Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Smaczne i zdrowe galaretki z Gdańska
01.12.2009
Na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej (PG) wynaleziono prosty sposób na przyrządzanie owocowych galaretek o dużych wartościach odżywczych.
Doktor Agnieszka Bartoszek z Katedry Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Politechniki Gdańskiej powiedziała, że galaretki oblane gorzką czekoladą zawierającą substancje antyoksydacyjne mogą chronić organizm przed tworzeniem się szkodliwych wolnych rodników.

Według technologii z PG, nadzieniem do galaretek będą służyć naturalne soki o wysokiej zawartości flawonoidów. Są to związki o dużym działaniu przeciwutleniajacym. Mają również właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne, jak i antybakteryjne.

Wykorzystanie gorzkiej czekolady oraz naturalnych soków o wysokiej zawartości związków flawinowych podwójnie może zwiększyć odporność organizmu na szkodliwe substancje w postaci wolnych rodników.

Wkrótce nawet już będziemy mogli znaleźć taki galaretki w sklepach spożywczych. Ich wdrożeniem mają się zająć Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk".

Zobacz także


źródło: PAP - Nauka w Polsce
KOMENTARZE
Newsletter