Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Soforolipidy w kosmetyce
Stosowanie syntetycznych surfaktantów odbija się na środowisku naturalnym. Alternatywą dla owych związków powierzchniowo czynnych są biosurfaktanty – syntetyzowane przez mikroorganizmy. Posiadają one szereg zalet takich jak: niska toksyczność, szybka biodegradacja, duża różnorodność właściwości fizyko-chemicznych czy przyjazne dla środowiska warunki produkcji. Możemy je podzielić m.in. pod względem masy cząsteczkowej. Wśród nich wyróżniamy: trehalozolipidy, soforolipidy, ramnolipidy, surfaktyny, polimyksyny. Dzisiaj skupimy się na soforolipidach, które są grupą biosurfaktantów, z uwagi na swoją strukturę chemiczną, zaliczanych do glikolipidów.

Soforolipidy posiadają wiele właściwości, dzięki którym znalazły zastosowanie m.in. w przemyśle kosmetycznym. Jak w takim razie działają? Po pierwsze hamują aktywność elastany – enzymu odpowiedzialnego za wiotczenie i starzenie się skóry. Dodatkowo stymulują metabolizm fibroblastów skóry właściwej, a także neosyntezę  kolagenu czy wytwarzanie makrofagów. Posiadają także właściwości antyrodnikowe.

W przemyśle kosmetycznym biosurfaktanty te, na szeroką skalę wykorzystuje się w:

  • dermokosmetykach do pielęgnacji skóry oraz włosów,
  • leczeniu trądziku, redukcji łupieżu oraz ograniczeniu nieprzyjemnego zapachu (preparaty zawierające soforolipidy wykazują działanie bakteriostatyczne w stosunku do Propionibacterium acnes –  bakterii odpowiedzialnej za powstawanie trądziku),
  • preparatach nawilżających i opóźniających proces starzenia się skóry,
  • kremach, mleczkach i balsamach do ciała – w tym przypadku wykorzystuje się soforolipidy zmodyfikowane, produkowane przez Candida bombicola (reakcje estryfikacji oraz oksydacji)  – zapewnia to wysoką skuteczność nawilżenia oraz trwałość,
  • różnego rodzaju emulsanach produkowanych przez Acinetobacter calcoaceticus, zastosowanych jako bioemulgatory np. krem oczyszczający, który obok innych surfaktantów zawiera 0,2% α-emulsanu oraz ekstrakt z aloesu,
  • żelach do mycia twarzy, korektorach antybakteryjnych (mają działanie antybakteryjne oraz ściągające pory).

Soforolipidy stosowane są także w produkcji preparatów redukujących cellulit. Związki te pobudzają syntezę leptyny w adipocytach,  co powoduje zmniejszenie zawartości podskórnej tkanki tłuszczowej. Co więcej, hydroksypropylowoeterowe estry soforolipidów mają zastosowanie w kosmetykach do makijażu, takich jak: szminki, cienie do powiek, konturówki czy pudry (w Japonii na bazie soforozy produkuje się puder Sofina). Dlaczego? Soforolipidy zapobiegają pękaniu, wysychaniu i łamaniu się kosmetyków, a co za tym idzie – zwiększają ich wytrzymałość, stabilność oraz wydajność.  

Soforolipidy wykorzystuje się również do syntezy niektórych kwasów hydroksytłuszczowych, które po przekształceniu do mikrolitycznych estrów znajdują zastosowanie w produkcji związków zapachowych.

KOMENTARZE
Newsletter