Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Duży potencjał winogron na rynku preparatów anti-ageing
12.02.2008
Nadchodzą zmiany dla francuskich winogron. Do tej pory ich głównym przeznaczeniem był przemysł winiarski. Teraz władze Francji chcą zwiększyć udział tych owoców w przemyśle kosmetycznym.


Politycy z Francji podjęli decyzje o przeprowadzeniu analizy potencjału wykorzystania winogron w przemyśle kosmetycznym oraz badań nad przyszłymi zastosowaniami tych owoców. Opiekunem tego przedsięwzięcia został senator Roland Courteau. Ma on za zadanie zbadać i określić, w jakim stopniu winogrona mogą zaistnieć jako źródło innowacji w produktach pielęgnacyjnych i farmaceutycznych. Raport ma zostać przedstawiony komitetowi Senatu OPESCT (l'office parlementaire d'évaluation des choix scientific et technologique).

Raport zawierający informacje o szerokim zastosowaniu winogron w przemyśle kosmetycznym opublikowała niedawno firma badań rynku Mintel. Analityk tej firmy – Nica Lewis twierdzi, że owoce te mają duże szanse na stanie się bardzo popularnymi składnikami preparatów kosmetycznych jako tzw. „beauty food”. Substancje będące pochodnymi winogron znajdują obecnie zastosowanie w różnorodnych produktach kosmetycznych, od szminek po preparaty do pielęgnacji skóry. Lewis podkreśla, iż największą popularnością w towarach pielęgnacyjnych cieszy się olej z pestek winogron. Wynika to z faktu, iż jest on źródłem cennych składników z grupy antyoksydantów oraz kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-6

Źródło: www.cosmeticsdesign-europe.com

KOMENTARZE
Newsletter