Choroby układu krwionośnego są jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Do grupy tej należą m.in. miażdżyca tętnic, zawał serca czy udar mózgu. Wiadomym jest, iż ryzyko rozwoju miażdżycy oraz schorzeń bezpośrednio z nią związanych, wzrasta wraz ze wzrostem stężenia „złego” cholesterolu (LDL) we krwi. Dieta bogata w tłuszcze sprzyja zatem odkładaniu się cholesterolu na ścianach tętnic, co w konsekwencji może prowadzić do zatorów i zgonów u pacjentów. Jednak wymienionym powyżej chorobom, można w znacznym stopniu zapobiec dzięki właściwemu stylowi życia i odpowiedniej diecie.
W profilaktyce chorób układu krążenia najważniejsze miejsce zajmuję owoce, warzywa i otrzymywane z nich przetwory. W prawidłowej diecie zaleca się spożywanie ich nawet do 5 razy w ciągu dnia. Nawyku tego nie można wbrew pozorom zastąpić substytutami, takimi jak kapsułki i tabletki z substancjami odżywczymi w oczyszczonej postaci, gdyż mają one mniejszą skuteczność. Jednym z produktów niezwykle bogatych w przydatne organizmowi składniki odżywcze są jabłka. Owoce te posiadają duże ilości związków biologicznie czynnych, w tym szczególnie prozdrowotnych: błonnika i związków fenolowych. Te pierwsze przyczyniają się do znacznego obniżenia poziomu „złego” cholesterolu w organizmie. Jak mówi prof. Jan Oszmiański, Kierownik Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, jedno duże jabłko na dzień obniża zawartość cholesterolu we krwi o 8-11%, a dwa mogą zmniejszyć jego poziom nawet o 16%. Dodatkowo, błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyna jabłkowa), ma również zdolność wyłapywania toksycznych związków i zapobiega ich wchłanianiu przez przewód pokarmowy. Udowodniona jest również jego aktywność przeciwnowotworowa. Aktywność. Kolejna grupa substancji na którą zwraca uwagę prof. Oszmiański to związki fenolowe, a w szczególności flawonoidy, znane jako szczególnie silne przeciwutleniacze. Co ciekawe, ich zawartość w skórce jabłek jest około siedmiokrotnie wyższa niż w miąższu. W dodatku wykazują one 2-3-krotnie większą aktywność niż witamina C i E. Całkowita aktywność przeciwutleniająca 100g jabłek (ze skórką) odpowiada ekwiwalentowi około 1500 mg witaminy C.
Jak trafnie zauważa profesor, spożywanie jabłek jest najłatwiejszym sposobem zwiększenia ilości owoców w codziennej diecie, głównie ze względu na ich szeroką dostępność. Mogą być one konsumowane w stanie świeżym oraz w postaci przetworzonej jak np. soki i napoje jabłkowe. Wśród tej ostatniej grupy szczególnie zalecane przez naukowców są soki mętne. Soki te produkowane są bez, klarowania, filtracji zawierają znacznie więcej bioaktywnych polifenoli. Obecność pektyn w mętnych sokach jabłkowych dodatkowo poprawia aktywność biologiczną zawartych w nich przeciwutleniaczy. Tak otrzymany produkt ma zbliżoną aktywność biologiczną do świeżych owoców, podczas gdy przetworzenie ich na sok klarowny w istotnym stopniu obniża w nim zawartość substancji fitochemicznych. W badaniach porównujących soki klarowne i mętne wykazano, że tylko soki mętne posiadały aktywność przeciwnowotworową.
Źródło: www.poradnikmedyczny.pl
Oprac. Justyna Grzelak
KOMENTARZE