Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Picie gorącej herbaty a ryzyko występowania raka przełyku
16.03.2010
Naukowcy z Północnego Iranu odnotowali, że spożycie zbyt gorącej herbaty powoduje większe ryzyko zachorowania na raka przełyku.
Badacze przeprowadzili testy na 50 tys. ochotnikach, którzy codziennie spożywali napój herbaciany od razu po zaparzeniu. W wyniku tych badań okazało się, że osoby te mają dwukrotnie większe niebezpieczeństwo pojawienia się nowotworu przełyku układu pokarmowego niż te, które pili herbatę o temperaturze ok. 70 stopni Celsjusza.

Częstość występowania raka przełyku wynosi ok. 2% wszystkich nowotworów złośliwych. Ponadto zajmuje on trzecie miejsce spośród chorób nowotworowych układu pokarmowego. Co roku na tą dolegliwość umiera pół miliona ludzi na całym świecie. Dlatego naukowcy ostrzegają przed piciem zbyt gorącej herbaty.
KOMENTARZE
Newsletter