Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Jak zrobić krem w "domowym laboratorium"
Jak zrobić krem w "domowym laboratorium"
Opracowanie kosmetyku na własny użytek jest procesem stosunkowo prostym, nie wymagającym ogromnej wiedzy czy doświadczenia potrzebnego przy produktach, które trafiają na półki sklepowe. Możliwość kupienia składników kosmetyków w sklepach internetowych jest odpowiedzią na wymagania pewnej liczby konsumentów, którzy chcą tworzyć własne kosmetyki. Poniższe zasady pozwolą „niewtajemniczonym” wykonać pierwsze kroki w domowym laboratorium.

Przy tworzeniu emulsji kosmetycznej określanej w literaturze jako O/W (olej w wodzie) możemy użyć:

  • mikser, blender, spieniacz
  • kubki z tworzywa przeznaczone do grzania w kuchence mikrofalowej
  • kuchenka mikrofalowa
  • waga (dokładność ±0,05)
  • plastikowe łopatki
  • surowce kosmetyczne (zakupione w dowolnym sklepie internetowym)
  • elektroniczny termometr

 

Przykładowe zakresy stężeń podstawowych składników kosmetycznych.*

Nazwa ogólna

Zawartość %

Faza wodna

 woda demineralizowana

75-90

humektanty

1-8

zagęstniki hydrofilowe

0.02-2

Faza tłuszczowa

woski

0,2-3

antyoksydanty    

0.01-0,3

emulgatory

1-4

emolienty

3-10

Substancje dodawane poniżej temperatury 40°C

składniki aktywne

0.1-2

kompozycje zapachowe, olejki eteryczne

0.05-1

konserwanty

0.04-1

*Wartości podane w powyższej tabeli mają wyłącznie charakter informacyjny.

 

Zasady ogólne wykonania emulsji.

  1. Optymalny zakres temperatury łączenia fazy tłuszczowej i fazy wodnej – 70-75°C
  2. W celu uniknięcia strat fazy tłuszczowej wodę można dodać do oleju. Intensywne mieszanie włączamy dopiero w momencie rozdzielenia faz.
  3. Zagęstniki hydrofilowe rozpuszczamy intensywnie mieszając na zimno lub w podwyższonej temperaturze.
  4. Substancje aktywne, kompozycje zapachowe, konserwanty dodajemy w temperaturze poniżej 40°C

Dodatkowe informacje.

  • Zmiana zawartości wagowej fazy tłuszczowej wpływa na konsystencje gotowego produktu. Zwiększenie ilości wosków będzie zwiększać lepkość i odwrotnie zmniejszenie zawartości tłuszczów spowoduje uzyskanie „lżejszego” kremu.
  • Składniki faz można podgrzać w naczyniu z gorącą wodą. Tak skonstruowana łaźnia wodna zapobiega przegrzaniu roztworów.

Wykonanie:

  1. Składniki fazy olejowej i wodnej odważamy w oddzielnych naczyniach.
  2. Podgrzewamy do temperatury 75-80°C.
  3. Do fazy wodnej wlewamy zawartość fazy tłuszczowej. Intensywnie mieszamy (np. mikserem) przez ok 2 minuty na 200g gotowego kremu.
  4. Chłodzimy mieszając.
  5. Pozostałe składniki dodajemy poniżej 40°C.

 

Krem do twarzy

Faza wodna:

  1. Woda do 100,0
  2. Gliceryna 2,0
  3. Guma ksantanowa 0,1

Faza tłuszczowa

  1. Alkohol cetylowy 2,0
  2. Baza emulgująca 5,0
  3. Kwas stearynowy 1,0
  4. Olej parafinowy 2,0
  5. Dimetikon3,0
  6. Olej sojowy1,0

Pozostałe składniki

  1. Konserwant 1,0
  2. Kompozycja zapachowa 0,2

 

Podsumowanie:

Należy pamiętać, że kosmetyk nie może wywoływać podrażnień, uczuleń czy w jakikolwiek inny sposób wpływać negatywnie na stan wyglądu i zdrowia skóry. Dlatego też ilość składników tworzących recepturę i ich przeznaczenie powinna być poparta charakterystyką i być zgodna z zaleceniami producenta lub dystrybutora.

 

Rafał Maćkowiak

KOMENTARZE
Newsletter