Konferencję otworzy Markos Kyprianou , Członek Komisji Europejskiej do spraw Zdrowia, odpowiedzialny między innymi właśnie za bezpieczeństwo żywności. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprosił również szereg innych znakomitych gości, specjalistów z tej dziedziny, między innymi Paola Testori-Coggi, Dyrektora Generalnego ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów Komisji Europejskiej czy Sergieja Dankwerta, odpowiadającego za nadzór nad bezpieczeństwem żywności w Rosji.
Głównym celem konferencji ma być wymiana doświadczeń z zakresu bezpieczeństwa żywności pomiędzy krajami należącymi do Unii Europejskiej oraz z nich wschodnimi sąsiadami oraz zaprezentowanie dotychczasowych osiągnięć w tej dziedzinie.
Targi mają za zadanie również promocję zdrowia publicznego. Będą miejscem prezentacji nowego sprzętu i środków umożliwiających utrzymanie odpowiedniego stopnia higieny w przemyśle spożywczym.
Będzie im towarzyszyć także IV Edycja Programu Liderzy Jakości Żywności. Projekt ten ma na celu wyłonienie najlepszych producentów żywności.
Będzie można również zapoznać się z nowymi metodami, procedurami i regulacjami prawnymi. W trakcie imprezy odbędzie się szereg szkoleń, wykładów i konferencji prowadzonych przez specjalistów w tej dziedzinie. Targi będą miały również charakter handlowy i marketingowy.
Taka inicjatywa umożliwia polskim firmom związanym z przemysłem spożywczym zapoznanie się z wymogami na temat higieny na skalę europejską.
Źródło: euro-hipeco.pl
KOMENTARZE