Smaczne i zdrowe galaretki z Gdańska
Na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej (PG) wynaleziono prosty sposób na przyrządzanie owocowych galaretek o dużych wartościach odżywczych.
Według technologii z PG, nadzieniem do galaretek będą służyć naturalne soki o wysokiej zawartości flawonoidów. Są to związki o dużym działaniu przeciwutleniajacym. Mają również właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne, jak i antybakteryjne.
Wykorzystanie gorzkiej czekolady oraz naturalnych soków o wysokiej zawartości związków flawinowych podwójnie może zwiększyć odporność organizmu na szkodliwe substancje w postaci wolnych rodników.
Wkrótce nawet już będziemy mogli znaleźć taki galaretki w sklepach spożywczych. Ich wdrożeniem mają się zająć Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Bałtyk".
Zobacz także
źródło: PAP - Nauka w Polsce
KOMENTARZE