechach aplikacyjnych. Składnik kryjący się pod nazwą INCI (Hydroxypropyltrimonium Honey) to otrzymywany z miodu i czwartorzędowych pochodnych składnik kondycjonujący stosowany w szamponach, odżywkach do spłukiwania i bez spłukiwania, produktach 2w1, kremach do twarzy i ciała. Związek ten doskonale wiąże wodę, wzmacnia połysk włosów, wygładza przesuszone, zniszczone włosy, poprawiający rozczesywalność mokrych włosów.
Chityna
Innym przykładem polisacharydu o korzystnych dla stanu włosów właściwościach jest chitozan. Chitozan otrzymywany jest z chityny będącej elementem budulcowym szkieletu bezkręgowców. Związek wykazuje duże powinowactwo do keratyny, przez co nawilża włosy, zapobiega rozdwajaniu się końcówek i chroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.
Ramnoza
Ramnoza wykazuje działanie regenerujące, łagodzące, absorbuje wodę, wpływa korzystnie na proces syntezy kolagenu i elastyny, przez co jest nadzieją badaczy poszukujących skutecznego antidotum na zmarszczki.
Kwas hialuronowy
Doskonale wszystkim znany, cieszący się nieustającą popularnością w kosmetologii od prawie stu lat kwas hialuronowy zaliczany jest do grupy glikozaminoglikanów. W organizmie człowieka 56% całkowitej zawartości kwasu hialuronowego przypada na skórę. Poza skórą kwas hialuronowy znajdziemy m.in. w płynie łzowym czy mazi stawowej. Dawniej otrzymywany był z grzebieni kogucich, obecnie wytwarza się go głównie metodami biotechnologicznymi.
Dihydroksyaceton
W obecnej porze roku wielu z nas sięgnie zapewne po preparaty samoopalające. Sekretem tego typu kosmetyków jest dihydroksyaceton. Chemiczna reakcja pomiędzy dihydroksyacetonem a aminokwasami zlokalizowanymi w warstwie rogowej naskórka daje w efekcie delikatnie brązowy kolor skóry bez narażania jej na szkodliwy wpływ promieniowania UV.
Biały krystaliczny cukier, wchodzący w skład peelingów cukrowych czy cukrowej pasty do depilacji to sprzymierzeniec gładkiej skóry. Jak się zatem okazuje „nie taki cukier straszny jak go malują”.
Źródło: codziennikkosmetyczny.pl
KOMENTARZE