Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Mandarynka – właściwości i zastosowanie w kosmetyce
Mandarynka – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Małe, słodkie mandarynki kojarzą nam się głównie ze świątecznym klimatem, m.in. za sprawą ich cudownego zapachu. Można je wykorzystać w przemyśle kosmetycznym, wydobywając z nich olejek mandarynkowy, który świetnie sprawdza się zarówno w aromaterapii, jak również jako surowiec kosmetyczny.

 

 

 

Właściwości

Mandarynka zawiera w sobie mnóstwo cennych składników, które potrafią zaspokoić dzienne zapotrzebowanie odżywcze. Najbardziej znaną właściwością mandarynki jest wspomaganie układu odpornościowego, dzięki obecności witamin A i C, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Zawierają one więcej witaminy A niż cytryny czy pomarańcze. Mandarynki przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu dzięki dużej zawartości substancji zwanej synefryną. Świetnie nadają się dla osób na diecie, gdyż nie tuczą – zawierają bardzo dużo wody w swoim składzie. Badania naukowe donoszą, iż mandarynki mogą pomagać leczyć otyłość, chronić przed cukrzycą typu 2, a także przed niektórymi nowotworami.

 

Mandarynka w kosmetyce

Olej mandarynkowy otrzymywany jest ze skórek mandarynek podczas procesu tłoczenia. Ma przyjemny, cytrusowy, słodki zapach oraz jasno-pomarańczowy kolor. Najbardziej cenioną właściwością tego oleju jest niewątpliwie zapach. Na etykietkach w składzie INCI olejek mandarynkowy znajdziemy pod nazwą: Citrus Nobilis Peel Oil.

Niewątpliwie, olej z mandarynki świetnie nadaje się w aromaterapii. Skóra podczas masażu tym olejkiem zostaje wygładzona i nawilżona, a piękny, orzeźwiający zapach poprawia nastrój. Dzięki tym właściwościom jest najczęściej wybieranym olejem do masażu.

Olejek ten dodaje energii, dzięki czemu polecany jest osobom, które walczą ze złym samopoczuciem, a także pomaga osobom cierpiącym na migrenowy ból głowy. Można go łączyć z każdym olejkiem, by uzyskać ciekawe połączenia zapachowe. Świetnie sprawdza się także u osób cierpiących na bezsenność.

Posiada on również właściwości antyseptyczne, zmiękczające oraz tonizujące. Polecany jest osobom posiadającym cerę tłustą/mieszaną oraz poszarzałą, gdyż wspomaga leczenie problemów skórnych tj. trądziku, blizn oraz wyprysków. Należy pamiętać, że olejek mandarynkowy jest fotouczulający.

Olejek mandarynkowy dzięki zawartości naturalnych przeciwutleniaczy sprawdza się w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Kremy z tym olejkiem napinają naskórek, a także wygładzają drobne zmarszczki. Olej z mandarynki znajduje zastosowanie w walce z cellulitem. Wykorzystuje się go w połączeniu z sokiem ogórkowym do preparatów mających za zadanie wyrównać koloryt skóry.

KOMENTARZE
Newsletter