Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Oliwa z oliwek bez większych uchybień
17.04.2008
Jak wynika z kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych na polskim rynku jest 13 tys. źle oznakowanego oleju z oliwek.
Nie oznacza to jednak, że producenci fałszują oliwy z oliwek innymi olejami roślinnymi, bowiem nie stwierdzono żadnych uchybień dotyczących parametrów fizykochemicznych.

Jak informuje IJHARS przedsiębiorcy dołożyli wszelkich starań, żeby sprostać wymaganiom dotyczącym przepisów związanych z jakością oliwy z oliwek. Kontrolę przeprowadzono w 16 firmach wprowadzających do obrotu oliwę z oliwek, czyli 62% z ewidencji wojewódzkich inspektoratów.

Kontrolą objęto trzy kategorie oliwy z oliwek, które zgodnie z rozporządzeniem UE mogą być wprowadzane do obrotu na etapie detalicznym: oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia najwyższej jakości (ekstra virgin), oliwę z oliwek złożoną z rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oliwę z wytłoczyn oliwek.

Kontrolowane produkty były sprowadzane do Polski z trzech krajów Unii Europejskiej: Grecji, Hiszpanii oraz Włoch. Oliwa z oliwek objęta kontrolą była sprowadzana do Polski w oryginalnych opakowaniach jednostkowych, oznakowanych przez producenta. W porównaniu do kontroli przeprowadzonej w ubiegłym roku inspektorzy stwierdzili, że zmniejszyła się ilość nieprawidłowości związanych z oznakowaniem tego produktu o 30%.

Źródło: portalspożywczy.pl
KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
3
4
III Interkontynentalna Konferencja IAM
2025-04-04 do 2025-04-05
5
6
8
10
11
12
13
15
16
18
19
20
21
24
Webinar | Podstawy perfumerii
2025-04-24 do 2025-04-24
26
27
28
29
Wzorcowanie i kwalifikacja wag
2025-04-29 do 2025-04-29
1
2
3
4
Newsletter