Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu

Informacje

Cynk jako składnik kosmetyków
Cynk jest bardzo aktywnym pierwiastkiem. Cynk ze względu na swoje właściwości jako jeden z pierwszych pierwiastków znalazł praktyczne zastosowanie w preparatach kosmetycznych. Jego działanie lecznicze odkryto już w czasach starożytnych. Ponad pięć tysięcy lat temu w Egipcie do leczenia chorób skóry wykorzystywano maść cynkową. Do dnia dzisiejszego jest on podstawowym składnikiem tego popularnego specyfiku stosowanego jako skuteczny środek w przypadku drobnych uszkodzeń skóry, oparzeń, trądziku młodzieńczego. W produktach kosmetycznych charakteryzuje się działaniem ochronnym, przeciwbakteryjnym oraz ściągającym. Dzięki działaniu ochronnemu preparaty zawierające cynk znalazły zastosowanie w leczeniu niektórych zapalnych chorób skory, np. pieluszkowemu zapaleniu skóry. Jony cynku wpływają korzystnie na budowę włosów i skóry. Jego niedobór powoduje zmiany skórne: łojotok i trądzik. Działa złuszczająco i wspomaga procesy leczenia. Wpływa korzystnie na metabolizm kolagenu, odpowiada za wzrost włosów, paznokci i regenerację tkanek. Pierwiastek ten uczestniczy w wytwarzaniu substancji regulujących między innymi funkcje wydzielnicze skóry, odpowiedzialne za ilość wytwarzanego sebum. Preparaty na jego bazie ułatwiają oczyszczanie skóry z nagromadzonego łoju, przywracają jej naturalne pH, ściągają nadmiernie rozszerzone pory, łagodzą stany zapalne, zmniejszają skłonność skóry do powstawania zaskórników.
news

<Marzec 2020>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
29
2
5
6
7
8
9
10
PHARM Connect Congress 2020
2020-03-10 do 2020-03-11
11
12
13
14
15
16
17
Targi EuroLab i CrimeLab 2020
2020-03-17 do 2020-03-19
18
19
22
23
24
27
28
41. Kongres i Targi LNE
2020-03-28 do 2020-03-29
29
31
1
4
5
Newsletter