Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Innowacyjność w kremie
Innowacyjność w kremie
Czy nakładając na twarz lub ciało kosmetyk zastanawiamy się nad jego składem? Owszem, czytamy ulotkę i deklaracje, które producent podaje na opakowaniu. Czy zastanawiamy się jednak nad tym, z czego składa się krem i jak jego składniki wpływają na stan i kondycję naszej skóry? Czy nachodzi nas pytanie: co drzemie w kremie?

Z fizykochemicznego punktu widzenia krem jest emulsją, czyli mieszaniną dwóch nie mieszających się cieczy. Tworzą one dwie fazy - ciągłą i rozproszoną.Ta ostatnia jest rozproszona w postaci mikroskopijnych kuleczek. Aby mogła powstać emulsja dodaje się emulgator - substancję, która posiada zdolność do obniżenia napięcia powierzchniowego na granicy faz. Odpowiedni dobór emulgatora jest warunkiem powstania stabilnej emulsji.

Z czego więc składać się może emulsja - krem, który wkładamy w sklepie do koszyka?

Emulsje kosmetyczne składają się z surowców podstawowych i substancji czynnych. Tu skoncentrujemy się na substancjach czynnych. Pamiętajmy jednak, że składniki podstawowe również pełnią dla skóry funkcje ochronne, wygładzają ją i oddziałują na wiele innych sposobów.

Substancje czynne stosowane w nowoczesnych preparatach kosmetycznych mają za zadanie pielęgnację i ochronę skóry. Wpływają na stan i funkcjonowanie różnych jej warstw. Część substancji czynnych działa w obszarze warstwy rogowej naskórka, neutralizując wolne rodniki, modyfikując właściwości barierowe (np. ceramidy) lub zwiększając poziom nawilżenia (np. gliceryna). Inne związki docierają do głębszych partii naskórka, gdzie wykazują aktywność przeciwrodnikową i pełnią funkcje ochronne. Wreszcie, we współczesnych produktach kosmetycznych stosuje się cały szereg substancji wpływających bezpośrednio na przebieg procesów metabolicznych. Do związków takich należą m.in. retinol, flawonoidy, hydroksyprolina, pochodne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i wiele innych substancji.

Warto jednak pamiętać, że działanie substancji czynnych w skórze zależy od ich zdolności do penetracji naskórka. Wiadomo bowiem, że warstwa rogowa naskórka (stratum corneum) stanowi barierę dla wielu substancji chemicznych, uniemożliwiając lub znacznie ograniczając ich możliwość do wniknięcia w skórę, a tym samym pozbawiając je możliwości dotarcia do spodziewanego obszaru działania. Spektakularne własności substancji czynnych obserwowane często podczas badań in vitro, nie zawsze mogą być wykorzystane w warunkach in vivo z bardzo prostej przyczyny - dana substancja nie jest w stanie skutecznie pokonać bariery jaką stanowi warstwa rogowa i w związku z tym nie dociera do odpowiedniej warstwy skóry. Czynnikiem wpływającym na szybkość transportu przeznaskórkowego substancji czynnych jest również obecność innych składników kosmetyku, które mogą na ten proces wpływać promująco bądź hamująco. Niestety zdolność do wnikania w skórę wielu składników stosowanych w produktach kosmetycznych nie została jeszcze określona, nie mówiąc już o badaniu zdolności penetracyjnych substancji czynnych w konkretnych układach kosmetycznych.

Substancje czynne stosowane w kremach to m.in. witaminy, związki o działaniu nawilżającym, alfa-hydroksykwasy, substancje czynne pochodzenia roślinnego i wiele, wiele innych. Ze względu na szerokość tematu, ogrom i zróżnicowanie składników czynnych stosowanych w produktach kosmetycznych, tu skoncentruję się na jednej grupie - witaminach.

KOMENTARZE
Newsletter