Przy tworzeniu emulsji kosmetycznej określanej w literaturze jako O/W (olej w wodzie) możemy użyć:
- mikser, blender, spieniacz
- kubki z tworzywa przeznaczone do grzania w kuchence mikrofalowej
- kuchenka mikrofalowa
- waga (dokładność ±0,05)
- plastikowe łopatki
- surowce kosmetyczne (zakupione w dowolnym sklepie internetowym)
- elektroniczny termometr
Przykładowe zakresy stężeń podstawowych składników kosmetycznych.*
Nazwa ogólna |
Zawartość % |
Faza wodna |
|
woda demineralizowana |
75-90 |
humektanty |
1-8 |
zagęstniki hydrofilowe |
0.02-2 |
Faza tłuszczowa |
|
woski |
0,2-3 |
antyoksydanty |
0.01-0,3 |
emulgatory |
1-4 |
emolienty |
3-10 |
Substancje dodawane poniżej temperatury 40°C |
|
składniki aktywne |
0.1-2 |
kompozycje zapachowe, olejki eteryczne |
0.05-1 |
konserwanty |
0.04-1 |
*Wartości podane w powyższej tabeli mają wyłącznie charakter informacyjny.
Zasady ogólne wykonania emulsji.
- Optymalny zakres temperatury łączenia fazy tłuszczowej i fazy wodnej – 70-75°C
- W celu uniknięcia strat fazy tłuszczowej wodę można dodać do oleju. Intensywne mieszanie włączamy dopiero w momencie rozdzielenia faz.
- Zagęstniki hydrofilowe rozpuszczamy intensywnie mieszając na zimno lub w podwyższonej temperaturze.
- Substancje aktywne, kompozycje zapachowe, konserwanty dodajemy w temperaturze poniżej 40°C
Dodatkowe informacje.
- Zmiana zawartości wagowej fazy tłuszczowej wpływa na konsystencje gotowego produktu. Zwiększenie ilości wosków będzie zwiększać lepkość i odwrotnie zmniejszenie zawartości tłuszczów spowoduje uzyskanie „lżejszego” kremu.
- Składniki faz można podgrzać w naczyniu z gorącą wodą. Tak skonstruowana łaźnia wodna zapobiega przegrzaniu roztworów.
Wykonanie:
- Składniki fazy olejowej i wodnej odważamy w oddzielnych naczyniach.
- Podgrzewamy do temperatury 75-80°C.
- Do fazy wodnej wlewamy zawartość fazy tłuszczowej. Intensywnie mieszamy (np. mikserem) przez ok 2 minuty na 200g gotowego kremu.
- Chłodzimy mieszając.
- Pozostałe składniki dodajemy poniżej 40°C.
Krem do twarzy
Faza wodna:
- Woda do 100,0
- Gliceryna 2,0
- Guma ksantanowa 0,1
Faza tłuszczowa
- Alkohol cetylowy 2,0
- Baza emulgująca 5,0
- Kwas stearynowy 1,0
- Olej parafinowy 2,0
- Dimetikon3,0
- Olej sojowy1,0
Pozostałe składniki
- Konserwant 1,0
- Kompozycja zapachowa 0,2
Podsumowanie:
Należy pamiętać, że kosmetyk nie może wywoływać podrażnień, uczuleń czy w jakikolwiek inny sposób wpływać negatywnie na stan wyglądu i zdrowia skóry. Dlatego też ilość składników tworzących recepturę i ich przeznaczenie powinna być poparta charakterystyką i być zgodna z zaleceniami producenta lub dystrybutora.
Rafał Maćkowiak
KOMENTARZE