Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Scrub do twarzy- Kiwi Marmalade Foaming Facial Scrub
30.10.2006



Receptura zawiera nowe surowce kosmetyczne firmy Seppic SEPINOV™ EMT 10 oraz PROTEOL APL. SEPINOV™ EMT 10 jest polimerem,  który nawet w bardzo małej ilości ma działanie emulgujące oraz zagęszczające. Możliwość stosowania surowca w różnych formulacjach zapewnia mu wiele możliwości zastosowania w różnych preparatach kosmetycznych (preparaty do pielęgnacji twarzy, ciała, włosów, preparaty chroniące przed słońcem i samoopalacze, pianki. PROTEOL APL jest natomiast nowym,jonowym, otrzymywanym z soku jabłkowego surfaktantem. Dzięki niemu kosmetyki stają się delikatniejsze dla skóry.


SKŁADNIKI: %WT.
FAZA A  
Water up to 100
Xanthan gum 1.00
Sepinov EMT10 (Seppic) (Hydroxyethyl acrylate (and) sodium acryloyldimethyl taurate copolymer) 1.00
   
FAZA B  
Kathon CG (Rohm & Haas) (Methylchloroisothiazolinone (and) methylisothiazolinone) 0.08
Fragrance 0.40
Sodium lauryl ether sulfate 28% 15.00
Proteol APL (Seppic) (Sodium lauroyl apple juice aminoacids) 3.00
   
FAZA C  
Polyethylene 1.00
Cocos nucifera (coconut) shell powder 1.00
   
FAZA D  
Color q.s.


Procedura:
Wodę umieścić w naczyniu i dodać xanathan gum, homogenizować przy 700 obratach przez 7 minut. Następnie dodać Sepinov i ponownie homogenizować przez 7 minut. Następnie mieszać jeszcze przez 20 minut, wykonując jedynie okrężne ruchy. Dodać składniki Fazy D sukcesywnie podczas dalszego mieszania przy 700 obrotach. Na czas 5 minut powiększyć obroty do 1400. Następnie dodać scrub oraz barwnik delikatnie mieszając, przez około 20 minut.

Właściwości:
pH= 7
lepkość w temp. pokojowej 16000 mPa.s BROOKFIELD LV 6rpm

Procedura przygotowana przez firmę Seppic Inc.


Oprac.: Marta Sztybrych
Źródło: www.seppic.com
www.happi.com

KOMENTARZE
e-Kwartalnik portalu Biotechnologia.pl 1/2024
e-Kwartalnik portalu Biotechnologia.pl 1/2024

Pobierz bezpłatny e-Kwartalnik Biotechnologia.pl Więcej informacji: malgorzata.ges@biotechnologia.pl

WYDAWCA
Bio-Tech Media Sp. z o.o.
Newsletter