Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Środki stosowane w napojach energetycznych są bezpieczne
19.02.2009
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął decyzje  dotyczącą dwóch składników powszechnie stosowanych w „napojach  energetycznych”.
Na prośbę Komisji Europejskiej EFSA przebadała i wywnioskowała, że regularne przyjmowanie tauryny D – glukuronolactonu w napojach energetycznych jest bezpieczne.

W 2003 roku zostały przeprowadzone po raz pierwszy badania, na podstawie których można było określić ryzyko. Wnioski jakie zebrano uznano za wystarczając  aby rozwiać wszelkie obawy dotyczące szkodliwego działania tauryny na mózg i D – glukuronolaktonu na nerki. John Christian powiedział, że w napojach energetycznych oprócz tych dwóch składników znajduje się jeszcze wiele innych i nie należy traktować ich indywidualnie. Tauryna i D – glukuronolakton są naturalnymi  metabolitami. W napojach energetycznych zawartość jest większa a dawka neutralna wynosi 1,000mg na kilogram masy ciała. Według Komisji ds. Bezpieczeństwa Żywności  dopuszczalna  ilość spożywanego napoju energetycznego waha się w zakresie od 125ml do 350ml na dzień dla osoby o wadze 60kg. Zainteresowanie tym tematem powstało w wyniku pogorszenia się  stanu zdrowia  wielu młodych ludzi po regularnym  spożywaniu napojów energetycznych.  Jak się później okazało było to spowodowane ogromną ilością wypijanych energetyków w ilości dochodzącej do 1420ml często łączone z alkoholem i  narkotykami. Badania przeprowadzone na ludziach dowiodły, że wypłukiwanie przez taurynę czy kofeinę sodu i wody jest mało prawodopodobnie.

KOMENTARZE
Newsletter