Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Karotenoidy w diecie zwiększają naszą atrakcyjność
Spożywanie warzyw bogatych w karotenoidy wpływa na koloryt naszej skóry. Osoby z ciepłym odcieniem karnacji są postrzegane przez innych jako zdrowsze a tym samym atrakcyjniejsze. Warto więc dla urody sięgnąć po zwykłą marchewkę.

Analizując wygląd drugiej osoby np. potencjalnego partnera, zwracamy uwagę na wiele elementów, w tym na stan i kolor skóry. Lekko żółtawy odcień skóry stanowi dla innych sygnał, że jesteśmy zdrowsi niż osoby z bladą cerą. Badania prowadzone na grupie ochotników wykazały, że preferencje dotyczące koloru skóry są wynikiem zakodowanej reakcji na sygnał o stanie zdrowia i nie mają nic wspólnego z reakcją estetyczną na barwę żółtą, która ewoluuje niezależnie od doboru płciowego (badania dr Carmen Lefevr,  Uniwersytet  w Yorku). Tym samym, latem wydajemy się sobie atrakcyjniejsi niż jesteśmy w rzeczywistości, choćby za sprawą lekkiej opalenizny oraz diety bogatszej w produkty pochodzenia roślinnego. W chłodniejsze pory roku należy przyłożyć większą wagę do tego co znajduje się na naszym talerzu, aby wpłynąć na koloryt skóry od wewnątrz.

Żółtawy odcień skóry zawdzięczamy głównie karotenoidom. Są to barwniki roślinne rozpuszczalne w tłuszczach. Nadają barwę zarówno roślinom jak i zwierzętom. Składają się    z jednostek izoprenowych, zakończonych pierścieniem aromatycznym, który decyduje o właściwościach danego związku. Dzielimy je na karoteny i ksantofile (utlenione pochodne karotenów). Do karotenów należą: α – karoten,  β -karoten, g - karoten, likopen. Do ksantofili: luteina, β –kryptoksantyna, kantaksantyna, astaksantyna, kapsorubina, kapsantyna, zeaksantyna.

Tylko te, która posiadają co najmniej 7 wiązań podwójnych  mają kolor żółty, pomarańczowy lub czerwony. W połączeniu z proteinami mogą mieć barwę od zielonej poprzez niebieską aż po purpurową. Znajdziemy je m.in.: w marchwi, morelach, dyni, brzoskwiniach, mango, pomidorach, papryce, papai, kukurydzy, dzikiej róży, ale także zielonych warzywach liściastych t.j.: szpinak, kapusta włoska czy jarmuż. Mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i gojące, a także przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Najbardziej znanym związkiem z tej grupy jest b - karoten, będący prekursorem witaminy A. Dodatkowo wpływa na prawidłową keratynizację naskórka i bierze udział w jego aktywności mitotycznej, utrzymuje stabilność błon komórkowych a także chroni przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem promieniowania ultrafioletowego, mimo niskiego SPF = 2. Jest doskonałym inhibitoren wolnych rodników. Rodnik karotenylowy jest bardzo stabilny i ma szczególne powinowactwo do rodników nadtlenkowych i liponadtlenkowych. Niedobór b- karotenu powoduje łuszczenie się naskórka, łojotok, trądzik oraz może pogorszyć kondycję włosów      i paznokci.

Karoteny najlepiej przyjmować w formie naturalnej, wraz z pożywieniem, w ramach racjonalnej diety. Polecane są mieszkańcom dużych miast i palaczom, szczególnie narażonym na działanie wolnych rodników. Szerokie zastosowanie dietetyczne ma marchew, polecana zarówno osobom starszym, jak i należąca do pierwszych pokarmów małych dzieci. Pamiętajmy, że tłuszcze zwiększają przyswajalność niektórych witamin i składników odżywczych w tym karotenu. Dlatego sałatki warzywne należy skrapiać olejem, a owocowe można podać z lodami lub bitą śmietaną.

W kosmetykach najszersze zastosowanie znalazł b - karoten. Łatwo wnika w warstwę rogową naskórka, spowalnia procesy starzenia skóry, dba o jej odpowiednie nawilżenie, witalność i koloryt. Wchodzi w skład kosmetyków regulujących wydzielanie sebum, przeciwtrądzikowych, zmiękczających naskórek, przeciwstarzeniowe oraz  likwidujące efekty fotostarzenia. b- karoten.

Ekologiczną maseczkę karotenową spokojnie można przygotować w warunkach domowych. Wystarczy na tarce zetrzeć marchew, dodać łyżkę naturalnego jogurtu oraz kilka kropli oliwy z oliwek. Położyć na twarz na ok.15 minut, następnie zmyć i nałożyć krem.

Przepis na krem przeciwzmarszczkowy:

  1. Woda destylowana

51,1%

Gliceryna

35%

Nipagina M

0,3%

  1. Mirystynian izopropylu

1,1%

Olej z kiełków pszenicy

1,5%

  1. Witamina F

1,5%

Ekstrakt z żeń-szenia

1,5%

Miód

1,5%

Ekstrakt z marchwi

0,3%

Kwas mlekowy

6,2%

Fazę A ogrzać w celu rozpuszczenia konserwantu, zmieszać z fazą B w temp. ok.60oC. Po przestudzeniu 35oC - 40oC dodawać fazę C i dobrze wymieszać.

 

 

Katarzyna Kołaczek

Źródła

A. Gryszczyńska, B. Gryszczyńska, B. Opala; „Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na ludzki organizm”, 2011

Marie-Claude Martini; „Kosmetologia i farmakologia skóry”, PZWL 2007

Marzena Glinka, Ryszard Glinka; „Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii”, tom I, Łódź 2008

RoyalSociety.org

KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter